štvrtok, 29. apríla 2010

Švédske mäsové guličky tzv. köttbullar s omáčkou, hranolkami a ríbezľovým džemom

Ten kto nakupuje v Ikei, tak tieto guličky určite pozná, a ten kto nie, tak si ich môže spraviť doma. Podľa tohto receptu robím mäsové guličky už niekoľko rokov. Je to kombinácia slaného so sladkým. Ja takéto jedlá môžem ... :), dúfam, že bude chutiť aj vám.


500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo bravčového)
malá cibuľka
50 ml smotany na varenie
5 lyžíc strúhanky
soľ
čierne korenie

Omáčka:
150 ml smotany na varenie
4-5 lyžíc polosladkej sójovej omáčky

Mleté mäso som si zmiešala s nadrobno nakrájanou cibuľkou, k tomu som pridala smotanu na varenie, 5 lyžíc strúhanky a korenie. Mokrými rukami som si vyrobila malé asi 2 cm guličky a tie som vyprážala na oleji cca 10-15 min. Najlepšie je to robiť na teflonovej panvici a aby sa guličky nepripálili, je potrebné ich pravideľne otáčať. Olej stačí použiť 1-2 lyžice, z mäska sa nejaký ten tuk vyškvarí.
Keď sú guličky hotové, použijeme výpek na omáčku. Pokiaľ je ale výpeku príliš veľa, treba ho odliať. K omáčke sú potrebné max. 2-3 lyžice výpeku, k tomu pridáme smotanu na varenie a sójovú omáčku. Používam väčšinou len túto. Varíme, kým sa nám omáčka trochu zahustí, cca. 5 min.
Prílohou môžu byť hranolky alebo aj varené zemiaky a podľa originálneho receptu by sa to malo podávať s brusnicovým džemom, ale ten žiaľ nemám, tak som použila domáci ríbezľový džem.

pondelok, 26. apríla 2010

Slaný koláč s údeným mäsom a rukolou

Zasa rukola ..., možno sa tí čo čítajú môj blog chytajú za hlavu. Je pravda, že sa mi recepty z tohto šalátu dajako rozmnožili, ale čo už, keď mi skoro pri každom nákupe tento šalát pristane rovno v košíku :). To je tak ..., u mňa je každé obdobie spojené s nejakým favoritom, ktorého potom uprednostňujem a pravidelne kupujem.
Tento koláč som sa rozhodla upiecť preto, lebo mi po Veľkej noci zostal kus údenej krkovičky, ktorú som potrebovala zužitkovať a aj feta, rukola a restované hríby mi blúdili v chladničke :). Vyhadzovať ich predsa nebudem!

Cesto:
280 g hladkej múky
140 g masla + maslo na vymastenie formy na pečenie
1 žĺtok
3 lyžice vody + podľa potreby

Plnka:
150 g údenej krkovičky
1 stredne veľká cibuľa
70 g fety
50 g rukoly
asi za 2 lyžice restovaných hríbov (nemusí byť)
150 ml smotany na varenie
bielko
2 vajíčka
soľ
čierne korenie
25 g syru Eidam

Ako prvé som si pripravila cesto. Keďže som si maslo neprichystala a včas ho nevybrala z chladničky, dala som ho zohriať do mikrovlnky, len aby trošku zmäklo, stačí takých 20 sekúnd. Múku som si nasypala do misy, pridala som maslo, žĺtok a 3 lyžice vody. Pomocou ručného mixéra som si vymiešala cesto, ak je príliš tvrdé alebo sa s ním ťažko robí, odporúčam po lyžičkách pridávať vodu.
Cibuľu aj údené karé som si nakrájala na kocky a spolu som ich udusila na panvici. Tento krok sa môže aj vynechať, ale cibuľa takto upravená stratí svoju intenzívnu chuť. Ešte som si nakrájala rukolu, fetu a nastrúhala som si Eidam.
Formu na pečenie (priemer 30 cm) som si vymastila maslom. Pomocou prstov som si do nej rovnomerne natlačila cesto, kto chce môže si ho aj vyvaľkať, ale postačia na to aj prsty. Cesto som si ešte poprepichovala vidličkou, aby sa počas pečenia nezdurilo. Na 1/2 cesta som poukladala udusenú krkovičku a na druhú polovicu som poukladala rukolu a rozsypala fetu. Restované hríby som rovnomerne rozložila na koláč. Smotanu na varenie, vajíčka a bielok som si vymiešala a okorenila. Pozor so soľou, lebo feta je slaná. Túto zmes som vyliala na koláč. Už som to len posypala strúhaným syrom a dala zapiecť do rúry na 40-50 min. na 180°C (treba sledovať). Keď sa syr pekne roztopí a aj kraje koláča chytia hnedastý nádych, koláč je hotový.
Túto kombináciu som skúšala po prvý krát a je to chutná variácia slaného koláča.

nedeľa, 25. apríla 2010

Paradajková polievka

Myslím, že je to klasika pre každého, pričom v našej rodine sa táto polievka dlho "nenosila". Cestu k nej som objavila až cez obedové menu, kde som si v paradajkovej polievke našla klinčeky. Pravdaže nie také ozajstné, ale koreninu. Odvtedy dávam aj ja do tejto polievka 2 až 3 klinčeky (raz sa mi podarilo nasypať asi 6-7 ks no ....., to už nebolo ono). Odporúčam vyskúšať s rôznymi obmenami, napr. pridať čierne korenie - dodá to polievke pikantnú chuť alebo sušenú bazalku, alebo aj všetko spolu.


200 ml sladkého domáceho kečupu (alebo 4 lyžice pretlaku a 2 lyžice sladkého kečupu - Hamé)
3 klinčeky
1 lyžička soli
čierne korenie
1,5 l vody
cukor (na dochutenie)
tvrdý syr

Začala som tým, že som si do hrnca naliala domáci kečup, pridala som klinčeky, soľ, čierne korenie a nakoniec vodu. Nechala som polievku variť 15-20 min., pred dokončením som ju ochutnala, a keď bolo treba, tak som ju dochutila cukrom a soľou.
Na dno tanierov som nastrúhala syr (najlepšie taký, ktorý sa dobre ťahá :)) a na tento syr som nabrala horúcu polievku. Syr sa krásne roztopí a polievka je takto úžasnáááá. Jaaaj, až sa mi slinky zbehli.

piatok, 23. apríla 2010

Trhané mäso s rozmadžganými zemiakmi

Tento nedeľný obed síce zabral trošku viac času, čo sa týka prípravy a pečenia, ale ..... stálo to za to. Inšpiráciu na trhané mäso som našla tu  a recept na zemiaky som objavila na tejto stránke.


1,5 kg bravčového stehna
300-500 ml vody

Marináda:
200 ml kofoly
2 lyžice horčice
2 lyžice pretlaku
7 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
2 lyžičky chilli omáčky
1 lyžička soli
1 lyžička vegety
1 lyžička cesnakového prášku
1 lyžica mletého čierneho korenia
2 lyžičky oregana

Rozmadžgané zemiaky:
7 väčších zemiakov
majoránka
čierne korenie
soľ
olej

Deň vopred som si pripravila mäso, tj. najprv som si mäso umyla a očistila od tuku a blán. Ostrím nožíkom som ho na 10-tich až 15-tich miestach poprepichovala, aby sa marináda dostala lepšie do mäska. Marinádu som si pripravila tak, že som si zmiešala všetky prísady na marinádu. Mäso som vložila do jenskej misy a poliala polovicou marinády, potom som si ho otočila a vyliala som aj zvyšok marinády. Jenskú misu som prikryla alobalom a vložila na noc do chladničky.
Na ďalší deň, som si predhriala rúru na 160°C. Z jenskej mise som zložila alobal a doliala k marináde ešte 300 ml vody. Najbližšie, keď budem robiť toto mäsko, tak prilejem radšej 500 ml vody, aj keď tej šťavy bolo nakoniec dosť, ja mám radšej, keď je mäsko poriadne šťavnaté. Jenskú misu som vložila bez alobalu do rúry a takto piekla asi 1 hodinu, po hodine som mäsko otočila na druhú stranu a ešte vždy odokryté som to piekla ďalších 30 min. Po 30 minútach som mäso vybrala, prikryla misu alobalom a vrátila ju do rúry na ďalších 90 min. Myslím si, že aj kratší čas stačí na upečenie tohto mäsa, ale takto sa mi pri krájaní krásne rozpadávalo.
Kým sa mi mäsko pieklo v pohode som stihla pripraviť aj prílohu. Zemiaky som si najprv poriadne umyla a dala ich variť do veľkého hrnca tak, že som ich zaliala dostatočným množstvom vody, ktorú som aj osolila. Keď už boli zemiaky "skoro" mäkké, tak som si ich poukladala pekne vedľa seba na vyolejovaný plech. Keďže ešte nemám tĺčik použila som sklenenú fľašu a opatrne som zemiaky pridlávila. Tie som potom osolila, okorenila majoránkou a čiernym korením a na každý zemiak som nakvapkala pár kvapiek oleja (kto chce môže použiť aj olivový). V rúre som ich piekla asi takých 30 min. na 200°C.
K trhanému mäsku a rozmadžganým zemiakom sme si dali domácu štipľavú čalamádu. Celé sme to zapíjali poriadnymi dúškami studenej vody. Mäsko bolo prvý deň dosť štipľavé, ale už druhý deň nejako stratilo na sile :).

utorok, 20. apríla 2010

Cuketová pomazánka

Cuketu zbožňujem. Snažím sa ju robiť na rôzne spôsoby a vyhľadávam recepty, kde sa táto zelenina môže použiť. V priebehu leta, keď už bude mať cuketa „sezónu“ a bude oveľa dostupnejšia, plánujem uverejniť aj iné moje obľúbené recepty z cuketky :). Základ tejto pomazánky pochádza odtiaľto, aj keď i v tomto prípade došlo z mojej strany k istým úpravám.


400 g menších cukiet (2 ks)
menšia cibuľa
1/2 žltej papriky
1/2 červenej papriky
1 tavený syr (100 g črievko)
150 ml smotany na varenie
olej
soľ
vegeta
čierne korenie
2 lyžičky korenia na „čínu jemnú“

Začala som tým, že som si nadrobno nakrájala cibuľu, tú som si na troške oleja spenila. Medzitým som si cukety poriadne umyla, keďže to boli mladé a malé cukety, ponechala som im aj šupku, pomazánka bude potom pekne zelená. Ak by som, ale použila väčšie kusy, tak by som si ich škrabkou očistila a aj jadierka by som vydlabala. Pripravenú cuketu som si najemno nastrúhala a pridala k cibuľke. Trošku som ju osolila, cuketa pustila máličko šťavy. Takto som to dusila asi 5-7 min. Potom som pridala na malé kocky nakrájanú žltú a červenú papriku (teraz som mala len v oleji zaváranú červenú papriku, preto som použila takúto), pridala som syr črievko, smotanu na varenie a dochutila koreninami. Podľa mňa je jemné čína korenie pri tejto pomazánke veľmi dôležité, dodá jej vynikajúcu chuť. Pomazánku som ešte takých 5 min. podusila a nechala vychladnúť. Je vynikajúca s chlebíkom, s bagetou, s rožkami ...., ale aj ako omáčka na cestoviny.

pondelok, 19. apríla 2010

Avokádovo, hríbovo, rukolový šalát s fetou

Tento šalát som našla u Mylove a zapáčil sa mi. Len namiesto mozzarelly, ktorú som nemala, som použila syr feta. Doteraz som avokádo ešte nejedla, ale bolo už načas to vyskúšať. Pôvodne som si z avokáda plánovala urobiť guacamole, ale ten MÔJ cesnak nemusí, takže na to si ešte trošku počkám.
Z množstva, ktoré uvediem som spravila 2 malé porcie, prípadne z toho vyjde jedna veľká.

rukola
olej
4 stredne veľké šampiňóny
1 zrelé avokádo
50 g syru feta
2 čajové lyžičky horčice
1 čajová lyžička medu
balzamikový ocot
čierne korenie

Najprv som si umyla a nakrájala na plátky šampiňóny (spolu s nožičkami). Na menšej panvici som si rozohriala trošku oleja, hríby som si okorenila a opiekla. Rukolu som si umyla a rozdelila na 2 tanieriky. Avokádo som rozkrojila na polovicu, vybrala jadro a vydlabala dužinu, ktorú som nakrájala na kocky. Tak ako fetu, šampiňóny, aj avokádo som pekne naukladala na rukolu.
Z horčice a medu som si vymiešala dressing a pokvapkala som ním pripravený šalát. Na vrch som ešte dala pár kvapiek balzamikového otcu a dielo bolo dokončené. Jedli sme to len tak, ale nabudúce ho určite vyskúšam aj s bagetou alebo hriankou.

nedeľa, 18. apríla 2010

Vločková polievka

Ďalšia polievka od Martiny. Musím sa priznať, že tak ako ona, ani ja som ju predtým nikdy nejedla, ale nesklamala. Bola to poriadne hustá polievka, pričom oproti pôvodnému receptu, som ja ešte pridala aj mrkvu, nech to má peknú farbu.


2 lyžice oleja
1 menšia cibuľa
100 g ovsených vločiek
2 menšie mrkvy
1 zeleninový bujón
1,5 l vody
soľ
2 vajcia
kučeravý petržlen

Cibuľku som si nadrobno nakrájala a na oleji som ju spenila. K cibuľovému základu som pridala ovsené vločky a asi takých 5 min. som ich smažila, kým nechytili hnedastý nádych. Pridala som najemno nastrúhanú mrkvu, zaliala som to vodou a dochutila som ju zeleninovým bujónom. Polievku som varila asi 15 min. Nakoniec som pridala rozšľahané vajíčka, časť nadrobno nasekaného petržlenu, podľa potreby som dosolila a varila už len 5 min. Pri podávaní som ešte dozdobila polievku petržlenom.
Táto polievka skutočne zasýti.

piatok, 16. apríla 2010

Mäsko s korením, cibuľou a červenou kapustou

Prípravy na nedeľný obed začali tým, že som chcela robiť ražniči podľa tohto receptu, ale ... ani bôčik, ani klobásku, ani slaninu som nemala, len mäsko. Domácu knedľu som tiež ešte nerobila (možno nabudúce). Tak som sa pustila do mäska, kapusty, zemiakov a táto kombinácia nám strašne chutila (ešte lepšie to bolo na druhý deň, keď sa chute úúúplne spojili).


1,2 kg bravčového strehna bez kosti
1väčšia cibuľa
2 lyžičky červenej papriky
2 lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky vegety
1 lyžička soli
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička cesnakového prášku
200 ml vody

Červená kapusta
250 g červenej kyslej kapusty
3 lyžice cukru + 1 lyžica cukru na dochutenie
1 lyžička soli
čierne korenie
100 ml červeného vína

Mäso som si umyla a očistila od blán a tuku, nakrájala som si ho na plátky a tie potom na väčšie kocky (asi tak 4x3 cm). Mäso som dala do jenskej misy a okorenila som ho - červenou paprikou, čiernym korením, vegetou, soľou, drvenou rascou a cesnakovým práškom. Cibuľu som si očistila a nakrájala na plátky, tie som si medzi prstami rozobrala a nahádzala na mäsko, podliala som to vodou a dala piecť do rúry. Najprv som mäsko piekla bez prikrytia, takých 30 min. na 200°C. Potom sa mi už zdalo, že má mäsko dobrú farbu, ale ešte nebolo mäkké, takže som jenskú misu vybrala, mäsko premiešala, prikryla alobalom a vrátila do rúry. Dusila som to ešte 45 min.

Medzitým som si spravila aj kapustu. To je ďalšia vec, ktorá na začiatku nevyzerala, že skončí tak dobre. Totiž, mala som v chladničke už dlhší čas červenú kyslú kapustu, lenže k tomuto mäsku sa mi žiadala taká tá sladká kapusta, čo sa dáva aj ku kačici. Riskla som to, dúfajúc, že snáď bude výsledok jedlý. Najprv som si kapustu dobre prepláchla pod studenou vodou, nechala som ju odkvapkať. Zatiaľ som si z 3 lyžíc cukru spravila karamel (karamel by mal byť len taký bledohnedý), pridala som kapustu, ochutila soľou, čiernym korením, drvenou rascou a podliala červeným vínom, takto som ju varila asi 20 min. Nakoniec som ju ochutnala a pridala ešte jednu lyžicu cukru (zdalo sa mi to málo sladké), varila som to ďalších 5 min. a hotovo. Malo to sladkú chuť s troškou kyslosti, ale bolo to vynikajúce.

Ako prílohu som zvolila natenko nakrájané opekané zemiaky.

štvrtok, 15. apríla 2010

Tvarohová štrúdľa s hrozienkami

Štrúdľa je sladkosť, ktorú si spájam s detstvom. Naša mama nám vždy urobila naraz 2 tvarohové a 2 makovo-višňové. Mojim favoritom, ale vždy bol tvaroh. Teda aj makovú zjem, ale .... ten náš úsmev potom stál za to :).


4 plátky štrúdľového cesta
3 lyžice hrozienok
500 g tvarohu
3 lyžice práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
2 vajcia
kôra z jedného citróna
2 lyžice kyslej smotany

Začala som tým, že som si hrozienka namočila do vody. Plnku som si pripravila tak, že som si zmiešala tvaroh, práškový a vanilkový cukor, jedno vajce a citrónovú kôru, nakoniec som pridala aj hrozienka, z ktorých som predtým zliala vodu.
Štrúdľové cesto bolo kupované. Boli to 4 plátky cesta (zvyknem kupovať iné - tenšie, toto bolo menšie a hrubšie), preto som si 2 plátky spojila, tak že som preložila konce asi tak 10 cm cez seba. Tam kde sa spojili som ich potrela zmesou vajíčka a šľahačky (väčšinou používam kyslú smotanu, ale teraz mi zostala šľahačka, tak som ju použila namiesto kyslej smotany). Následne som celé cesto potrela touto zmesou a na to som navrstvila na dlhšiu stranu cesta plnku. Keďže štrúdľové cesto som si predtým položila na čistú utierku, pomocou nej som si zrolovala cesto (nezabudnúť zahnúť konce, aby sa plnka nevysypala) a preložila som stočenú štrúdľu na plech. Plech sa môže trošku potrieť olejom, ja som na to ale zabudla, no štrúdľa sa mi neprilepila.
Piekla som to na 180°C 40 min. Po upečení som štrúdľu nechala vychladnúť a až potom som ju nakrájala.

utorok, 13. apríla 2010

Mojito pena

Mojito pena je pomerne "rýchly" alkoholický dezert, ktorý má osviežujúcu chuť, ale pozor, za volant by som si nesadala :)!


4 lyžice bieleho rumu
2 lyžice práškového cukru
limetková alebo citrónová kôra
šťava z 1/2 limetky alebo citróna
200 ml šľahačky
2 detské piškóty
mäta

Biely rum som si vymiešala s práškovým cukrom, k tomu som pridala citrónovú kôru (limetky som nemala), šťavu z 1/2 citróna a nakoniec som pridala vychladenú šľahačku. Celé som to vymiešala do hustej peny a rozdelila som ju do dvoch vínových pohárov, ktoré som dala zachladiť aspoň na 2 hod. do chladničky. Pred podávaním som ešte penu dozdobila citrónovou kôrou, alebo ak máte tak použite nasekanú mätu a pridala som ešte detskú piškótu. Skôr by som ju nedávala, lebo by sa mohla rozmočiť.

nedeľa, 11. apríla 2010

Pečienka s majoránkou a domácim dressingom

Toto je jedlo, ktoré som sa naučila ešte doma. Mama nám ho varila väčšinou v sobotu na obed. Pečienky boli rýchlo hotové a dressing sme si mohli spraviť sami.

500 g kuracej pečienky
majoránka
čierne korenie
100 ml oleja/bravčová masť
soľ
chlieb

Dressing č. 1
200 ml kyslej smotany
1 lyžička práškového cukru
1-2 lyžičky horčice
asi za lyžičky najemno nastrúhanej cibule
soľ
čierne korenie

Dressing č. 2
200 ml kyslej smotany
1/2 tavený syr (črievko)
horčica
soľ
čierne korenie

Pečienky som si najprv umyla a očistila. Nekrájala som ich, ale nechala také veľké aké boli. Pečienku som si okorenila a posypala majoránkou. Na teflonovej panvici som si rozohriala olej (pôvodne toto jedlo moja mama robila s bravčovou masťou, aby sme mali dostatok výpeku na namáčanie chlebíkov, ale ja masť nemám, takže som použila olej). Do oleja som opatrne vložila kuracie pečienky, pozor na ruky - prská to. Sprudka som ich opražila z oboch strán, potom som znížila plyn a pod pokrievkou som ich dusila asi 10-15 min.

Medzitým som si pripravila vlastný dressing. Pri prvom aj pri druhom dressingu je postup rovnaký, všetko treba zmiešať a nechať chvíľku postáť v chladničke, aby sa chute spojili. Do hotového dressingu namáčame pečienky, ktoré si osolíme až na tanieri a ak nám zostal výpek, tak doň namáčame chlebík.

Citrónová polievka s karí

Tento recept pochádza od Martiny. Pomery prísad som si, ale trošku prispôsobila. Ona ako vložku do polievky urobila šunkové knedlíky. Poviem pravdu, tie knedlíky som sa aj ja pokúšala urobiť, ale u mňa, no .... nepadlo to dobre. Teda viem, kde sa stala chyba, ale že by sa mi ich chcelo robiť ešte raz, tak to nie. Polievka je však odskúšaná a v priebehu 3 týždňov som ju robila už 2x (a to väčšinou varím polievky len cez víkend). Ten kto má rád karí korenie a citrón, tak ako ja, tak tento recept určite ocení. Ja mám strašne rada kyselkavé jedlá, preto sa táto polievka jednoznačne zaradila medzi moje obľúbené recepty.

1 lyžica masla alebo oleja
1-2 lyžice hladkej múky
2 lyžičky karí korenia
700 ml vody
kurací bujón
200 ml smotany na varenie (100 ml smotany na varenie a 150 ml bieleho jogurtu)
šťava z 1/2 až 1 citróna
čierne korenie
soľ

smažený hrášok

Najprv som si urobila základ z masla a múky. K tomu som si pridala karí korenie. Asi takú minútku som ich spolu pražila a potom som pridala vodu a kurací bujón. Na miernom ohni som to varila 15 min., potom som pridala smotanu na varenie, ale skúšala som to robiť aj s jogurtom. Aj týmto spôsobom dosiahneme výbornú orientálnu chuť. Pridala som ešte čierne korenie, soľ a šťavu z citróna (podľa chuti). Niekoľko minút som to ešte varila a polievka bola hotová. Pri podávaní som ešte do polievky nasypala za lyžičku smaženého hrášku (kupovala som ho v Kauflande).

štvrtok, 8. apríla 2010

Pavlova torta

Tak ako aj kuchárka Dolce vita, od ktorej mám tento recept, aj ja som túto tortu robila deň vopred (v sobotu). Cez noc v rúre vychladla a v nedeľu som ju len dozdobila. Je to jedna z najlepších tort, aké som kedy jedla (aj keď ja mám strašne rada penové torty). Odporúčam ju každému. Krájať sme ju síce nekrájali, ale jedli sme ju priamo z taniera. Ak by som ju pripravovala pre viacero osôb, určite by som si urobila menšie tortičky.

Update: Pavlova torta s krémom z mascarpone a balzamikovo-medovými jahodami


4 bielka
štipka soli
250 g práškového cukru
1 lyžica solamylu/maizeny
1 lyžica octu
trochu oleja
300 ml šľahačky
mrazené ovocie - lesná zmes

Najprv som si vajíčka vybrala z chladničky, aby mali izbovú teplotu (asi 3 hodinky sa zohrievali).
Začala som tým, že som si bielka mierne vyšľahala so štipkou soli, a ešte pred tým ako z toho vznikla tuhá masa som po lyžiciach pridávala práškový cukor. Po každej lyžici som bielka šľahala 2-3 min. Táto fáza trvá dosť dlho (takých 30 min.). Asi po 15-tich min. šľahania je dobré si predhriať rúru na 150°C. S poslednou lyžičkou cukru som pridala aj solamyl a nakoniec som opatrne primiešala aj ocot. Vznikla z toho pevná, tuhá pena.
Na plech som si rozložila alobal, ktorý som potrela olejom. Do stredu plechu som postupne nanášala lyžicou vrstvy peny, až kým som nedostala tvar pologule. Keď som s tým bola hotová, dala som plech do rúry a znížila teplotu na 110°C, nastavila som časomieru na 65-70 min. a nechala to piecť. Po dopečení som dvierka rúry trochu pootvorila a takto som tortu nechala vychladnúť do ďalšieho dňa.
Nasledujúci deň som si len vyšľahala šľahačku (kto chce môže použiť stužovač, ja som nepoužila) a tú som navrstvila na tortu, dozdobila som ju mrazeným ovocím.

streda, 7. apríla 2010

Syrový bochník alebo sedliacke fondu

Rýchly sobotný obed. Teda u mňa rýchly znamená, že ja začnem a rúra dokončí. Tak varím najradšej. Urobím si len prípravy, niečo zmiešam a za 5 min. som hotová, ostatné už za mňa dorobí rúra. V tomto prípade to tiež platilo.

1 bochník guľatého chlebíka
250 g kyslej smotany
200 ml smotany na varenie
1 tavený syr (črievko)
1 salámový syr (z Lidl)
150 g tvrdého syru Eidam
soľ
čierne korenie

Vrch chlebíka som si odkrojila, akoby som robila klobúčik. Vybrala som striedku a dala na plech. Striedku osolím a okorením. V miske som si vymiešala kyslú smotanu a smotanu na varenie so syrmi, pridala som soľ, čierne korenie a trošku nastrúhaného tvrdého syru. Túto zmes som vliala do chlebíka, prikryla odrezaným vrchom a spolu so striedkou som dala chlebík zapiecť do rúry na 180°C na 45-50 min. Striedka sa väčšinou spraví skôr, tak ju treba sledovať a cca po 20 min. je potrebné plech vybrať a striedku preložiť na tanier. Pozor je horúca, nepopáľte si prsty! Plech aj s chlebíkom potom vráťte do rúry a dopečte ho.
Podávajte tak, že chlebík položíte do stredu stola a striedku namáčate do roztopeného syra. Keď sa nám minie môžete pokračovať s vrchnákom chlebíka a neskôr zjedzte aj steny chleba.
Prajem dobrú chuť.

pondelok, 5. apríla 2010

Veľkonočná misa

Na veľkonočný pondelok som očakávala iba otca a brata, preto som robila menšiu obloženú misu. Pochutili sme si na nej ale všetci. Kohútik, ktorý sedí na šaláte, vyzerá akoby preflámoval noc a čo my vieme čo sa odohralo v chladničke počas dlhej noci :)?! Misu som si totiž prichystala ešte v nedeľu večer.

klobása
kuracia saláma
suchá saláma
údená krkovička
francúzky zemiakový šalát
vajíčka uvarené natvrdo
čierne olivy
mini mozzarella
tvrdý syr
paradajka
šalát lolo bianco
reďkovky
pažítka


Fantázia a trošku kreativity :). Verím, že každému sa podarí potešiť rodinu niečím podobným.

nedeľa, 4. apríla 2010

Rukolový šalát

asi za 2 hrste rukoly
2 paradajky
asi 10 cm šalátová uhorka
2 lyžice olivového oleja
šťava z 1/2 citróna
soľ

čierne korenie

Rukolu, paradajky aj uhorku som si umyla. Paradajky a uhorky som nakrájala na malé kocky a pomiešala s rukolou. Šalát som poliala zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy, ktorú som dochutila soľou a čiernym korením.

Kuracie prsia so salámou a hermelínom

Toto jedlo si dal môj kolega v jednej českej reštaurácii. Vtedy sa mi to veľmi zapáčilo, a hneď ako sa dalo som skúsila tento recept zreprodukovať. Keďže som to ale nejedla, neviem aká mala byť výsledná chuť, možno použili iné koreniny, ale mne to takto, ako to teraz napíšem veľmi chutilo. 600 g kuracích pŕs
125 g hermelínu
150 g salámy - paprikáš (nejakú suchú salámu s výraznou chuťou)
soľ
čierne korenie

Kuracie prsia som si nakrájala na plátky, teda z jednej ½ kuracích pŕs som spravila 2-3 kúsky. Tie som osolila, okorenila a trošku osmažila na oleji, len tak aby sa mäsko zatiahlo a zbelelo. Kuracie plátky som si preložila na plech. Na ešte teplé kúsky som si poukladala asi 3-4 salámy a 2 plátky hermelínu (ich hrúbka bola cca 0,5 cm). Celé som to ešte podliala asi 2-3 dcl vody, v ktorej som si rozmiešala lyžičku vegety (aby sa mäsko nevysušilo).

Rúru som si predhriala na 200°C a kuracie mäsko som dala zapiecť asi tak na 15 min. (je potrebné ho sledovať, keď sa začne syr topiť a zružovie, tak je to hotové).

Podávala som to s ryžou, opekanými zemiakmi a rukolovým šalátom.

Torta Georgea Hamiltona

Túto tortu som našla tu a špeciálne som ju robila na meniny toho MÔJHO. Vydarila sa fakt vynikajúco, jediná chybička bola tá, že jej bolo málo, teda bola by som si ešte dala.


Pena z bielkov:
4 bielka
štipka soli
120 g práškového cukru
25 g nasekaných mandlí

Cesto:
100 g masla
100 g práškového cukru
4 žĺtka
1 balenie vanilkového cukru
130 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva

Krém:
500 ml šľahačky
2 balenia vanilkového cukru
2 balenia stužovača do šľahačky
2 konzervy (2x425 ml) jahôd (môžu byť aj čerstvé)

Keď robím niečo sladké, kde sa vajíčko rozdeľuje na bielka a žĺtka, vždy začnem tým, že si vyšľahám bielka, a mixér potom môžem kľudne použiť na vyšľahanie žĺtkov bez toho, aby som lopatky musela umývať.
Takže som si najprv vyšľahala bielka so štipkou soli (aby vznikla určite tvrdá pena), pridala som práškový cukor a ďalej som miešala. Bielka mi nespľasli :), ale kto sa bojí kľudne môže opatrne vareškou primiešať cukor. Bielka som nechala chvíľku odpočívať a zatiaľ som si vymiešala cesto.
Žĺtka s práškovým a vanilkovým cukrom som vyšľahala, pridala som k tomu roztopené maslo (stačí na 20-30 sekúnd dať do mikrovlnky) a nakoniec som prisypala múku zmiešanú s práškom do pečiva. Tortovú formu som si vystlala papierom na pečenie (pre istotu som to potrela aj maslom) a polovičku cesta som preniesla do formy, opatrne som cesto rovnomerne rozotrela a na vrch som pridala polovičku z vyšľahaných bielkov, tie som posypala mandľami a dala do predhriatej rúry na 160°C na 25 min. (treba sledovať). Keď bolo cesto upečené, vybrala som ho z formy a zopakovala celý proces ešte raz (okrem posypania mandľami). Takto som upiekla aj spodný korpus torty. Nezabudnite opatrne odstrániť papier na pečenie. Ja som si vrchný korpus vopred narezala, aby sa mi neskôr torta lepšie krájala a nepolámal sa vrchný korpus.
Medzitým som si spravila krém. Vyšľahala som si šľahačku so „stužovačmi“, potom som pridala vanilkový cukor. Jahody som nechala odkvapkať a poprekrajovala som ich, tiež som ich pridala k šľahačke a zmiešala všetko dokopy.
Keď korpus vychladol, tak som ho vrátila do tortovej formy (bez mandlí), na to som navrstvila krém a na vrch som položila narezané časti korpusu s mandľami. Tortu som nechala cez noc v chladničke a na ďalší deň podávala. Bola skutočne vynikajúca. Vyskúšajte.

piatok, 2. apríla 2010

Zapekaný chlebík so smotanovou pomazánkou, hríbami a šunkovou salámou

Podobné večere mávame celkom pravidelne, predovšetkým vtedy, keď sa nám chlieb nie a nie minúť, teda nám zostarne a pre mňa najlepší a najednoduchší spôsob je, že ho zapečiem – s čímkoľvek. Nerada vyhadzujem jedlo. Určite sem na blog uvediem aj iné moje zapekačky. Niečo podobné som videla na blogu The Pioneer Woman, pravdaže som si to prispôsobila na svoj obraz a tiež na obsah našej chladničky.

200 ml kyslej smotany
1 balenie zelených olív s papričkami
1 tavený syr (črievko)
50 g tvrdého syru Eidam
4 stredne veľké šampiňóny
kuracia saláma
jarná cibuľka (kto chce, ja som nedala, lebo ten MÔJ nemá rád cibuľu a ani cesnak)
soľ
čierne korenie
vegeta

starší chlieb, rožok, bageta

V mise som si zmiešala kyslú smotanu a tavený syr. Syr som si nastrúhala, olivy nakrájala, kto má rád cibuľku tak ju tiež nadrobno nakrája a všetko som pridala do misy. Zmes som si okorenila a natierala na chlebík.
Hríby som si umyla a nakrájala na plátky. Chlebík som dozdobila buď hríbami alebo salámou. Rúru som si predhriala na 180°C a chlebíky zapekala asi 15-20 min.
Najlepšie je to teplé, prípadne ak niečo zostane, tak je dobré si to zohriať v mikrovlnke.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...