pondelok, 16. júla 2012

Zeleninové pohostenie

Apetit ... aha tak ja ho nečítam, nekupujem, nemám k nemu ani kladný a ani záporný vzťah. Doteraz. V utorok som bola v Prahe (s kolegami), na rýchlom školení. Trošku dlhšia cesta tam aj späť a čakanie, keďže okrem školenia mali oni (ja už nie) ešte jedno stretnutie, tak som mala čas a motala som sa po nákupnom centre (v blízkosti,  ktorého bolo to stretnutie). Medzi časopismi som našla 100. vydanie Apetitu. OK. Tak, keď som ho už mala v ruke, kúpila som ho, prečítala som si ho a inšpirovala sa z neho.
No ale späť k nadpisu a k jedlám na fotke. Paradajkový koláč s mozzarellou a smotanovo-piškótovo-broskyňový dezert bola inšpirácia z časopisu a pomazánky sú tiež nie novodobé, len som oprášila svoje staré a chutné pomazánky. Pripravovala som to pre kamarátov, ktorí sa u nás v sobotu večer stavili. Mužská časť bola dosť prekvapená zeleninovým zložením a dopytoval sa na mäso, ale žiaľ mäso sa nepodávalo. Je predsa sezóna čerstvej zeleniny a ovocia a ja z každej strany (veľká vďaka) dostávam cukety, papriky, uhorky, cibuľu, petržlen, broskyne, ríbezle, egreše ...


Recept na baklažánovú pomazánku, plus primiešala som ešte moje posledné domáce sušené paradajky. Tento rok sa na ne chystám opäť.

Paradajkový koláč s mozzarellou
Inšpirácia bola tak trochu z Apetitu, ale potom som si spomenula na Zuzkin koláč a bolo rozhodnuté. Síce rajčiny mi ešte nenosia, ale na trhu si ich kúpim od dedkov či babiek a sú veľmi chutné. Recept je veľmi jednoduchý.

lístkové cesto
kyslá smotana
paradajky
mozzarella
bazalka
soľ
čierne korenie

Lístkové cesto som vyvaľkala, rozdelila som si ho na dve časti a po krajoch, asi 1 cm od kraja som si cesto jemne narezala po celej dĺžke (cesto sa nadvihne a spraví sa pekný okraj). Ešte som si cesto popichala na viacerých miestach vidličkou, potrela som ho kyslou smotanou a na 180°C som ho v rúre piekla cca 15 min. Potom som naň poukladala plátky paradajok, na to natrhanú mozzarellu, trošku nasekanej bazalky, soli a čierneho korenia. V rúre som to ďalej piekla ešte asi 10 min., kým sa syr roztopil. Pred podávaním som ešte pridala trošku nasekaných lístkov čerstvej bazalky.
Mne koláč viac chutil za studena.

Smotanovo-piškótovo-broskyňový dezert
Tento recept ovláda asi každá domácnosť, snáď mi to odpustíte, že som sa tu o ňom rozpísala.

kyslá smotana
vanilkový cukor
piškóty, keksíky
broskyne
kryštálový cukor
nektarinky
mascarpone

Ako prvé som si broskyne nakrájala na kúsky a v menšom hrnci som si ich chvíľku povarila. Pridala som k nim ešte za lyžičku cukru. Keď boli hotové, teda trošku pustili šťavu a zmäkli, tak by sa mali najprv vychladiť, ale ja som nemala toľko času, použila som ich hneď.
Piškóty a sladké keksíky (Bebe dobré ráno) som si v mixéri rozdrvila a do každého pohára som dala za 1-2 lyžice. Na to som navrstvila za 1-2 lyžičky povarených broskýň. Potom prišla na rad kyslá smotana vymiešaná s vanilkovým cukrom (super domáci termix). Potom som použila čerstvé, na mesiačiky nakrájané nektarinky a na ne som si pomocou dvoch lyžičiek urobila kopčeky z mascarpone (tiež dochutené vanilkovým cukrom). Nakoniec ešte trochu drvených keksíkov na vrch a bolo "dokonáno". 

štvrtok, 5. júla 2012

Hráškové love story

Posledné obdobie bolo u mňa v znamení práce, narodeninových osláv a plánovania a nakoniec užívania si zaslúženej dovolenky. Dnes som si však povedala, že keďže mám jeden deň k dobru, vonku také teplo, že som sa radšej zabarikádovala v spálni za stiahnutými roletami, nohy v lavóriku so studenou vodou a snažím sa nejako prežiť vysoké teploty v byte, tak budem písať. K vode to dnes asi nedotiahneme, ale ten lavórik to istí.

Každé leto ma niečo nadchne. Niečo, čo sa potom u nás objavuje dosť často. Bola tu už cuketa, baklažán, petržlenová vňatka a love story tohto leta je/bol u mňa cukrový hrášok a to predovšetkým ako hráškové pyré. Je krásny, zelený, sladký, chrumkavý ...
Robila som dve varianty a všetko to bolo od oka, ale veď aj zemiakové pyré sa nerobí podľa receptu, treba ho len ochutnávať.


Prvý variant je klasický. Mäta a hrášok fungujú výborne (napr. aj vo vychladenej polievke), ale namiesto smotany, ktorú som nemala, som použila kyslú smotanu. Nesklamala, odporúčam.
 
zelený hrášok
kyslá smotana
kúsok masla
mäta
soľ
čierne korenie

Hráškové pyré s bravčovým karé a grilovaným baklažánom

Druhý variant sa vydaril trošku luxusnejšie, keďže som mala otvorené mascarpone a aj šľahačku (vystalo z narodeninovej torty), bolo pred dovolenkou, chcela som ju spotrebovať a tak sa stalo, že obe skončili v pomere 1:1 v hráškovom pyré.
 
zelený hrášok
mascarpone
smotana na šľahanie
kúsok masla
petržlenovej vňatky
soľ
čierne korenie

Hráškové pyré s hovädzím stehnom a s karamelizovanou cibuľkou

Postup je veľmi jednoduchý. Hrášok som si očistila, prepláchla vodou a uvarila som ho v dostatočnom množstve vody, so štipkou soli. Medzitým som si nakrájala mätu/petržlenovú vňatku (asi 1 zväzok). Hrášok som si zliala a preložila som ho do misky, v ktorej som si ho rozmixovala s pridaním ostatných surovín. Ja som dochucovala len soľou a čiernym korením, kto má rád môže vyskúšať aj cesnak.

A ešte jedna úsmevná príhoda: V robote sú zaužívané meninové/narodeninové raňajky. Naposledy priniesla kolegyňa okrem iného aj avokádovú nátierku. Niečo aj zostalo a odložilo sa to do chladničky. Kolegyňa, ktorá prišla do roboty neskôr, sa ponúkla priamo z chladničky. Zaznela pochvala na avokádovú nátierku a spolu s oslávenkyňou riešili čo všetko do nej dala. Zdalo sa jej čudné, že cesnak, ktorý tam mal byť, ona necítila. Po chvíľke som mala aj ja cestu smerom do kuchynky a vidím, že moja obedová krabička je na stolíku otvorená. Tak som sa pýtala, či si niekto zgustol na mojom obede a vtedy sa tam objavila „oneskorená“ kolegyňa a že to ona chutnala tú avokádovú nátierku. Obidvom nám rýchlo došlo, že namiesto nátierky, si pochutnala na mojom hráškové pyré. Takže môžem napísať, že za studena funguje aj ako vhodná nátierka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...