nedeľa 26. februára 2012

Pečené kura s chilli a vanilkou

Pečených kurčiat som sa už najedla dosť počas detstva, niekedy je však príjemné sa k nim vrátiť a vyskúšať nové kombinácie. Už niekoľko rokov robím pečené kura tak, že si ho potieram ochuteným maslom (oregano, majoránka, chilli, vanilka) a do vnútra vkladám zväčša neošúpanú cibuľu (teraz nie) a polovičku citróna.
Klasické pečené kuriatka nie sú žiadne extra zaujímavé záležitosti v našich domácnostiach, ale toto ... tu už cítiť rozdiel. Nie hneď, ale po tom čo sa chute rozplynú na jazyku. Proste odporúčam vyskúšať.


K vanilkovým luskom musím napísať, že sú síce drahé, ale oplatia sa. Kto nechce platiť drahé eurá v kamenných obchodoch, ten si vanilkové lusky (vanilla beans) môže objednať cez internet. Ja som tak spravila a koncom roka som si z ebay-u objednala 25 ks a skutočne mi prišli do týždňa, krásne 17 cm dlhé vanilky. A teraz k cene, za 25 ks som zaplatila 10,90 USD, tj. jedna vanilka ma stála menej ako 50 centov. Dajú sa vydražiť aj za menej, aj za viac, treba sa poobzerať.


1,5 kg celé kura bez drobkov
100 g mäkkého masla
1 vanilkový lusk
mletá štipľavá červená paprika (alebo chilli prášok)
1/2 citróna
soľ
čierne korenie


Pripravila som si najprv maslo, ktorým som kura natierala a to tak, že som si vanilkový lusk prekrojila na polovičku a vyškrabala som zo stredu semiačka vanilky. Pridala som ich do mäkkého masla, spolu s mletou štipľavou červenou paprikou. Kura nemá byť príliš štipľavé, aby neprebilo ostatné chute. Maslo som si zmiešala s koreninami.
Kura som si umyla, osušila, odrezala som konečník a konce krídel (ja som sa to takto učila). Potom som začala uvoľňovať kožu, najprv na prsiach a pokračovala som až k stehnám. Dôležité je, aby sa koža nepretrhla, ale prstami sa dá koža pekne uvoľniť. Pod kožu potom príde ochutené maslo. Maslo sa môže vtrieť do kuraťa buď prstami alebo aj špachtličkou.
Do útrob kuraťa som vložila polovičku citróna, osolila som ho, pridala som čierne korenie a tiež vyškrabaný vanilkový lusk. Kura som si preložila do jenskej misy, prsiami smerom nahor a pod kožu som votrela maslo. Maslo išlo aj na povrch kože zo všetkých strán. Soľ a čierne korenie môže ísť podľa chuti. Stehná kuraťa som si zviazala tenkým špagátom alebo sa môže použiť aj biela niť, prípadne sa založia stehienka podľa pôvodného balenia.


V predhriatej rúre na 180°C som si kuriatko upiekla do chrumkava (cca 1,15 hod., treba sledovať). Najprv prikryté, na konci odokryté (z oboch strán), počas pečenia sa môže popolievať výpekom.

streda 22. februára 2012

Staročeský cibuľový prívarok

Sladkastý prívarok z kuchárskej knihy Vojta Artza som ochutnala už na krste knihy. Vtedy som si povedala, že to určite musím vyskúšať aj doma. Recept som si upravila, keďže mám rada cibuľu, pridala som jej dvojnásobné množstvo. Takto jej však bolo dosť veľa, takže asi postačí polovičné množstvo. Doma to budem jesť asi sama, lebo ten MÔJ cibuľu nedá do úst.


2 väčšie zemiaky
100 ml mlieka

1 kg cibule
120 g údenej slaniny
100 ml červeného vinného octu
20 g masla
250 ml 30% šľahačky na šľahanie
3 lyžice hnedého cukru
4 bobkové listy
2+1 lyžička mletej rasce
soľ

Zemiaky som si umyla (nešúpala), prekrojila som ich napoly a preložila som ich do menšieho pekáča, ktorý som prikryla alobalom. V rúre rozohriatej na 200°C som ich upiekla za 40 min. Upečené zemiaky som nechala trošku vychladnúť, potom som pomocou lyžičky vydlabala stred. Pomocou ponorného mixéra som si zemiaky s mliekom rozmixovala do hladka.
Medzitým, kým sa zemiaky piekli, som si pripravila cibuľu. Najprv som si nakrájala slaninu na menšie kocky. Ak by sa vynechala slanina, prívarok by bol vhodný aj pre vegetariánov, len tá údená chuť tam bude chýbať. Slaninu som si orestovala na miernom ohni. Odporúčam zapnúť odsávanie. Medzitým som si cibuľu nakrájala na mesiačiky a keď bola slanina hotová, pridala som maslo a aj cibuľu. Počkala som kým sa cibuľa mierne osmažila, až potom som pridala trstinový cukor, bobkové listy, 2 lyžičky mletej rasce, soľ a červený vinný ocot.


Cibuľu som varila asi 30 min. na miernom ohni. Potom som pridala šľahačku na šľahanie a postupne som pridala skoro celé zemiakové pyré, ktoré som si pripravila na začiatku. Prívarok som ochutnala a dochutila som ho ešte 1 lyžičkou mletej rasce a soľou. Prívarok som povarila ešte 5 min. a bol hotový.
My sme k nemu mali mäso na šťave.

5-6 porcií

nedeľa 19. februára 2012

Pavlova torta s krémom z mascarpone a balzamikovo-medovými jahodami

Ešte niekedy v začiatkoch písania tohto blogu som robila Pavlovu tortu a podľa štatistík je tento recept u mňa jedným z najčítanejších. Teší ma to a preto prichádzam s ďalšou obmenou. Bola súčasťou našej valentínskej večere. Je veľmi, veľmi chutná a jednoduchá. Myslím si, že aj kuchárky začiatočníčky ju zvládnu. Ja som tentoraz použila na potretie mascarpone, ale pokojne sa môže použiť aj šľahačka.
Mascarpone mám strašne rada a teraz som bola veľmi potešená, keď mi brat priniesol zo služobnej cesty z Nemecka 2 krabičky. Vedel, ako sa zvyknem pohoršovať nad cenou mascarpone u nás v porovnaní s cenou u našich susedov v Rakúsku.
K jahodám musím napísať, že som podľahla pokušeniu. Iné vysvetlenie nemám ...


4 bielka
štipka soli
200 g práškového cukru
1 lyžica solamylu
1 lyžica octu

250 g mascarpone
4 lyžice práškového cukru (alebo podľa vlastných chutí)

jahody
med
balzamikový ocot

Najprv som si vajíčka vybrala z chladničky, aby mali izbovú teplotu (asi 2-3 hodinky sa zohrievali).
Ako prvé som si predhriala rúru na 150°C, potom som začala vyšľahávať bielka so štipkou soli do tuha. Postupne som pridávala po lyžičkách preosiaty práškový cukor (pre istotu, nech tam nie sú hrudky). Po každej lyžici som bielka chvíľku šľahala. Tentoraz mi to trvalo 15 min. S poslednou lyžičkou cukru som pridala aj solamyl a nakoniec som opatrne primiešala aj ocot. Vznikla z toho pevná, tuhá pena.
Na plech som si rozložila papier na pečenie (je lepší ako alobal) a naň som vrstvila bielkové kopčeky. Odporúčam radšej robiť viacej menších ako jednu veľkú, keďže pri konzumácii je to gustióznejšie, ako sa navážať do jednej veľkej torty (dosť praská a nedá sa krájať). Mne z toho vyšlo 5 kusov s asi 15 cm priemerom a jedna menšia. Medzi jednotlivými kopčekmi je dobré nechať trošku odstup, keďže počas pečenia bielka narastú.
Keď som s tým bola hotová, dala som plech do rúry a znížila som teplotu na 110°C, nastavila som časomieru na 65-70 min. a nechala som ich piecť. Po dopečení som dvierka rúry trochu pootvorila a takto som tortu nechala vychladnúť. Ak je čas tak najlepšie je ju robiť večer a nechať ju vychladnúť do ďalšieho dňa, ale tentoraz sa moja Pavlova chladila len asi 4 hodiny.
Mascarpone som si vymiešala so 4 lyžicami práškového cukru. V miske som si zmiešala med s balzamikovým octom 1:1. Jahody som si nakrájala a vložila som ich do balzamikovo-medovej polevy. Chvíľku som ich tam nechala.
Pri podávaní som mascarpone navrstvila na bielkové kopčeky a na ne som poukladala jahody spolu aj s polevou.


5-6 porcií

štvrtok 16. februára 2012

Grilovaný losos so smotanovými gnocchi /ňoki/ s kapary, olivami a sušenými paradajkami

Cez víkend sme si s kamarátmi vyšli do reštaurácie, kde mali už vtedy valentínske menu. Bolo veľmi vydarené a takéhoto lososa si dala moja kamarátka. Vie, že nemám zábrany ochutnávať z každého taniera, ktorý mi je k tomu naklonený (teda len v rámci našej spoločnosti), preto mi ponúkla zo svojho. Skutočne to chutilo vynikajúco a keďže v ten deň som práve kúpila podkovičky lososov, vedela som čo bude naša Valentínska večera.


350 g losos steak
soľ
čierne korenie
olivový olej

500 g gnocchi (ňoki)
1 menšia červená cibuľa
250 ml 30% šľahačky
3 lyžice kyslej smotany
2 lyžice kapary
100 g zelených olív
6 ks sušených paradajok
petržlenová vňatka (podľa chuti)
olivový olej
soľ
čierne korenie

citrón

Omáčku som si pripravila tak, že som si v panvici na olivovom oleji orestovala nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. Medzitým som si opláchla kapary, keďže som ich kúpila v slano-kyslom náleve a namočila som ich do studenej vody. K cibuli som pridala šľahačku, kyslú smotanu, nasledovali zliate kapary, na kolieska nakrájané zelené olivy a na plátky nakrájané sušené paradajky. Omáčku som dochutila ešte soľou a čiernym korením. Môže sa použiť aj biele korenie, len ja ho nemám rada. Omáčku som varila na miernom ohni asi 10 min.
Keď už je skoro hotová, môžu sa uvariť gnocchi. Treba ich vložiť do vriacej vody a riadiť sa návodom. Moje boli hotové za 2-3 min., proste len vyplávajú navrch. Scedila som ich a vložila do hotovej omáčky, pridala som aj nadrobno nakrájanú petržlenovú vňatku a všetko som premiešala.
Lososov som mala mrazených, tak som ich najprv rozmrazila (3 ks). Lososov som si len osolila, okorenila čiernym korením a olivovým olejom. Na rozohriatej panvici som ich z oboch strán opiekla. Medzitým som si rozohriala rúru na 180°C, zapla som grilovaciu funkciu a mriežku som si preložila úplne hore. Keď sa losos z oboch strán opiekol, preložila som ich do zapekacej misy, poliala som ich troškou olivového oleja a v rúre som ich ešte grilovala asi 10 min.
Pri podávaní som lososa pokvapkala citrónovou šťavou.

2 porcie

utorok 14. februára 2012

Mäsové guličky s ázijskými cestovinami /nudle/

Tieto mäsové guličky chutia vynikajúco a cestoviny k nim ich vhodne dopĺňajú. Viem si ich však predstaviť aj ako jednohubky (odskúšané) alebo aj ako príloha k prívarku. Recept na cestoviny s určitými obmenami pochádza z kuchárskej knihy Jamieho Olivera, 30 minút v kuchyni. Kuchárska kniha bola narodeninovým darčekom. Pristupuje k vareniu rýchlou formou a to vyslovene. Hlavné jedlo, príloha, šalát a nejaký dezert sa dajú pripraviť za 30 minút. K tejto rýchlosti sú však potrebné určité technické vymoženosti (zoznam je uvedený). No, aj keď ja som to za tých 30 minút nestíhala a ani som sa nesnažila, kniha ma zaujala presnými postupmi, ktoré sú mi blízke, ale hlavne tým, že obsahuje kombinácie jedál menučiek. Mám rada nedeľné obedy alebo slávnostnejšie pohostenie priateľov, keď má stravovanie hlavu aj pätu. Kuchárska knižka obsahuje veľa receptov a krásnych fotografií. Jediné čo mi v nej chýba sú polievky (našla som len 2), ale zato je tu množstvo zaujímavých príloh (okrem iného). Som rada, že ju mám vo svojej knižnici. 


500 g mletého bravčového stehna
2-3 lyžice polosladkej sójovej omáčky
2 lyžice ustricovej omáčky
1 vajíčko
150-200 ml mlieka
1 menšia cibuľa

5 plátkov anglickej slaniny
5 lyžíc strúhanky
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžica mletej sladkej červenej papriky
1/2 lyžičky mletej štipľavej červenej papriky (podľa štipľavosti)
soľ
čierne korenie
olej

Cestoviny (nudle):
125 g ázijských instantných cestovín (polovička balenia)
1 hrsť nesolených arašidov (kešu orieškov)
menší zväzok nasekanej petržlenovej vňate (koriander)
šťava z 1/2 citróna
mletá štipľavá červená paprika a nadrobno nakrájaná červená paprika (použila som zmrazenú kápiu) alebo chilli
2 lyžice polosladkej sójovej omáčky
1 lyžica ustricovej omáčky
1 lyžička sezamového oleja
1 lyžička medu (ja som nedala)
trochu soli a čierneho korenia

Slaninu a cibuľu som si nakrájala na malé kúsky a na troške oleja som si ich orestovala. Celú rímsku rascu som si rozdrvila v mažiariku. Mleté mäso som si zatiaľ zmiešala, podobne ako pri príprave fašíriek, so všetkými surovinami. Postupne som pridávala koreniny, vajce, mlieko, strúhanku, ustricovú a sójovú omáčku, cibuľu aj slaninu a nakoniec som to ochutnala. Pokiaľ je potrebné mäso dochutiť nejakou koreninou, pridám ju. Pomocou mokrých rúk som tvarovala malé guličky, s priemerom cca 3 cm. Na oleji som si ich postupne osmažila z každej strany a poukladala som ich na papierovú utierku.
Cestoviny som si pripravila tak, že som ich dala do misy a zaliala som ich zovretou vodou z rýchlovarnej kanvice. Podľa návodu som ich tam nechala 5min. 
Ja som mala len solené arašidy, preto som použila tie. Umyla som ich pod tečúcou vodou a namočila som si ich na 15 min. do studenej vody. Potom som ich nasekala a pridala ich k hotovím cestovinám (zabudla som ich opražiť, ale aj tak boli dobré).
Dresing na cestoviny som si pripravila vo väčšej mise, do ktorej som si dala nasekanú petržlenovú vňatku, pridala som šťavu z citróna, polosladkú sójovú omáčku, ustricovú omáčku a sezamový olej. Med som nedávala, keďže sójová omáčka bola sladká. K sezamovému oleju musím napísať, že som ho používala prvý krát (kúpila som ho v Bille, nie je to vysoká položka, cca 2 €/150 ml), dodá však jedlu perfektnú dymovú chuť. Budem sa snažiť čo najčastejšie ho používať. Pridajú sa ešte koreniny ako chilli alebo mletá štipľavá červená paprika, soľ a čierne korenie. V tomto dresingu sa premiešajú scedené cestoviny.

Doma zväčša nemám chilli, ale zato mám dobrú domácu mletú štipľavú červenú papriku od babky, takže zväčša používam tú. Pokiaľ je farebne vhodné, aby bolo vidieť kúsky chilli v jedle, tak používam zmrazenú nadrobno nakrájanú kapiu. V lete keď jej je dosť, si ju zvyknem pripraviť tak, že si väčšie množstvo nasekám, dám ich do nádobky od ľadu, zalejem troškou vody a zamrazím. Potom tieto kocky povyberám a dám ich zo sáčku a späť do mrazáku. Používam ju zväčša do ostro-kyslej polievky.

Pri podávaní sa môžu mäsové guličky namáčať do sladkej chilli omáčky, ale nie je to podmienkou.

Cestoviny 2-3 porcie
Mäsové guličky 5 porcií


Zdroj na cestoviny Jamie Oliver.

pondelok 13. februára 2012

Sliepočky /nové chňapky/

Chňapky od Lucie. Páčia sa vám? Mne veľmi. Konečne som sa dočkala.
Sú síce trošku odlišné ako klasické chňapky, takže si na ne treba zvykať. Určite sú však krajšie ako tie z obchodu a do mojej kuchyne sa perfektne hodia.


piatok 10. februára 2012

Hovädzia roštenka na červenom víne so zemiakmi s olivovým olejom /Tmavý hovädzí vývar/

Najradšej varím pre ľudí, ktorí vedia vychutnať dobré jedlo, oceniť ho a aj pochváliť. Pocit, keď počas večere nikto nehovorí (alebo len ja :)), je úžasný. Hodiny práce strávené v kuchyni sa vtedy vyplatia. Viem, že som im vedela spôsobiť radosť svojou prácou. Viem to oceniť, pretože poznám aj opačný pocit, keď si niekto neuvedomuje koľko času, plánovania, vyberania, prípravy to so sebou obnáša, ale o tom teraz radšej nebudem písať ...


Moje narodeniny boli už pred vyše mesiacom, niekedy však zosúladenie voľného víkendu po každej stránke trvá dlhšie. Minulý víkend som mala možnosť pohostiť svojich dobrých kamarátov na oslave mojich narodenín. Menu, ktoré som pre nich pripravila bolo:

Hovädzia roštenka na červenom víne so zemiakmi s olivovým olejom
Panna cotta z kokosového mlieka s mangovo-hruškovým chutney /čatný/


Hovädzia roštenka na červenom víne so zemiakmi s olivovým olejom

Toto mäsko sa vydarilo úplne perfektne. Časovo určite nie je najkratšie, ale stojí za to si pripraviť vlastný hovädzí vývar a tiež 4 hodinové pomalé varenie/pečenie. Odporúčam si ho uvariť o deň skôr a na ďalší deň si hotové jedlo len sfinalizovať. 
Uvádzam pôvodný recept, ale keďže bol na hovädzie líčka a tie som nezohnala u nás (dajú sa vôbec zohnať alebo je to fakt podpultový predaj), tak som použila 3 kg hovädzej roštenky.  


1 kg hovädzej roštenky (hovädzie líčka)
2 lyžice kačacej masti
1 cibuľa
1 mrkva
1/4 zeleru
1/2 petržlenu
1 lyžica paradajkového pretlaku
700 ml suchého červeného vína
500 ml tmavého hovädzieho vývaru


Koreniny:
2 strúčiky cesnaku
3 bobkové listy
2 lyžičky sušeného tymianu (ak je čerstvý, tak 2-3 vetvičky)
5 ks borievok
2-3 ks klinčekov
5 ks celého čierneho korenia
kôra z 1/2 pomaranča
1 lyžička horkého kakaa
soľ


50 g studeného masla

Grécke varené zemiaky (bez cibule a cesnaku)

Ako prvé som si nakrájala všetku zeleninu na menšie kúsky, tj. cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen. Hovädzie mäso som si nakrájala na väčšie kusy.
Vo väčšom hrnci som si na lyžičke kačacej masti sprudka osmažila zo všetkých strán mäso. Mäso som si osmažila postupne tak, aby nebol hrniec príliš preplnený. Potom som si vo zvyšnej masti osmažila cibuľu, po chvíľke som pridala mrkvu, zeler, petržlen a pridala som aj za lyžičku paradajkového pretlaku. Zeleninu som restovala asi 10 min., potom som ho zaliala červeným vínom a spolu som to povarila ďalších 10 min. Do vriaceho vína som vložila orestované mäso, pridala som silný domáci tmavý (môže byť aj klasický) hovädzí vývar bez soli. Potom som pridala všetky koreniny. Pomarančovú kôru som si orezala pomocou škrabky na zemiaky.
Na miernom ohni som mäso varila asi 2 hodiny a na ďalšie 2 hodiny som hrniec vložila do rúry (elektrickej) na 100°C. Môže sa to celé variť aj na miernom plameni, ale keďže bola už skoro polnoc, radšej som to dovarila v rúre (a ja som si nastavila budík a o 2 hodiny som rúru vypla).
Na ďalší deň som mäso vybrala z vínového základu. Omáčku som si precedila, koreniny aj rozvarenú zeleninu som už nepotrebovala. Omáčky som mala viacej ako som potrebovala, preto som si len časť základu zahustila troškou masla, vrátila som späť kúsky mäsa a spolu som ich prevarila. To čo zostalo z omáčky, som si zamrazila.
Mäso so šťavou som podávala len so zemiakmi zmiešanými s olivovým olejom a troškou
citrónovej šťavy.

5 porcií

Zdroj: Chili & Vanilia


Tmavý hovädzí vývar

Perfektne spracovaný zápis o rôznych druhov vývarov (ale aj o inom) nájdete u Aďky na stránke Food 4 fun. Pre mňa sú vývary výzvou. Nerobím ich, nejem ich, ale musím sa to naučiť, sú predsa dôležitým základom rôznych pokrmov.

1 kg hovädzích rebierok
paradajkový pretlak
3 cibule
4 petržleny
4 mrkvy
1 menší zeler

petržlenová vňať
1 strúčik cesnaku
5 ks bobkových listov
1 lyžička sušeného tymianu (3-4 vetvičky čerstvého tymianu)

Kosti som si najprv narezala na menšie kúsky, najbližšie určite požiadam mäsiara, nech mi ich sekáčikom rozreže, bolo by to ľahšie. Plech som si vystlala papierom na pečenie, je to celkom dôležité, ušetrí sa čas na zbytočne zdĺhavé drhnutie. Na plech som si poukladala rebierka, ktoré som si potrela paradajkovým pretlakom (ja používam domáci), pridala som prekrojené cibule, mrkvy, petržleny a zeler. V predhriatej rúre na 240°C, som kosti so zeleninou piekla 40 min.
Kosti som si očistila papierovou utierkou, vložila som ich do väčšieho hrnca, pridala som tam aj zeleninu a pridala som vodu, asi 4 litre. Po zovretí polievky som plameň znížila a pridala som zväzok z petržlenu, cesnaku, bobkových listov a keďže som nemala čerstvý tymian, tak som pridala sušený. Polievku som varila cca 2,5 hodiny. Potom som polievku precedila cez husté sitko (alebo sa použije utierka), z kostí som si obrala mäso.
Časť precedenej polievky som si prevarila a zredukovala som ju asi na polovicu. Polievku som nechala vychladnúť. Potom som ju rozdelila po cca 200 ml do sáčkov (u mňa to boli sáčky) a zamrazila som ju.
Menšiu porciu polievky som si osolila, nechala som ju zovrieť, pridala som obraté mäsko z rebierok, mrkvu a polievka na nedeľný obed bola hotová.


Poznámka: Mne sa počas varenia polievky neurobila pena, takže som ju nemusela zbierať. Ak sa spraví, treba ju pravdaže pozbierať. Pena sa mi spravila, až po odobratí časti vývaru, ktorý som si dochutila soľou.

štvrtok 2. februára 2012

Jablká, tvaroh, lístkové cesto

Kombinácia týchto troch základných surovín nie je nič prekvapivého. K tvarohu sa pridalo ešte trocha citrónovej šťavy a kôry a moja obľúbená kombinácia je na svete. Viem, že to nie je nič svetoborného, každý tú chuť pozná. Dnes som však mala pocit, že práve tieto chute potrebujem pre krajší dnešok. Nič zaujímavého sa teraz okolo mňa nedeje, len to, že mám možnosť sedieť doma a pritom popíjať teplý čaj a byť zababušená v deke, keď je už taká zima. Kúriť veľmi nepotrebujem lebo čaj, deka a rozohriata rúra spravia svoje.


400 g lístkového cesta
250 g jemného tvarohu
100 g práškového cukru
kôra z 1 citróna
šťava z 1/2 citróna
5 ks jabĺk
1 bielko
med

papier na pečenie

Najprv som si zmiešala tvaroh s práškovým cukrom, s citrónovou kôrou a šťavou z 1/2 citróna. Potom som si očistila jablká, prekrojila som ich napoly a odstránila som jaderníky. Jedna polovička jabĺčka vystane, takže tú si môžeme počas prípravy kľudne zjesť. Jablká som si ešte narezala, ale tak by som ich úplne neprerezala. Potrela som ich ešte citrónom, ktorého šťavu som použila k tvarohu. To preto, aby jabĺčka nezhnedli, kým som si pripravila cesto.
Lístkové cesto som si vyvaľkala a narezala som ho na rovnaké obdĺžniky. Ja som mala 9 kúskov. Na plech som si dala papier na pečenie (lístkové cesto pečiem zásadne takto). Na plech s papierom som si preniesla kúsky lístkového cesta tak, aby zostalo nejaké to miesto medzi nimi. Obdĺžniky som si po celom obvode, asi 1/2 cm od kraja, narezala, ale dala som pozor, aby som cesto neprerezala. Tento vonkajší obvod sa po upečení pekne nadvihne.
Do stredu lístkového cesta som dala tvarohovú plnku na to polovičku jabĺčka a kraje, tie narezané, som si potrela bielkom.
V predhriatej rúre na 190°C som ich piekla 20 - 25 min. (treba sledovať). Na posledných 5 min. som každé jablko pokvapkala ešte medom.

9 kúskov
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...