sobota, 29. januára 2011

Pomarančový dezert s mätovým jogurtom

Minulý víkend som varila až dva krát podľa kuchárskej knihy. Väčšinou inšpiráciu, recepty nájdem na nete, ale tentoraz som si otvorila kuchársku knihu a tadáááá. Tento dezert v nedeľu bol neplánovaný, pôvodne som nič sladkého nechcela robiť, ale po prelistovaní knihy v nedeľu ráno, som zistila, že mám presne tieto ingrediencie a konečne sa minie aj mäta. Nie je to nič zložité, ja som len nemala čas nechať chladiť pomaranče v sirupe 1/2 dňa, ale iba 3 hodinky. 


4 lyžice medu
100 ml vody
1/2 lyžičky mletej škorice
3 klinčeky
4-5 ks pomarančov
20 lístkov mäty (cca 2 stonky)
300 ml jogurtu
1 vanilkový cukor (v pôvodnom recepte bez vanilkového cukru)
6 dlhých piškót

V menšom hrnci som si uvarila sirup, z medu, vody, škorice a z klinčekov.
Medzitým som si očistila pomaranče. Kôru som orezala aj s bielymi časťami a jednotlivé mesiačiky som si opatrne vyrezávala, nejak takto. Potom som si pomaranče nakrájala na menšie kúsky. Uvarený sirup som preliala do misy, pridala som pomaranč a odložila som ich na niekoľko hodín (aj 1/2 dňa) do chladničky.
Pred podávaním som si vymiešala jogurt s vanilkovým cukrom a s nadrobno nakrájanými lístkami mäty.
Do vhodného pohára, u mňa to boli staršie poháre na šampanské, som si nabrala za 2 lyžičky jogurtu, na to som dala kúsky pomarančov (bez klinčekov), zase jogurt a opäť pomaranč. Piškótky sa namáčajú do dezertu pri jedení.

3 porcie

piatok, 28. januára 2011

Rybie filé s plnkou a kukurica s fazuľou

Túto rybičku aj s prílohou som robila z kuchárskej knihy Büntetlen örömök (preklad by znel asi takto "Potešenie bez trestu" alebo nejak tak ...). Je to kuchárska knižka, ktorú som ešte v roku 2005 vyhrala priamo od autorky, s mojim obľúbeným tofu receptom. Od Stahl Judit mám spolu 3 kuchárske knižky. Mám ich veľmi rada, keďže mi pripomínajú blogy. Teda vtedy som ešte nevedela čo sú to gastro/food blogy, ale páčilo sa mi, že ku každému receptu má napísanú nejakú príhodu, spomienku alebo odporúčanie.
Tento recept som už raz robila, ryba je trošku nevýrazná, ale s tou plnkou a prílohou je jednoducho fantastická.


1 kg filé z pangasiusa (rybacie filé, ktoré sa dajú zrolovať)
1/2 menšej cibule
1 starší rožok
2 vajíčka
2 lyžice horčice
soľ
čierne korenie
6 lyžíc ružového/bieleho vína
3 lyžice vody
olej
špáradká

1 cibuľa
400 ml konzerva červenej fazuľe
320 ml konzerva kukurice
150 ml kečupu
1 lyžica chilli omáčky
50 ml vody
1 hrsť oregana
2 lyžice petržlénu
soľ
čierne korenie
šťava z 1/2 citróna
olej

Filety som si rozmrazila, umyla a papierovou utierkou som si ich poutierala (odstránila som prebytočnú vodu). Ja som mala 3 väčšie kúsky, preto som si ich pozdĺžne prerezala na polovičky. Posypala som ich soľou a čiernym korením.
Starší rožok som si rozmixovala v mixéry na strúhanku.
Plnku som si pripravila tak, že som si najemno nastrúhala cibuľu a na oleji som ju opražila. Keď bola hotová, vypla som plyn a pridala som k cibuli, strúhanku, horčicu, celé vajíčka, soľ a čierne korenie. Všetko som to zmiešala a plnila na pripravené filety. Na každý kúsok som dala asi za lyžičku plnky, zrolovala som ich a so špáradkom som ich spojila. Vložila som ich do menšieho pekáča, každú filetu som poliala lyžičkou vína a podliala som ich aj vodu. V rúre na 170°C som ich odokryté piekla 25 min.
Medzitým som si pripravila prílohu. V hrnci som si orestovala nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridala som scedenú konzervu fazule, kukurice, priliala som kečup a vodu. Pridala som ešte chilli omáčku, za 2 lyžičky mrazeného petržlenu (nadrobno nasekaného), oregano, soľ a čierne korenie. Spolu som to povarila 15-20 min., teda kým sa mi neupiekli rybičky. Pred koncom som pridala šťavu z polky citróna.
Ako ďalšiu prílohu sme mali penne cestoviny s brokolicovou omáčkou.

6 porcií

pondelok, 24. januára 2011

Brokolicová pomazánka

Z nejakého dôvodu ma priťahujú zelené jedlá/suroviny. Teda nie tie pokazené, síce niektoré plesne mi chutia (Niva, Encián ...), ale taký špenát, brokolica, hrášok, cuketa, špargľa, rukola, avokádo, limetka, mäta, petžlen, bazalka, to všetko pekne a chutne spracované ja môžem. Preto som sa nezľakla ani tejto pomazánky a urobila som dobre. Je vynikajúca. Neodporúčam ju však robiť z celej brokolice, lebo jej bude strááášne veľa. Mám to odskúšané. Nikomu sa nechce jesť 5 dní za sebou len táto pomazánka, preto som časť z nej použila ako základ omáčky na cestoviny (doplnila som ešte tavený syr, mlieko, tvrdý syr a bolo hotové ďalšie jedlo).


1/2 brokolice
50 ml majonézy
50 ml bieleho jogurtu
1 lyžička citrónej šťavy
2 lyžičky horčice
1/2 lyžičky dižonskej horčice
1/2 lyžičky soli

Brokolicu som si umyla, rozobrala som ju na ružičky a uvarila na pare. Nebolo im treba veľa, za 10-15 min. od varu boli mäkké (treba skontrolovať). Brokolicu som nechala vychladnúť a potom som ju rozmixovala ponorným mixérom, pridala som majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu, horčicu a soľ.
Nechala som ju hodinu v chladničke, aby sa chute pekne spojili.

Recept som našla tu.

sobota, 22. januára 2011

Zapekaná vianočka

Napadlo mi, že by som mohla spraviť vianočku. Ešte nikdy som ju nerobila. Začala som hľadať recept a ani som nemusela zájsť ďaleko, len za roh na Martinkin blog. Našla som presne to čo som potrebovala. Smotanovú vianočku. Postup som dodržala, len som nepoužila špajdle na udržanie tvaru, najbližšie to však spravím tak, ako je to v recepte. Uvediem sem len ingrediencie k vianočke (to len pre moje ľahšie hľadanie), ale presný obrázkový postup je na blogu  ... z lásky k vareniu ....
Pre dvoch bola vianočka na víkendové raňajky dosť veľká, preto som z nej spravila jednoduchý dezert, ktorý sme si dali po nedeľnom obede.


Prísady na cesto:
500 g hladká múka
2 celé vajcia + 1 bielko
štipka soli
70 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
250 ml vlažnej šľahačkovej smotany
3/4 kocky droždia /cca 30g/
za hrsť hrozienok

Na potretie:
1 žĺtok /ktorý nám zostal z cesta/ + 1 PL mlieko
rozpustené maslo na potretie upečenej vianočky

Na zapekanie:
5 plátkov vianočky
jahodový džem (alebo iný)
maslo
1 vajíčko
100-150 ml mlieka
1/2 vanilkového cukru

menšia zapekacia misa

Z vianočky som si odrezala 5 plátkov, natrela som ich maslom a džemom.
V miske som si vymiešala vajíčko s mliekom a s vanilkovým cukrom. Do tejto zmesi som namáčala plátky natretej vianočky a vkladala som ich do zapekacej misky, ktorú som si predtým vymazala maslom. Zvyšok vajíčkovej zmesi som vyliala na vianočku.
V predhriatej rúre som ju zapekala na 175°C cca 20-30 min. (treba sledovať).

2 porcie z jednej misky

streda, 19. januára 2011

Polievka z pečenej zeleniny

Ani neviem ako sa mohlo stať, že túto polievku som ešte neuverejnila.
Mám ju strašne rada. Vyzerá síce ako zmixovaná zdravá výživa pre deti a síce je zdravá, to či to môžu konzumovať deti, tak to neviem, ale my dospelí určite môžeme. Ešte raz musím zdôrazniť, že nie výzor, ale chuť je to podstatné.


300 g baklažánu
400 g cukety
2 ks mrkvy
2 zemiaky
100 g šampiňónov
200 ml kyslej smotany
1,3 l vody
vegeta
čierne korenie
soľ

Baklažán som si umyla a nakrájala na kolieska a potom na kocky. Ako vždy aj teraz som si ich preložila na savý papier a nasolila som ich. Počkala som 20-30 min., kým sa vypotili. Medzitým som si pripravila ostatnú zeleninu. Mladú cuketu, neošúpala som ju, som si tiež nakrájala na kolieska a potom na kocky, očistenú mrkvu na kolieska, zemiaky na kocky a šampiňóny na štvrťky. Zeleninu som preložila do jenskej misy a poprášila som ich vegetou, čiernym korením a soľou. V predhriatej rúre, na 175°C, som ich upiekla za 35-40 min.
Keď bola zelenina hotová odobrala som 5 lyžíc zeleniny, tá poslúži ako vložka do polievky a zvyšok som ponorným mixérom rozmixovala. Priliala som asi 300 ml vody, aby sa lepšie mixovalo. Zeleninu som preložila do hrnca, pridala som kyslú smotanu, 1 liter vody a polievku som priviedla do varu. Ochutnala som ju, pridala som soľ a čierne korenie a ešte 5 min. som povarila.
Opakujem sa, ale nevadí, je to úžasne chutná polievka.

8 porcií

štvrtok, 13. januára 2011

Hovädzie mäsko so špargľou a zemiakovými plackami


Minulú nedeľu som vstala neskoro. Bola som unavená, variť sa mi nechcelo. Kým som sa rozhýbala bolo už 11:30. Obedujeme o jednej. Pustila som sa do príprav a plánovania. Lebo to musím. Chcela som všetko strčiť do rúry, nech to ide rýchlejšie. Zapekacích mís však nemám veľa (jedna koláčová forma bola obsadená). Dala som najprv variť zemiaky. Skaramelizovala som cibuľu. Potom som si zapiekla špargľu. Pripravila som si mäso. Osmažila som ho. Hotovú špargľu som preložila na tanier a na jej miesto som do rúry strčila mäso. Všetok riad som umyla. Zemiaky boli hotové. Zaliala som ich studenou vodou. Dala som variť brokolicovú polievku. Nastrúhala a ochutila som zemiaky. Dala som ich k mäsu do rúry. Premiešala som polievku. Vybrala som mäso, zemiaky ešte neboli dobré. Vložila som do rúry ďalší plech so zemiakmi. Rýchlo som povysávala bordel v kuchyni. A ešte obývačku a predsieň a nakoniec všetky miestnosti. Rúra zapípala. Zemiaky ešte nie sú dobré. Mala som ich robiť radšej na oleji. Nestihla by som to. Polievka je hotová. Zemiaky sú konečne tiež dobré. Vypínam rúru. Vkladám tanier so špargľou do rúry nech sa prihrejú. Obedujeme. 


900 g hovädzieho stehna
čierne korenie
cesnakové korenie
steak korenie
grilovacie korenie
trochu soli
olej

Zemiaky:
1 kg zemiakov
1 veľká cibuľa
1 vajce
majoránka
čierne korenie
soľ
olej
(múka - ja som nedala)


Mäsko som si umyla a keďže mi ho už v mäsiarstve nakrájali na plátky, tak som ho musela len očistiť (odblaniť). Mäso som si nakorenila a nechala ho chvíľku postáť. Potom som ich na rozohriatej panvici s troškou oleja sprudka osmažila, z každej strany 2 min. Mäso som preložila do jenskej misy, prikryla som ich alobalom a vložila do predhriatej rúry na 220°C, na 20 min. Keď som ich vybrala z rúry, ešte som ich nechala odpočívať 10 min. až potom som ich podávala. Najlepšie sú čerstvé, ďalší deň už boli "žuvacie".

Cibuľu som si očistila a nakrájala na mesiačiky. Na miernom ohni, s troškou oleja som si ich udusila do bledo hneda (20-25 min.) Zemiaky som si očistila a v celosti som ich varila asi 15 min. od bodu varu. Potom som ich zaliala studenou vodou a opatrne tak, aby som si nepopálila prsty, som ich nastrúhala. K nastrúhaným zemiakom som primiešala udusenú cibuľu, vajíčko, pridala som koreniny a ochutnala som ho. Každý môže podľa vlastnej chuti pridať niečoho viac, niečoho menej. Ja som pridala hodne majoránky. Na plech potretý olejom, som si zo zemiakov urobila väčšie kôpky a v rúre na 200°C som ich upiekla asi za 20-25 min. (treba sledovať, lebo kraje sa rýchlo spália). 

5 porcií

streda, 12. januára 2011

Slaný mrkvový koláč

Tak na to by som bola zvedavá, kto tento koláč riskne a upečie ho. Názov nie je práve najlákavejší. Mňa však hneď zaujal, keď som naň natrafila. Po Vianociach mi v chladničke zostalo celkom slušné množstvo mrkvy, trochu som to prehnala pri nakupovaní, takže som vedela, že základnú surovinu už nemusím kupovať. Lístkové cesto sa v mrazáku tiež našlo, nebolo mi viac treba. Jedine tymian, tak toho som sa trochu bála, má dosť intenzívnu vôňu aj chuť, ale predsa som ho použila, aj keď len troška. Mala som ešte obavy, z toho že sa plnka bude rozpadávať, tak som si zmiešala trochu kyslej smotany s vajíčom, čo v pôvodnom recepte nebolo.
A teraz k chuti. Mne to veľmi chutilo. Dnes som ho jedla ako prílohu k pečenému kuriatku a pasovalo to spolu. Ale najviac mi to chutí za studena. Ten MÔJ sa len trošku posťažoval, že či v tom je aj slanina, že tá mu tam „nepasuje“, aaaaale pasuje tam. Brat tiež zjedol kúsok a ani nereptal, že z čoho to zas je, hneď vyhlásil: „je to mrvka však!“. Zjedol svoj kúsok. Ešte som čakala na otcove hodnotenie, ktorému som tiež kúsok nabalila. Odpoveď prišla a schvaľuje.


1 kg mrkvy 
100 g slaniny
2 lyžice oleja
1 lyžička tymianu
2 lyžičky provensalského korenia
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička soli
400 g lístkového cesta
100 ml kyslej smotany
1 vajíčko

forma na pečenie s Ø 30 cm


Mrkvu som si očistila a nakrájala (nastrúhala) som ju na tenké plátky. Ja som použila moju multifunkčnú škrabku z jarmoku (viď obrázok nižšie). V teflónovej panvici som si opražila mrkvu, pridala som koreniny a na miernom ohni za občasného miešania som ju varila 15 min. Potom som k mrkve pridala na drobné kocky nakrájanú slaninu a ďalej som ich spolu pražila.
Medzitým som si vyvaľkala lístkové cesto (ktoré som si vopred rozmrazila) a preniesla som ho do vyolejovanej koláčovej formy. Cesto som popichala vidličkou.
Keď bola mrkva hotová primiešala som k nej kyslú smotanu zmiešanú s vajíčkom a plnku som rovnomerne rozotrela na cesto. Kraje, ktoré prevísali som odrezala a z týchto odrezkov som si narezala prúžky, ktorými som obložila okraje koláča.
V predhriatej rúre na 180°C som koláč upiekla za 30 min. (treba sledovať).

pondelok, 10. januára 2011

Šampiňóny plnené cibuľkou a syrom /feta/

Konečne sa tento recept dočkal uverejnenia. Problém bol totiž s fotením. Tieto jednohubky som musela urobiť tri krát, kým sa mi ich podarilo vyfotiť pri dennom svetle. Prvé pokusy stroskotali na večernom osvetlení. Zakaždým, keď som ich robila boli hotové tesne až pred tým, ako mali prísť hostia a to bolo už za tmy. Teraz som si ale povedala, že ich spravím v predstihu a zohrejem ich. Sú vynikajúce za tepla, za studena a aj mierne prihriate. Môže sa použiť syr podľa vlastného výberu. Ja som robila dva krát z Eidamu a jeden krát v kombinácii so syrom feta. Len potom pozor na soľ, keďže feta je slaná.
Keďže k týmto jednohubkám nie sú potrebné nožičky zo šampiňónov, tie sa môžu použiť napr. do šampiňónovej pomazánky alebo aj do hríbovej bruschetty. Ja som si však tentoraz vymiešala novú pomazánku, ktorej recept uverejnením čo nevidieť.


400 g menších šampiňónov
3-4 veľké cibule
olej
trošku soli
30 g syru feta
30 g syru Eidam

Začala som tým, že som si očistila a na mesiačiky nakrájala cibuľu. Tú som si na teflónovej panvici s troškou oleja osmažila tak, aby sa krásne zkaramelizovala, teda na miernom ohni do tmavo hneda. Robila som to pomaly, trvalo to asi 20-25 min., za občasného miešania. Netreba sa báť, že by toho bolo veľa, toto množstvo sa zredukuje asi tak na 1/3.
Medzitým som si umyla šampiňóny a pomocou nožíka som vylúpla nožičky. Do okrúhlej jenskej misy som si nakvapkala trochu oleja a do nej som ukladala očistené hlavičky šampiňónov. Keď bola cibuľa hotová, primiešala som k nej nastrúhanú fetu a Eidam. Pomocou malej vidličky som cibuľovú zmes naplnila do šampiňónov.
V predhriatej rúre na 190°C som ich zapekala 15 min.

Inšpirácia od The Pioneer Woman.

sobota, 8. januára 2011

Silvester v Španej Doline

Kostol Premenenia Pána, Špania dolina
Tak, tak boli sme Silvestrovať mimo nášho hniezdočka.


Špania Dolina je krásna banská dedinka v horách v blízkosti Banskej Bystrice. Ja som si myslela, že tam idem prvý krát, ale po príchode som dospela k zisteniu, že "veď ja som tu už bola". Na nekonečné schodisko do kostola som nezabudla, teda zabudla, lebo som tam bola ešte niekedy zo základnej. Pamätám sa, ako sme liezli hore, jeden schod za druhým, aj vtedy a aj teraz to bolo namáhavé (žiadna kondička priznávam sa, sedavá práca ma "zničí" :)). Ale všetko po poriadku.

Skoro celá naša skupinka
Na silvestrovský pobyt sme sa vybrali už vo štvrtok. Išla naša partia, aj keď nie úplne kompletná, keďže niektoré už "rodinky" kvôli deťúrencom zostali radšej doma.

Domy v Španej Doline
Cestou sme mali naplánovanú kultúrnu zastávku v dedinke Hronsek, kde sme si pozreli drevený artikulárny evanjelický kostol, ktorý je na zozname dedičstva UNESCO. Kostol nám prišla otvoriť teta zo susedstva, ktorej sme zavolali na telefónne číslo uvedené na kostole. Za symbolickú sumu sme si pozreli kostol aj z vnútra a teta nám porozprávala o kostolíku. Kostol bol postavený v časoch, keď kresťanský svet nechcel povoliť stavbu evanjelických kostolov. Nakoniec sa však kostol mohol postaviť za veľmi prísnych podmienok, citujem: "musel byť postavený v priebehu jedného roka, musel byť celý z dreva a postavený bez použitia kovových prvkov, nesmel mať vežu a vchod nesmel byť priamo z ulice".

Kostol v Hronseku
Zároveň miesto na postavenia vybrali na močarisku. Okolo kostola však vysadili lipy a tie všetku vlahu vsali do seba. Aj teraz ešte stoja pred kostolom dve pôvodné, vysokánske lipy. Kostol bol postavený v roku 1726 a spĺňal všetky podmienky. Ani sa nezdá, ale v kostole je až 1100 miest na sedenie. Fotiť vo vnútri bolo zakázané, preto len fotky z vonka.

Zvonica na druhej strane ulice, Hronsek
V Hronseku, v miestnej krčmičke sme sa zastavili na slepačiu polievku, ktorá nám zohriala naše uzimené končatiny. Padla veľmi dobre a keď sme sa dozvedeli cenu, trochu sme sa aj pousmiali (0,66 €/cca 400 ml).

Penzión Klopačka, Špania Dolina
Nakoniec sme kľukatými cestičkami dorazili do Španej Doliny. Ubytovanie bolo veľmi príjemné. Bývali sme v penzióne Klopačka v dvojlôžkových izbách a niektorý z nás v apartmánoch. Izby zodpovedali tomu, čo sme videli na fotkách. Hneď po ich obsadení sme si išli dať neskorý obed. Jedálny lístok bol jednoduchší, nie príliš rozsiahly, väčšinou klasické jedlá, z ktorých sme si ale vždy vedeli vybrať. Jedlá boli chutné, chválim kuchára. Aj tu som ako prvé vyskúšala bryndzové halušky, ktoré mi chutili. Dala som si aj vyprážaný hermelín s hranolkami s veľkou zeleninovou oblohou a skúsila som aj pikantné bravčové soté. Na raňajky (boli v cene ubytovania) som si dávala vajíčka s cibuľkou. Mne veľmi chutili, lebo ich robili také redšie, neboli suché. Na výber boli ešte párky s horčicou, syrový tanier a syrovo-salámový tanier. Čaj, káva, kakao boli samozrejmosťou.

Kostol sv. Alžbety, Barokový Mariánsky stĺp
Banská Bystrica

Večer sme si vyskúšali nové boby a spúšťali sme sa pod kostolom na strmej ceste. Nebol to najlepší nápad, keďže tú cestu používajú aj domáci a zopár áut muselo počkať kým im uvoľníme cestu.
 

Posledný deň v roku, v treskúcej zime, vyzbrojený v otepľovačkách (niektorí, napr. ja) a hrubých bundách, sme sa vybrali pozrieť si centrum Banskej Bystrici.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie, Banská Bystrica
Zastavili sme sa v turistických informáciách, kde nám povedali, že v tento deň je skoro všetko zatvorené. Pozreli a pofotili sme si aspoň historické centrum a kostoly, dali sme si horúce varené vínko a zapadli sme na obed v reštaurácii. Nespomeniem si na jej meno a dobre, že nie, lebo aj keď polievka bola pekne štipľavá (Dračí dych), hlavné jedlo bolo bez chuti a určite by som to miesto neodporúčala. Kamaráti sa ale na jedlo nesťažovali.


Tí z nás, ktorí neboli úplne premrznutí v -10°C, sme sa ešte vybrali, pozrieť si do Tajova dom Jozefa Gregora Tajovského a odviezli sme sa na Králiky, kde sme odparkovali na prvom parkovisku a ďalej sme sa prešli pešky. Neboli sme dlho, keďže sme si pred Silvestrom ešte chceli zdriemnuť.

Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského, Tajov
S televíziou, s hrou Activity a s koláčikmi sme sa dopracovali až k polnoci. Nový rok sme si počkali na parkovisku pod kostolom, kde sa zišlo zopár hlučných skupiniek. Novoročné pusinky, objatia, ohňostroje, petardy, prskavky a popíjanie šampanského trvalo asi 20 min. a potom sme sa pobrali späť do teplúčka. Tí, čo vydržali, pokračovali, ale ja som o druhej nadránom zaspala schúlená vo fotelke.

Banícky orloj, šachta - Horná Ludovika
Na ďalší deň, po neskorých raňajkách sme sa vybrali na túru. V okolí Španej Doliny je niekoľko turistických chodníčkov, my sme si vybrali malý banský okruh. Bola to nenáročná, príjemná, novoročná prechádzka v prírode. Namiesto predpokladaných dvoch hodín sme si ju trochu predĺžili. Vymrznutí, s červenými líčkami sme sa vrátili do penziónu a dali sme si neskorý obed.

Kostol Premenenia Pána, Špania Dolina
V posledný deň mal náš šofér jediný cieľ, naštartovať auto, ktoré vypovedalo svoju poslušnosť (batéria sa vybila). Všetko však dobre dopadlo a šťastne sme sa dostali domov.

Domy v Španej Doline
Na záver, keď si pozerám tie fotky mám pocit akoby sme chodili len do kostolov, ale nebolo to tak ...

utorok, 4. januára 2011

Karé s medom v jogurtovo-horčicovej omáčke s provensalským korením

Pravidelne varím takéto a tomuto podobné jedlá. Ja ich volám biele recepty. Často, keď potrebujem niečo rýchlo navariť, lebo sme hladný alebo je neskoro a na ďalší deň potrebujeme obed, siahnem práve po smotane, či už kyslej alebo sladkej, po bielom jogurte, tavenom syre a mlieku. Skoro vždy mám doma čerstvé šampiňóny, lebo sa dajú dobre kombinovať a práve do bielych receptov sa hodia. Dnes som ich však nemala, ale určite by toto mäsko dobre dopĺňali.


700 g bravčového karé (alebo aj kuracie prsia)
soľ
čierne korenie
cesnakové korenie
provensalské korenie

1 cibuľa
olej
2 lyžice medu
150 ml vody
200 ml kyslej smotany
200 ml bieleho jogurtu
5 lyžíc horčice
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia

Karé som si nakrájala na tenké plátky (cca 1 cm) a každý plátok mäska som posypala soľou, čiernym korením, cesnakovým korením a provensalským korením (podľa chuti).
Do väčšej teflónovej panvici som si naliala olej a opražila som nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom som pridala mäsko a na stredne silnom ohni som ho opiekla, kým sa nezatiahlo a chytilo trošku hnedastej farby. Dva plátky mäsa sa mi do panvice nezmestili, preto som počkala, kým sa ostatné kúsky trochu scvrkli a urobilo sa miesto a až potom som pridala zvyšné dva kúsky. Prípadne sa mäsko opečie na 2x. Keď už malo mäsko dobrú farbu, poliala som ho medom a vodou a nechala som mäsko pod pokrievkou udusiť do mäkka.
Medzitým som si v miske zmiešala kyslú smotanu, jogurt a horčicu. Pridala som tam aj trocha soli a čierneho korenia. K mäsku som sa vrátila asi po 25-30 min. (kuracie mäso je hotové skôr) a keď už bolo mäkké, poliala som ho pripravenou horčicovou zmesou. Omáčku som nechala prevariť cca 5 min. a mäsko bolo hotové.
Ako prílohu som spravila ryžu s petržlenom.

5 porcií
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...