štvrtok, 29. júla 2010

Plnený baklažán /čo dom dal/ s celými zemiakmi

No dobre, dobre ... ani ja nemám doma len tak pohodené baklažány, tie som si predpripravila. Ale plnka do baklažánu bola skutočne len z toho, čo som našla v chladničke, keďže po dovolenke som ešte nestihla urobiť veľký plánovaný nákup. Bolo to síce len také skúšanie a ani som si nemyslela, že z toho vyjde taký dobrý recept, preto som si najprv ani poznámky nerobila. Až dodatočne som si poznačila ingrediencie. Takže ..., odporúčam vyskúšať!


3 stredne veľké baklažány
1 menšia cuketa
50 g syru Niva
50 g tvrdého syru napr. Eidam
1/2 črievka - 50 g taveného syru
3 lyžice kyslej smotany
1/2 (cca 7 cm) červená feferónka
trošku kukurice
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
1/2 lyžičky cesnakového prášku
2 lyžičky oregana
12 ks suchej salámy napr. Vysočina

Zemiaky:
800 g malých nových zemiakov
1 kocka hovädzieho bujóna
30 g masla
1 zväzok petržlenovej vňate

Baklažán som si predpripravila tak, že som si ho umyla, odrezala som konce a prekrojila na polovicu. Potom som ich mierne nasolila a nasolenou časťou som ich položila na savý papier. Baklažán sa takto krásne za 15 min. vypotil. Potom som vydlabala stred tak, aby na krajoch zostalo trochu dužiny a tento stred som si nakrájala na malé kocky. Cuketu som si tiež umyla a nakrájala som ju na menšie kocky. Na oleji som si za 10-15 min. udusila baklažán a aj cuketu. Nivu aj Eidam som si nakrájala na menšie kocky a pridala som ich k zelenine. Ďalej som pridávala tavený syr, kyslú smotanu, nadrobno nakrájanú feferónku, kukuricu a koreniny. Nechala som nech sa to pekne prevarí. Trvalo to asi 5 min.
Do pripravených baklažánov som vložila 2 ks salámy a prikryla som ich pripravenou zmesou. Ak robíme vegetariánsku verziu salámu nedávame. V predhriatej rúre som ich nechala zapiecť na 180°C, 35 min.

Malé zemiaky som si kefkou poriadne umyla. Zemiaky som dala do väčšieho hrnca, zaliala som ich vodou a pridala som 1 hovädzí bujón. Môže byť aj zeleninový, kurací alebo len obyčajná vegeta. Zemiaky som takto uvarila do polomäkka. Teda tak, aby zostali v celosti a nerozpadávali sa.
V panvici som si roztopila maslo, pridala som nadrobno nakrájaný petržlen. Keď boli zemiaky hotové, pomocou sitka som ich vylovila z vriacej vody a vložila do maslovo-petržlenovej panvice, kde som ich ešte chvíľku opekala.

Baklažán aj zemiaky sme zjedli spolu so šupkou.

3 porcie

streda, 28. júla 2010

Vysoké Tatry a ich ponuka

Tento príspevok nebude o receptoch, ale predsa bude o jedlách, ktoré sme spolu s MOJIM chlapom ochutnali vo Vysokých Tatrách. Boli sme tam pár dní a ako dovolenka na Slovensku to bolo super. Musím ešte napísať, že ja dievča z juhu, ktoré vidí nejaké tie kopce až keď sa priblíži k Bratislave a uvidí Kamzík, tak pre mňa to bola poriadna makačka. Teda mali sme len jednu ťažšiu túru (pre mňa ťažšiu) na Zbojnícku chatu a späť, ale tá ma dosť poznačila. Potom sme si pozreli ešte Popradské pleso, Symbolický cintorín, Štrbské pleso, na Lomnický štít nás vyviezla lanovka a prešlapali sme si pár, ale skutočne len pár schodov v Belianskej jaskyni. Niečo z naplánovaných trás nám nevyšlo, ale to by som pripísala na účet počasiu, u mňa ochota bola :). Tak toľko o tom čo sme videli a pochodili a teraz k slovenským jedlám, ktoré sme ochutnali.
V prvý deň som si hneď objednala bryndzové halušky. Ja ich mám strašne rada, ale doma ich nikdy nerobím. Len pre seba sa mi nechce, to si ich radšej niekde vonku objednám. Ten MÔJ ich nemá rád. Takže halušky už pomerne dobre poznám, ale tieto ma dosť prekvapili. Boli strašne, ale strašne slané a kofola za 2 € sa míňala veľmi rýchlo. Je pravda, že tento môj obľúbený mok, som ešte za takúto nekresťanskú cenu nepila, ale čo už keď sme v Tatrách a tu akoby očakávali, že budú len zahraničný turisti. Je ale pravda, že som skôr počula český a poľský jazyk, ako ten náš slovenský. Prečo to asi tak je .... ? MÔJ milý si dal bačovú kapsu, teda zemiakovú placku (mne chutila strašne ako z prášku, aj keď takú som ešte nikdy nerobila) s bravčovým mäskom. Ani to nebolo nejaké extra dobré, chýbali tomu chute.

Pri nohách Belianskej jaskyne sme ochutnali baraní a aj jelení guláš. Po pravde jelení guláš mi tak smrdel, ale tak ... :(. Snažila som sa z neho niečo zjesť, ale okrem toho že mi vôbec nevoňal, bol aj horúci. Baranieho guláša som sa obávala oveľa viac a napodiv, ten mi chutil. Podávali k tomu zemiakové knedličky.

Na Zbojníckej chate po skonzumovaní keksíkov, ktoré som nachystala do batohov, sme si dali šošovicovú polievku a šarlotku. V polievke boli aj kúsky syru, čo som bola dosť prekvapená, ale chutilo to vynikajúco. Doma to určite tiež vyskúšam. Cesto v šarlotke bolo trochu pripálené, ale to skutočne nemôžem vyčítať, veď to robili v nadmorskej výške 1960 m. Tento, na pohľad skromný obed poriadne zasýtil, viac by sme po namáhavom výstupe ani nezvládli zjesť.

V ďalší deň sme si v bistre v Starom Smokovci dali segedín a tatranský oheň. Segedín bol celkom dobrý, ale je pravda, že s mäskom poriadne šetrili. Tatranský oheň mal ďaleko od ohňa. Trošku zaštipkala jedna paprika, na ktorú som natrafila, ale inak to bolo celkovo bez chuti. No čo už, každému nevyhovejú. 

Na Popradskom plese som ochutnala kotlíkový guláš. Iba troška soli mu chýbalo, inak to bolo chutné. Ten MÔJ ochutnal tatranskú pochúťku a myslím, že to bolo jedno z najlepších jedál počas našej dovolenky. Bolo to bravčové mäso na šťave a k nim zemiakové mini placky.

Posledný deň, keď sme sa konečne dostali na Lomnický štít, čo bol krásny zážitok, sme si na Skalnatom plese dali naše posledné tatranské jedlo. Ja som to ukončila bryndzovými pirohami a MÔJ chlap si dal fazuľovú polievku, kde tiež plávali kúsky syru a zemiakové guľky plnené údeným mäsom. Oboje som ochutnala a boli vynikajúce. Jediný problém bol, že sme museli z jedla toho MÔJHO odstrániť cibuľku a pór, ktoré kuchár umiestnil pomerne hojne ako ozdobu.

Cestou domov sme, ale neodolali a podľahli sme pokušeniu západného sveta ..., zastavil nás veľký žltý šašo s červenými vlasmi. Tak čo už, aj takéto stravovanie patrí do nášho sveta.  

sobota, 24. júla 2010

Cuketová placka s balatónskou špecialitou


Toto jedlo by som nazvala prudko jedlé. Cuketové placky som si vybrala ako prílohu k tomuto mäsku len preto, lebo som na trhu kúpila 2 veľké cukety a na grilovanie sa nehodili. Mäsko som našla u Martinky a toto je už druhé varenie. Prvý krát sme to jedli len s chlebíkom. Aj tak to bolo dobré, ale s plackou to bolo vynikajúce. Túto kombináciu určite odporúčam ochutnať.


Cuketová placka:
1,5 kg (2 ks) veľkej cukety
3 vajíčka
3 lyžička kyslej smotany
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička cesnakového prášku
1 hŕstka oregana
2 lyžičky vegety
1 lyžička provenskálskeho korenia (nemusí byť)
300 g polohrubej múky
olej

Balatónska špecialita:
1 kg bravčového karé alebo stehna
7 ks sterilizovaných uhoriek
2 čerené papriky (kápia)
1/2 feferónky
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
4 lyžice bravčovej masti
200 ml horčice
2 lyžičky majoránky

Cukety som si poriadne umyla a keďže to boli veľké cukety rozpolila som ich na polovicu a pomocou lyžičky som odstránila jadierka. Cuketu som nešúpala, šupka nebola veľmi hrubá a chcela som, aby bolo vidieť zelené kúsky. Cukety som nastrúhala na hrubom strúhadle, pridala som vajíčka, koreniny a kyslú smotanu. Kyslá smotana nie je potrebná, ale ja som mala otvorenú polovičky kelímku, preto som ho pridala. Múku som pridávala podľa potreby, podľa toho, ako je cuketa mokrá. Cesto som nechala chvíľku odpočívať a až potom som na oleji postupne vyprážala cuketové placky. Na jednu placku som použila asi 1/2 naberačky cesta. Každú stranu som opekala asi 10 min. na miernom ohni, preto to chvíľku trvalo.

Toto mäsko som si začala pripravovať deň vopred, teda z mrazničky som vybrala zmrznutý kus mäsa. Nechala som ho asi 1 hodinku rozmrazovať a potom som pomocou ostrého nožíka odkrajovala veľmi tenké plátky mäsa, mali iba pár milimetrov. Ak sa nepodarí odrezať celý plát, nevadí to, pretože nakoniec som z plátkov nakrájala menšie kúsky. Nakrájané kúsky som nechala úplne rozmraziť. Na druhý deň som mäsko pripravila asi za 15 min. Začala som tým, že na teflónovej panvici som si rozohriala bravčovú masť. Na najvyššom stupni som si opražila kúsky mäsa, trvalo to asi 5 min. K nim som pridala nakrájané uhorky, červenú papriku, čierne korenie a asi 10 cm feferónku, ktorú som si nadrobno nakrájala. Spolu som to nechala povariť iba 5 min. a potom som mäso odstavila. Mäso som osolila a nechala ho 5 min. odpočívať. Nakoniec som primiešala horčicu a majoránku.

Podávala som ich tak, že som si na placky dala niekoľko kúskov mäska, na to ďalšiu placku, zase mäsko a ukončila som to plackou. Je to veľmi efektné podávanie tohto jedla.

6-7 porcií

streda, 21. júla 2010

Rebarborovo-jahodové pyré


500 g očistenej rebarbory
250 g jahôd (ja som mala mrazené)
80 g (6 lyžíc) kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 lyžička škorice
100 ml vody

4 x 5 okrúhlych piškót
4 dlhé piškóty

Rebarboru som si pomocou nožíka očistila. Nakrájala som ich na menšie kúsky. Do hrnca som si vložila nakrájanú rebarboru, kryštálový a vanilkový cukor, škoricu a jahody. Keďže som si zabudla jahody rozmraziť, dala som ich variť ešte zmrazené. Rebarboru som podliala vodou a nechala som to spolu variť 25-30 min. Pred dovarením som rebarboru ochutnala a pokiaľ by bola ešte veľmi kyslá, pridala by som cukor. Mne to však takto akurát chutilo, takže som si zmes ponorným mixérom rozmixovala a prepasírovala som ho cez husté sitko. Pyré som si rozdelila do štyroch misiek, do ktorých som ešte predtým vložila cca 5 ks okrúhlych piškót. Pri podávaní som tento dezert dozdobila dlhými piškótami.

4 porcie

nedeľa, 18. júla 2010

Bravčové karé v omelete s restovanými hríbami

Minulý týždeň som ešte v nedeľu ráno nevedela čo budeme o jednej obedovať. Vedeľa som len, že mám kus karé v chladničke a nejakú zeleninu, čo som si nakúpila na trhu deň predtým. Rozhodla som sa, že si prelistujem knižky Recepty zo života a v treťom vydaní som natrafila na tento recept. Tam ale použili morčacie plátky a harissu tiež nespomínali :). Myslím, že sa to vydarilo.


1 kg (9 ks) bravčového karé bez kostí
soľ
čierne korenie
grilovacie korenie
100 ml vody

Šampiňóny:
350 g šampiňónov
cibuľa
soľ
čierne korenie
100 ml vody

Omeleta:
5 vajíčok
3 lyžice vody
soľ
harissa (štipľavá tuniská pasta) 

1 kg hranoliek
olej

Šalát:
1/2 ľadového šalátu
2 paradajky
1/2 šalátovej uhorky

Dressing:
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica horčice
1 lyžica medu
soľ
čierne korenie

Mäso som si nakrájala na asi centimetrové plátky, naklepala som ich a okorenila som ich soľou, čiernym korením a grilovacím korením. Na oleji som si jednotlivé plátky mäsa upiekla do biela. Aby mäso zmäklo, preložila som ich do jenskej misy, podliala som ich asi 100 ml vody, prikryla som misu alobalom a vložila na 50 min. do vyhriatej rúry na 180°C.
Šampiňóny som si umyla a nakrájala na hrubšie plátky. Vo výpeku z mäska som si orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu a pridala som aj hríby, ktoré som si osolila a okorenila. Nakoniec som ich podliala vodou a nechala asi 15 min. podusiť.
Vajíčka som si rozmiešala s vodou, soľou a harissou. Harissa sa môže nahradiť aj chilli omáčkou alebo štipľavou červenou paprikou. Na menšej panvičke som si postupne spravila 4 omelety.
Hranolky som použila kupované. V rúre som ich s troškou oleja upiekla za 15 min na 180°C. 
Šalát som si natrhala na menšie kúsky a aj paradajky a uhorku som nakrájala nadrobno. Dressing na šalát som si vymiešala a poliala ním zeleninu. 
A nakoniec je potrebné všetko spojiť. Takže na omeletu som položila jedno mäsko, na to som dala šampiňóny. Pomocou špáradla a olivy som to pekne spojila, pridala som hranolky a šalát.

mäso a hríby - 7-8 porcií, omeleta - 4 ks

pondelok, 12. júla 2010

Syrovo-papriková a olivová pomazánka

Minulé leto, keď som natrafila na recept papriky so syrom, som ju robila skoro každý týždeň. Ani tento rok som na ňu nezabudla a pripravila som ju ako pomazánku pre hostí.
Druhú pomazánku, olivovú, som si v podstate vymyslela. Postupne som podľa chuti pridávala prísady a takto vznikla táto nátierka. Z čiernych olív by možno bola efektnejšia, ale mala som len zelené. Aj takto chutila vynikajúco.


Syrovo-papriková pomazánka:
500 g zelenej papriky
1 tavený syr (100 g črievko)
1 črievko salámového syru
2 lyžičky vegety

Papriky som si umyla a vybrala z nich jadierka a keďže moje boli dosť štipľavé, tak som im vyrezala aj žilky. Papriku som si nakrájala na menšie pásiky. Do hlbšieho hrnca som si vložila papriku, pridala som črievka a vegetu. Všetko som to nechala pod pokrievkou spolu podusiť. Približne za 15-20 min. boli hotové. Je to vynikajúce aj ako pomazánka, ale aj ako rýchla večera s chlebíkom, či už teplé alebo za studena.

Olivová pomazánka:
150 g zelených alebo čiernych olív
1/2 črievka - 50 g taveného syru
60 g masla
2 lyžice kyslej smotany
50 g balkánskeho syru typu feta
čierne korenie

Olivy som si nadrobno nakrájala. Pridala som k nim tavený syr, maslo, kyslú smotanu a na kocky nakrájaný syr feta. Pridala som čierne korenie, ale soľ nie, keďže olivy aj feta sú slané. Nechala som ich v chladničke aspoň hodinu, aby sa chute dobre spojili.

nedeľa, 11. júla 2010

Slané palacinky so syrovo-smotanovými kuracími kúskami

Na slané palacinky sme chodili pomerne často v čase, keď sme bývali ešte v našom hlavnom meste. Pod panelákom sme mali palacinkáreň, kde robili obrovské palacinky a my sme skúšali rôzne obmeny slaných palaciniek. Napr. mexickú kuraciu palacinku, špenátovú s vajíčkom, s pečienkou a moja obľúbená bola nivová s kuracím mäsom. Niečo podobné som sa snažila vyčariť aj vo svojej vlastnej kuchyni a výsledok je nasledovný.


Slané palacinky:
300 ml mlieka
2 vajcia
200 ml minerálky
100 ml oleja
220 g polohrubej múky
1/2 lyžičky soli

Syrovo-smotanové kuracie kúsky:
300 g kuracích pŕs
100 ml smotany na varenie
1/2 črievka - 50 g taveného syru
50 g syru Niva
4 lyžice kyslej smotany
soľ
čierne korenie
grilovacie korenie
oregano
jemné čína korenie
cesnakové korenie

Najskôr som si pripravila cesto na palacinky. Do mlieka som pridala vajíčka, minerálku a olej. Dobre som si tieto suroviny rozmiešala a postupne som pridala aj polohrubú múku a soľ. Cesto som nechala asi 30 min. odpočívať. Až potom som si palacinky postupne upiekla. Použila som teflónovú panvicu, ktorá mala priemer až 32 cm. Chcela som veľké palacinky. Pod každú palacinku som si dala kvapku oleja a z oboch strán som ich upiekla.
Medzitým som si pripravila aj mäsko. Kuracie prsia som si nakrájala na menšie kúsky, tie som si okorenila všetkými koreninami, ktoré som uviedla medzi surovinami. Chvíľku som nechala aj mäsko odpočívať. Potom som si ho na troške oleja opiekla do biela. Mäsko som si vybrala a do výpeku som pridala smotanu na varenie, syr črievko a aj nivu. Keď sa mi syry pekne roztopili, pridala som do omáčky koreniny, ktoré som použila na mäso. Soľ som, ale nepridávala, keďže niva je dosť slaná. Pridala som aj kyslú smotanu a nechala som omáčku prevariť. Nakoniec som do omáčky pridala aj mäso.
Pri podávaní som palacinky naplnila kuracími kúskami, ktoré som zrolovala a aj na vrch palaciniek som dala trošku omáčky.

palacinky - 5 ks, kuracie mäso - 3-4 porcie

streda, 7. júla 2010

Karfiol s koreninami a kakaom

Čudný názov, však? Ale skutočne, ale skutočne je to vynikajúce jedlo, predjedlo, príloha. Treba to vyskúšať a dať tomu šancu. Ja som takto pripravila karfiol minulý týždeň až 2x a kolegyňa to riskla a upiekla ich tiež. Podľa nej a aj podľa jej hostí to bolo vynikajúce. Takže, ak sa niekto neodváži urobiť celý karfiol, tak to treba vyskúšať aspoň s 3-4 ružičkami. Ja to budem určite robiť dosť často. 


1 karfiol
olej
čierne korenie
soľ
chilli korenie (štipľavá červená paprika)
kakaový prášok

Karfiol som si rozobrala na ružičky a poriadne ho umyla. Umytý karfiol som nechala odkvapkať a potom som ho preložila do jenskej misy. Jednotlivé ružičky som pokvapkala olejom a posypala koreninami z každej strany. Potom som cez malé sitko posypala karfiolové hlavičky kakaovým práškom.
V predhriatej rúre som ich upiekla na 200°C za 40 min. Ničím som to neprikrývala, upiekli sa krásne. Je potrebné ich skonzumovať ešte za tepla, studené už nechutia tak dobre.

Recept som našla u Chili and Vanilia.

pondelok, 5. júla 2010

Marinované mäsko a la Zachar a mozzarellovo-paradajkový šalát

Pred pár týždňami, keď konečne vykuklo slniečko a celý víkend svietilo, som bola pozvaná na babský pokec spojený s grilovačkou ku kamoške na dom. Ja som sa ponúkla, že pripravím mäsko a mozzarellový šalát s pradajkami. Recept na marinádu mám už od strednej školy a je pravda, že som ho robila nespočetne krát. Kamoška, ktorá mi ho dala, patrí ešte vždy medzi tie naj :). 
Ešte musím napísať, že tieto fotky fotila a aj upravovala naša hostiteľka.
600 g kuracích pŕs

Marináda:
150 ml oleja
5 lyžíc polosladkej sójovej omáčky 
2,5 lyžice horčice
2 lyžice medu
1 lyžička čierneho korenia
1,5 lyžičky cesnakového prášku
1 lyžička vegety
1/2 lyžičky kari korenia
1,5 lyžičky chilli omáčky alebo 1 lyžička chilli prášku
1 lyžička soli alebo grilovacieho korenia (je dosť slaný)
1 hrsť oregana 

Kuracie prsia som si umyla a nakrájala na plátky. Pozor mäso sa nesolí, solí sa až marináda. 
Marinádu na mäso som si pripravila zmiešaním všetkých prísad. Na miešanie som použila metličku, tak sa marináda lepšie spojí. Do marinády som vložila nakrájané plátky mäsa a nechala ich v marináde celú noc alebo minimálne 1 hodinku.
Keďže sme mäsko robili v prírode, tak sme si pripravili ohník, naň sme prihodili brikety a keď už boli rozpálené, mäsko sme si upiekli na rošte.
Keď robím toto marinované mäsko doma opečiem si ho na teflónovej panvici, bez oleja, keďže v marináde ho je dosť. Keď je mäsko už skoro hotové, zvyknem ho podliať asi 150 ml vody, aby sa mi spravila omáčka, ktorou môžme následne poliať ryžu, ktorú podávam k mäsku. 
100 g mozzarelly
4 paradajky
bageta, hrianka

Dressing:
2 lyžičky olivového oleja
5-6 bazalkových lístkov
1 cesnak
soľ
čierne korenie

Dressing som si pripravila ešte doma, tak že som si vo výživovej fľaške zmiešala olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Bazalku som si najprv nadrobno nakrájala a až potom som ju pridala k olivovému základu.
Mozzarellu aj paradajky som si nakrájala na plátky a rovnomerne som si ich rozložila na tanieri. Pokvapkala som ich dressingom a mohlo sa konzumovať, buď s bagetou alebo hriankou.

sobota, 3. júla 2010

Ananásový chlebík

Skoro ako hawai pizza, len som zmenila paradajkový základ na smotanový a cesto na chlieb. Pokiaľ treba pripraviť rýchlu večeru, je to ideálne jedlo a môžem povedať, že aj trochu exotické.


3 krajce chleba
3 lyžice kyslej smotany
1/2 črievka - 50 g taveného syru
1 konzerva ananásu (nie je potrebná celá)
plátkový syr Eidam
soľ
čierne korenie

Kyslú smotanu som si vymiešala s taveným syrom a pridala som koreniny. Pripravenú zmes som rovnomerne rozotrela na chlieb a naň som rozmiestnila kúsky ananásu. Ananás som posypala čiernym korením a zakryla plátkami Eidam syru. Keďže som nemala plátky, iba syr v celosti, pomocou škrabky na zemiaky som si plátky vyrobila.
V rúre na 200°C som chlebíky zapekala asi 14 min.  

2 porcie

piatok, 2. júla 2010

Gazpačo /gazpacho - studená paradajková polievka/

Niečo na teplé letné obedy. V tomto počasí to skutočne padne vhod. 
Gazpačo je studená španielská polievka, ktorej základom sú paradajky, uhorka, paprika ... Všetko sa to spracováva za surova, teda žiadne varenie, o to viac ale treba krájať. Zaberie to nejaký čas, ale určite ju odporúčam vyskúšať. Ak je fakt veľmi teplo, kľudne si do polievky dajte aj kocky ľadu. Je však potrebné ju spraviť o deň skôr, aby sa chute dobre spojili a aby sa polievka dostatočne schladila.
A ešte aby som nezabudla, opäť som si po rozmixovaní polievku rozdelila na dve časti - s cesnakom a cibuľou a bez cesnaku. Jedla som ich obe, ale tá s cesnakom mala určite výraznejšiu chuť. Mne viac chutila.


1 kg paradajok
400 g (2 ks) šalátovej uhorky
1 červená paprika
1 zväzok čerstvého petržlenu
100 ml olivového oleja
200 ml vody
1,5 lyžice červeného vinného octu
4 lyžice pretlaku rozmiešaného v 150 ml vody (alebo 200 ml paradajkovej šťavy)
1,5 lyžičky soli
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku

Chlebíkové kocky:
2 krajce staršieho chleba
olej
soľ
čierne korenie

Paradajky, uhorky, papriku a aj petržlen som si poriadne umyla. Všetko som si nakrájala na malé kúsočky. Z nakrájaných paradajok a uhoriek som si odobrala za 1-2 lyžičky, tie použijem pri podávaní polievky. Ako som už písala chvíľku to trvalo. Nabudúce, keď budem robiť túto polievku, tak to skúsim všetko dať do mixéra a priamo s ním to nakrájať. Keďže recept od Dolce vita jasne hovoril - nakrájať, tak som krájala a až potom som mixovala. Podľa mňa je lepšie použiť nádobkový mixér na krájanie ako ponorný mixér alebo turmixovač. Je lepšie keď v polievke zostanú menšie kúsky a nie je to také homogénne.
Do polievky som pridala olivový olej, vodu, vinný ocot, soľ a pretlak rozriedený vodou. V pôvodnom recepte sa písalo o paradajkovej šťave, ale tú som nemala, preto som zaimprovizovala a nahradila som ju pretlakom. Myslím si, že to stačilo. Teraz, keď som už mala všetko zmiešané, som si polievku rozdelila na dve časti a do jednej som ešte pridala nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Obe polievky som vložila do chladničky do ďalšieho dňa.
Na druhý deň som si pripravila chlebíkové kocky tak, že som chlieb nakrájala na kocky, vložila som ich do misky, pokvapkala som ich olejom, osolila a poprášila čiernym korením. Na horúcej teflónovej panvici som ich opiekla.
Polievku som podávala tak, že som do nej pridala trošku nakrájanej paradajky, uhorky a chlebíkové kocky. Môžeme do nej pridať aj ľad.

8 - 9 porcií

štvrtok, 1. júla 2010

Kuracie prsia na prírodno s cuketovými cestovinami

V tomto teple ťažko nachádzam vôľu prinútiť sa a vôbec niečo robiť, nieto ešte písať. Ale predsa, keď už mám tie jedlá navarené a aj nafotené, tak k nim niečo napíšem. Tento recept je jednoduchý, pokiaľ vám vystala cuketová omáčka, tak ako mne.  


300 g kuracích pŕs
250 g cestovín vretená
3 lyžice kyslej smotany
soľ
vegeta
čierne korenie
olej
bazalka

Kuracie prsia som si umyla a narezala na 2 až 3 kúsky. Tie som si potom okorenila soľou, čiernym korením a troškou vegety. Na teflónovej panvici, som ich smažila na troške oleja, asi tak 4-5 min. z každej strany.
Cestoviny som si uvarila podľa návodu. Teda do vriacej vody som pridala lyžičku soli a za lyžičku oleja, pridala som cestoviny a asi za 8-10 min. som ich uvarila. Treba ich ochutnať.
Z cuketovej omáčky, ktorú som robila k hovädziemu mäsu mi zvýšilo tak 1,5 porcie. Preto som si k omáčke primiešala približne 3 lyžice kyslej smotany, okorenila som ju a keď boli cestoviny hotové primiešala som ich k nim. Cestoviny môžme ešte dochutiť sušenou alebo aj čerstvou bazalkou.

2 - 3 porcie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...