nedeľa 20. mája 2012

Bravčová panenka s kačacou pečienkou a s rösti

Vypínam ... hneď ako dopíšem tento príspevok. Je nedeľa, sme po oslave okrúhlych narodenín toho MÔJHO. Dopadla dobre, okrem torty, ale za to môže hokej, no dobre, aj moja nešikovnosť (omylom som vypla plyn pod zemiakmi, namiesto želatíny, tá mi prihorela, kým sme počúvali hymnu, druhú som doma nemala, sadala som do auta a poďme do obchodu, ale nemali tú čo ja používam - potravinársku želatínu, tak som kúpila inú a tá nakoniec nesplnila moje očakávania a krém sa nespojil, dá sa to jesť s lyžičkou). Tak toľko o mojich kvalitách ... v pečení.
Ale to čo sa vydarilo je predjedlo, polievka a najmä hlavné jedlo v podobe bravčovej panenky s kačacou pečienkou s rösti. Množstvo by si každý mal prispôsobiť podľa seba, lebo ja som varila pre 7 ľudí a použila som 2 kg bravčovej panenky, 600 g kačacej pečienky a 3 kg zemiakov a čo to zostalo.


bravčová panenka
čierne korenie
soľ

vykŕmená kačacia pečienka
mlieko
soľ
kačacia masť

zemiaky
soľ
olej

Predprípravu som začala o deň skôr. A to tak, že som si zemiaky očistila a v osolenej vode som si ich uvarila do mäkka. Podobne ako aj lokše je to potrebné, aby neboli „mokré“.
Kačaciu pečienku som si umyla a na noc som si ju naložila do osoleného mlieka.
Na druhý deň som si pripravila ako prvé zemiaky, ktoré som si nahrubo nastrúhala a osolila som ich. Na silikónovej podložke som si postupne vykrajovala zemiakové krúžky a to tak, že som si vybrala za hrsť zemiakov, "potľapkala" som ich asi do 1 cm výšky. V rozohriatom oleji (len do 1/2 výšky zemiakových krúžkov, nie viacej) som ich opekala z každej strany do bledo-tmavo hneda alebo ako sa podarí. Kým sa zemiaky podávali, teda asi za 2 hodiny od začatia ich prípravy, zohrievala som ich v rúre (na 50°C).
Nedá sa všetko stihnúť v reálnom čase, ale mäsko a kačaciu pečienku som pripravovala pred našou návštevou v priamom prenose. Trošku sa porozprávali, popili vínka a počúvali šušťanie mäska.
Bravčovú panenku som už mala osolenú a okorenenú čiernym korením a narezanú na požadovanú hrúbku (6-7 cm). Panvicu (u mňa zatiaľ teflónová) som si poriadne rozohriala, pridala som olej a sprudka som si panenku osmažila, asi 3 min. z oboch strán. Vybrala som ich na tanier a prikryla som ich alobalom.
Medzitým som si pripravila aj kačaciu pečienku, ktorú som si už narezala na plátky a na rozpustenej kačacej masti som si ich z oboch strán opiekla.
Podávala som tak, že na tanier som dala kačaciu masť na to bravčovú panenku a na ňu som dala kúsok pečienky. Výpekom z mäska, ktorý zostane v miske sa môže ešte poliať celá táto pochúťka.
U nás som s týmto jedlom bodovala, za čo vďačím reštaurácii, kde som túto dobrotu nedávno ochutnala.

štvrtok 10. mája 2012

Cuketová omáčka s voňavým korením

Nič zložitého a predsa veľmi chutný a rýchly prívarok/omáčka. Niečo podobné som už raz robila, teraz ale všade pchám môj nový svieži zázrak, citrónovú trávu. Tak som si povedala, že o tom napíšem. No a kurkumu zbožňujem (asi viac ako karí), len aby sa ani na ňu nezabudlo ...


3 menšie cukety (700 g)
1 cibuľa
70 g syru feta
200 ml bieleho jogurtu
200 ml smotany na varenie
1 lyžička kurkumy
1 lyžica sójovej omáčky
podľa chuti mletá štipľavá červená paprika (chilli)
čierne korenie
soľ
1 zväzok petržlenovej vňaťky
1/2 stonky citrónovej trávy
maslo

2 kuracie prsia
1/2 stonky citrónovej trávy
čierne korenie
soľ
olej

Cuketu som si umyla, odrezala som konce a nahrubo som ju nastrúhala. V hrnci som si na masle orestovala nadrobno nakrájanú cibuľu, pridala som nastrúhanú cuketu. Počkala som kým cuketa pustí trochu šťavy a potom som pridala na menšie kocky nakrájanú fetu (trochu som si nechala nakoniec na zdobenie). Asi po 5 min. som pridala kurkumu, sójovú omáčku, čierne korenie, štipľavú červenú papriku, biely jogurt a smotanu na varenie. Nechala som omáčku prevrieť a potom som ju ochutnala a až vtedy som pridala soľ (feta aj sójová omáčka sú slané, ale pozor ak sa pridá na konci ešte feta, aby to zas nebolo moc).
Nadrobno nakrájanú citrónovú trávu a petržlen som pridala tesne pred koncom, aby vynikla ich výrazná chuť.
Kým sa mi varila omáčka pripravila som si aj kuracie prsia, ktoré som si len jednoducho okorenila čiernym korením, soľou a nadrobno nasekanou citrónovou trávou. Kuracinku som pokvapkala olejom a na panvici som si ich z oboch strán opiekla. Najprv sprudka, aby sa mäsko zatiahlo a chytilo farbu a až potom som panvičku prikryla, aby sa mäsko udusilo a zmäklo.


3-4 porcie

utorok 8. mája 2012

Šošovicová polievka s kurkumou, kuracími kúskami a citrónovou trávou

Opäť polievka. Už tretia v poradí. Dúfam, že nevadí ...
Poznáte citrónovú trávu? Ja som o nej čítala a doma som mala jedno vrecúško sušeného lemongrass-u, ktoré mi priniesli kamaráti z Thajska. Nemá však vôbec takú intenzívnu vôňu, akú má čerstvá stonka. Tú keď som uvidela v jednom z našich reťazcov, bola som taká nadšená ..., že som na ňu na dva týždne úplne zabudla. Zostala zastrčená niekde na spodku chladničky ale hlavne, že som si na ňu spomenula.


 
200 g šošovice (nelúpaná, veľkozrnná)
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
100 g zeleru
1 lyžička kurkumy
1 lyžička karí
1 lyžička mletého zázvoru (môže byť aj čerstvý)
1 liter kuracieho vývaru
1 liter vody
olej
soľ
čierne korenie

200 g kuracích pŕs
soľ
čierne korenie
červená paprika
kurkuma

citrónová tráva alebo citrónová šťava
petržlenová vňaťka

Šošovicu som si opláchla a namočila som si ju na celú noc (ale stačili by aj 4 hodiny).
Vo väčšom hrnci som si na oleji osmažila nadrobno nakrájanú cibuľku a po chvíľke som pridala nadrobno nakrájaný cesnak. Keď už cesnak krásne rozvoniaval, asi po 20 s. som pridala na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Niekoľko minút som počkala kým sa opiekli a potom som pridala koreniny - kurkumu, karí a mletý zázvor. Pridala som namočenú šošovicu, kurací vývar a aj vodu. Polievku som nechala zovrieť a potom som ju ďalej varila na miernom ohni. Polievku som ochutnala a podľa potreby som ju dosolila a pridala som aj čierne korenie.
Kuracie prsia som si nakrájala na menšie kúsky, osolila som ich, pridala som čierne korenie a poprášila som ich červenou paprikou. Na ďalšej panvici som si na oleji osmažila kuracie prsia. Keď už boli na panvici, trošku som ich ešte poprášila kurkumov. Hotové kuracie kúsky som preložila do polievky a spolu som ich ešte chvíľku povarila (cca 10-15 min.).
Pri podávaní som sa rozhodla použiť kúsok citrónovej trávy, ktorú som si spolu s petržlenovou vňaťkou nakrájala úplne nadrobno a posypala som ňou polievku.

8 porcií

Zdroj Polievky – Recepty z Nového Času pre ženy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...