štvrtok, 22. decembra 2011

Cookie Swap Party /Koláčiky na výmenu/

Už minulý rok pred Vianocami som si na viacerých zahraničných blogoch prečítala o Cookie Swap Party. Tento rok som sa rozhodla, že to skúsim aj ja. Koncom novembra som rozposlala mail medzi moje kamarátky, kto by mal záujem zúčastniť sa. Nakoniec sa ku mne pridali 3 kamošky, ostatné buď vianočné pečenie ešte prenechávajú na svoje mami, iné robia výmenu v rámci rodiny alebo im z časového hľadiska nevyhovoval termín party.


Ale vlastne by som mala napísať o čo tu vlastne ide, o akú "party".

V čase predvianočného zhonu nie každý má čas vypekať niekoľko druhov vianočného pečiva, alebo napr. ako u mňa nemá z toho extrémnu radosť (ja radšej urobím tortu alebo pripravím jeden druh sladkého, ale 5-6 druhov ... to je môj koniec.) Takže ak nie je čas na vypekanie, zorganizujme si takúto party. A ako na to ...

ZOZNAM
Je potrebné sa dohodnúť kto sa zúčastní na party. Najlepšie je dohodnúť sa cez maily prípadne využiť sociálne siete. Ja si viem predstaviť skupinu tak do 7 ľudí, lebo potom by mohlo vypekanie vyzerať ako veľkovýroba. Ak je počet menší môže sa dohodnúť, že každá pripraví 2 druhy.
My sme boli štyri a každá z nás napiekla jeden druh pečiva, tak aby každá dostala 15-20 ks, plus nejaké kúsky navyše na ochutnávku na party.


TERMÍN
Dohodne sa miesto, dátum a čas, kedy sa všetci vedia stretnúť na jednom mieste. Stretnutie môže byť aj týždeň pred Vianocami, keďže sa zväčša pripravuje trvácne pečivo.
My sme sa stretli včera, teda 4 dni pred Vianocami.


RECEPT
Každá si vyberie recept, ktorý chce pripraviť. Každá domácnosť má to svoje osvedčené, typicky vianočné alebo proste to čo vie najlepšie spraviť. Ako som už písala malo by ísť o trvácne pečivo. Na Vianoce sa ale zväčša také pripravuje. Každá pripraví 10-20 ks koláčikov na osobu.
My sme recepty konzultovali mailom. Každá z nás sa rozhodla pripraviť niečo iné, niečo svoje a tak nedošlo k žiadnemu opakovaniu sa. Zoznam našich receptov:

Oriešky spojené so salkom
Kétszersult
(tu sme nenašli slovenský preklad, ak ho niekto pozná
prosím napíšte mi to, doslovný preklad je dvakrát pečené)
Datľové pusinky
Višne v rume a šuhajdy
(tie boli už grátis)


PARTY
V dohodnutom termíne sa všetci zídu aj so svojimi koláčikmi a dôjde k výmene. Hostiteľ môže pripraviť malé pohostenie ako napr. jednohubky, chlebíčky, varené víno, punč, čaj a popritom sa ochutnávajú prinesené kúsky, ktoré boli určené na konzumáciu na party. Na party odporúčam témy o čomkoľvek, proste o všetkom, čo nám len príde na um, podmienkou je, aby sme sa cítili dobre.
Stretnutie u nás prebiehalo v duchu vianočných trhov. Pripravila som varené víno, lokše s pečienkou, chlebíky s kačacou masťou a cibuľkou a chlebíky s oškvarkovou pomazánkou. Ako dezert sme si dali naše výtvory.


BALENIE
Môžu sa pripraviť krabičky s vianočnou tematikou, toto je vhodné pre kreatívne a šikovné ruky, kto týmito vlastnosťami nedisponuje, ten použije vlastné plastové krabičky. Mali by byť však veľké, keďže prinesené množstvo sa nemusí zhodovať s tým odneseným (koláčiky sa líšia rozmermi).
Na našej party sa koláčiky presúvali z jednej krabičky do druhej. Bolo to super logisticky domyslené. Nakoniec si každá z nás odniesla okolo 50 ks koláčikov, k tomu však treba pripočítať aj vlastné koláčiky, ktoré nám zostali doma.


ROZLÚČKA
Po príjemne strávených hodinách sa rozlúčime a spokojne si odnesieme dobroty do vlastných kuchýň a tešíme sa ako šikovne sme si zorganizovali vianočné pečenie.

Tak takto nejako to prebiehalo na mojej prvej Cookie Swap Party. Dúfam, že budúci rok sa podarí opäť niečo podobné zorganizovať. Už teraz sa teším.

(Linecké koláčiky neboli výsledkom žiadnej z nás.) 

nedeľa, 11. decembra 2011

Kačacie prsia s medom a žemľový knedlík

Nie som vôbec expert na kačicu, ale pripravujem ju a snažím sa ju robiť čo najlepšie. Zatiaľ som žiadny recept neuverejnila na blogu, ale tento mi veľmi chutil, už len kvôli kombinácii so žemlovým knedlíkom (inšpirácia z relácie Bez servítky) a s pečenými zemiakmi. Mali sme k tomu aj dusenú červenú kapustu, tú však ešte zopár krát musím uvariť, aby som o nej mohla písať. Je to asi klasika, ale tak aj tú treba.


800 g kačacích pŕs s kosťou
soľ
čierne korenie
asi 5 lyžíc medu

Opekané zemiaky:
zemiaky
kačacia masť
soľ
čierne korenie
mletá červená paprika

Žemľový knedlík:
2 žemličky
1 rožok
200 ml mlieka
1 vajce
1 žĺtok
1 menšia cibuľka
3 lyžice zmrazenej petržlenovej vňate (alebo čerstvej)
soľ
čierne korenie
potravinársky sáčok

Použila som len jednu polovičku kačacieho prsa, keďže som kupovala veľkú 5 kg domácu kačicu a celé prsíčka aj s kosťou vážili asi 1,5 kg. Túto kačku som si naporcovala a prsia som v strednej, hrudníkovej časti prekrojila na polovičku.
Kožu som si ostrým nožíkom narezala do kríža. Ale len kožu, mäsovú časť už nie. Prsia som ničím nekorenila, ak by boli ale mokré, treba ich papierovou utierkou poutierať. Panvicu s hrubším dnom som si poriadne rozohriala a až potom som do nej umiestnila kožou dolu, kačacie prso. Masť z domácej kačice sa krásne vyškvarila. Po asi 4 min. som prso otočila, aby sa zatiahlo aj z druhej strany. Aj keď táto strana boli len kosti. Kačica síce môže trošku prskať (ak je mokrá), ale neodporúčam použiť pokrievku (para, ktorá sa od pokrievky odrazí späť do masti poriadne prská, vy neurobte túto chybu). Kačicu som si preložila do pekáčika. Osolila som ju a potrela som ju aj medom. Najprv spodnú časť, kde je kosť. Potom som ju otočila a osolila a potrela som medom aj kožu.


Pekáčik som si prikryla alobalom a najprv som kačicu piekla v rúre na 150°C, horné-dolné pečenie, 1 hodinu. Po 30 min. som prso otočila kožou dolu, opäť som ho potrela medom. Po hodine som si prso opäť otočila kožou nahor a odobrala som viac ako polovicu kačacej masti (aby sa nespálil). Kačku som naposledy potrela medom, prikryla som ju a vrátila späť do rúry, zvýšila som výkon na 180°C a ďalej som ju piekla asi 20-30 min. Nakoniec som kačku odokryla, popolievala som vrchnú kožu masťou a asi 10 min. som ju opekala, aby chytila krásnu farbu a chrumkavú kožu.
Pekáčik po vybratí z rúry som si prikryla alobalom a do podávania som nechala prsíčko odpočívať.

Opekané zemiaky som si pripravila tak, že som si zemiaky ošúpala, pokvapkala som ich kačacou masťou (z prvého výpeku čo mi zostalo v panvici), pridala som mletú červenú papriku, čierne korenie a soľ. Rukami som to všetko na plechu premiešala a v rúre (pod pečúcou sa kačicou) som ich upiekla do mäkka. Keď už bola kačka vonku a zemiačiky boli mäkké, plech som premiestnila na vyššie miesto v rúre a prepla som horné opekanie. Takto som im dodala ešte na chrumkavosti (asi 10 min.), treba sledovať.

Žemľový knedlík som si pripravila nasledovne. Pečivo som si nakrájala na malé kúsky. V miske som si zmiešala 1 celé vajíčko, 1 žĺtko a mlieko. Pridala som soľ a čierne korenie. Moje pečivo bolo už poriadne tvrdé (vysušené), takže som ho hneď aj zaliala vajíčkovou zmesou. V menšej panvici som si osmažila nadrobno nakrájanú cibuľu a pridala som petržlenovú vňaťku. Ja som použila zmrazený, preto som dala také 3 lyžice. Mám rada petržlen a knedle dodá úžasnú chuť a farbu. Po tom čo cibuľka s petržlenovou vňaťou vychladla, primiešala som ich k žemliam. Cca hodinku som ich nechala odležať a potom som zmes naplnila do hrubšieho potravinárskeho sáčku a vytvarovala som menší knedlík. Konce som spojila gumičkou (neviem či to treba, ja som to tak spravila). Knedlík som vložila do vriacej vody a za 20 min. som ho uvarila. Pred koncom sa mi, sáčok roztrhol, ale knedlík zostal pokope a krásne sa uvaril. Bol to môj prvý pokus, ale vyšiel. Knedlík som si nakrájala pomocou nite.




Pri podávaní som kačacie prsíčka nakrájala na tenké plátky, pridala som zemiaky aj knedlíky a červenú kapustu. Prsíčka aj knedlíky som si poliala výpekom.

cca 3 porcie

sobota, 10. decembra 2011

Prívarok zo žltých fazuliek

V tomto predvianočnom odbobí sa očakávajú recepty na vianočné koláčiky, ale u mňa ešte nenastal čas vypekania. Zato takýto teplý prívarok sa na tento zimný čas hodí. Viem, že to nie je práve najchutnejšie a najvábnejšie jedlo, ale keďže sa dal zjesť a mne aj chutil, tak ho uverejním.
Teda tieto fazuľky nie sú u nás práve v obľube. Roky som ich ani nerobila a ani som ich nejedla, preto som tentoraz namiesto mäsa siahla práve po tejto žltej zelenine. Ja viem, slanina na fotke sa ešte na zeleninu nepreklasifikovala, ale prívarku dodala potrebný šmrnc. Tak som si povedala, že vyskúšam recept na polievku, len s tým, že z toho bude prívarok alebo niečo podobné tomu. Prezieravo som aj ja radšej fazuľku rozmixovala, niekedy proste stravníkov treba oklamať.


20 g masla
250 g žltej fazuľky (použila som mrazenú)
150 ml bieleho vína
300 ml vody
70 g syru
120 ml kyslej smotany
soľ
čierne korenie


oravská slanina
starší chlieb
olej

Použila som mrazené fazuľky, ktoré som si nerozmrazovala.
V hrnci som si na masle orestovala fazuľky, pridala som víno. Chvíľku som počkala, kým sa víno trošku odparilo. Pridala som vodu, čierne korenie, soľ a fazuľky som varila asi 10 min.
Keď boli fazuľky mäkké, tak som ich pomocou ručného mixéra rozmixovala. Pridala som nastrúhaný syr a kyslú smotanu a všetko som ešte chvíľku povarila. Keď je potrebné, môže sa pridať čierne korenie a soľ.
Staršie chlebíky som potrela olejom a z oboch strán som ich na panvici opražila. Ku každému chlebíku som pridala aj jednu opečenú oravskú slaninu.

3 porcie

utorok, 6. decembra 2011

And the winner is ... /Darček dostane .../


Ďakujem každému kto sa zúčastnil na mojej prvej giveaway.
Bolo vás 26, takže šanca vyhrať bola vysoká. Kuchársku knižku mám však len jednu a víťazom sa stal/a .... 


Gratulujem, kontaktujem a zasielam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...