pondelok 29. marca 2010

Sendvič s rukolov, mozarelou a salámou

Kuchársku knižku od maďarskej autorky Stahl Judit mám už niekoľko rokov, ale tento sendvič som vyskúšala prvý krát, asi to má niečo spoločné s tým, že aj s rukolou som nadviazala bližší vzťah až prednedávnom.

8 toastových chlebíkov
maslo
mozzzarella
saláma
rukola
soľ
čierne korenie

Na začiatok si rozohrejem teflonovú panvicu. Toustový chlieb som si z jednej strany natrela maslom. Otočila som natretý toustový chlieb a na nenatretú stranu som položila plátok mozzarelli, salámy a za hrsť pokrájanej rukoly (keď je pokrájaná tak sa lepšie je), ochutila som čiernym korením a soľou. Prikryla som to celé druhým toustovým chlebom, tiež s nenatretou stranou a uložila na panvicu. Opekáme do bledohneda z jednej, aj z druhej strany (cca 2 + 2 min).
Teplý sendvič rozrežeme na trojuholníky a ešte teplé zjeme.
Je to chutná rýchla večera. Vyskúšajte.


Kurací perkelt


Nezľaknite sa množstva v tomto recepte, varila som na viac dní :).
20 ks kuracích stehien
2 stredne veľké cibule
3 lyžice červenej papriky
1 lyžica vegety
čierne korenie, soľ
kúsok zelenej papriky
2 menšie paradajky
voda

Na nokedle (halušky):
600 g polohrubej múky
1 vajce
1 lyžička soli

Celé varenie perkeltu začalo tým, že som si pekne krásne umyla a očistila všetkých 20 ks kuracích stehienok. Kožu nemáme radi, takže tá išla dole. Očistené kuracie stehienka som nasolila a poprášila čiernym korením.
Cibuľu som si očistila a nakrájala na malé kúsky, tie som šupla do veľkého hrnca (8,2 l) a na oleji som ich spenila. Keď už boli akurát, tak som hrniec stiahla z ohňa a poprášila cibuľku mletou červenou paprikou (nie vždy to robím, ale teraz tej červenej papriky bolo dosť a nechcela som aby zhorkla). Hrniec som vrátila na oheň a pridala som stehienka. Ale teda 20 stehienok by sa mi naraz nepodarilo opražiť, preto som si zobrala ešte jednu menšiu panvicu a na nej som spravila časť stehienok. Z veľkého hrnca som si odobrala trošku základu (aby aj tieto stehienka boli pekne červené). Takto sa mi podarilo spraviť všetkých 20 ks stehienok naraz. Potom som všetky stehienka vložila späť do veľkého hrnca, zaliala vodou tak, aby bolo každé mäsko pod hladinou a pridala na kocky nakrájané paradajky, papriku som pridala v celosti, vegetu, ešte trošku čierneho korenia a prikryla som pokrievkou. Varila som ich asi hodinu (aj keď oni už boli skôr hotové, ale ... chcela som, aby sa dalo mäsko pekne obrať z kosti) a raz za čas som ich premiešala. Pred koncom som ochutnala šťavu a podľa potreby dosolila. Po hodinke som si perkeltovú šťavu zahustila tak, že som si odobrala trošku šťavy a zmiešala s 1 lyžičkou múky, tú som vliala späť na mäsko a bez pokrievky som to varila ešte 15 min. tak, aby šťava trošku zhustla. Ja mám rada keď sú nokedle dobre presiaknuté šťavou.

Kým sa mi varili stehienka pripravila som si nokedle. Zmiešala som si múku, soľ, vajíčko a vodu. Každí asi robí nokedle inak. Cesto nesmie byť, ani tvrdé, ani moc mokré, musí byť také mazľavé. Do väčšieho hrnca som si dala variť vodu, trošku soli a oleja (ja ich varím tak ako cestoviny). S haluškovačom si spravíme krásne nokedle, počkáme kým vyplávajú na povrch a potom ich zlejeme alebo vyberieme sitkom. Hotovo.

Myslím, že sa k tomu najviac hodí čalamáda alebo kyslé uhorky.

nedeľa 28. marca 2010

Kysnuté jablkové palacinky

Tento recept pochádza od Flat-Cat. Je to hrubšia palacinka, skoro ako tie americké, ale ... tu sa použije droždie. Palacinky som robila spolu s perkeltom, preto som mala dilemu, čo si vlastne dať na obed. Vyhrali tieto palacinky, ale to len preto, že som si myslela, že len čerstvé sú dobré ...... kdeže :).
Keďže som robila dvojitú dávku, časť cesta som si odložila do chladničky, do ďalšieho dňa. Palacinky robené na ďalší deň boli tiež veľmi, veľmi chutné.

My sme ich jedli s domácim čerešňovým džemom. Boli vynikajúce.

400 ml mlieka
10 g droždia
1 lyžička cukru
300 g hladkej múky
4 vajíčka
60 g masla
4 lyžice hnedého cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
kôra z 1 citrónu
4 stredne veľké jablká
čerešňový džem (alebo iný)

Najprv som si spravila kvások. Do vlažného mlieka som pridala lyžičku cukru a rozdrvila droždie. Počkala som asi 15 min. kým kvások vykysol. Do múky som pridala kvások, roztopené maslo, a postupne aj vajíčka. Túto zmes som vymiešala ručným mixérom. Pridala som ešte hnedý aj vanilkový cukor, kôru z 1 citróna a aj toto som vymiešala do hladka. Cesto som prikryla a odložila kysnúť na teplé miesto. Mne to kyslo asi 2,5 hod., keďže som medzitým robila nedeľný obed, ale väčšinou cesto nechávam kysnúť tak hodinku.
Medzitým som si očistila a nahrubo nastrúhala jablká. Keď bolo cesto hotové, také bublinkové, pridala som do cesta jabĺčka a začala som pripravovať palacinky. Je lepšie použiť teflonovú panvicu, aby sa nám palacinky neprilepili. Na moju panvicu (32 cm) sa zmestili naraz 4 menšie palacinky (asi tak 1/2 naberačky). Z oboch strán som ich piekla až kým nechytili hnedastú farbu.
Z tohto množstva mi vyšlo 16 palaciniek s priemerom cca 12 cm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...