nedeľa, 16. septembra 2012

Čokoládovo-tvarohový koláčik

Keď som bola malá nosila nám sesternica z Rakúska bielo-hnedý krém. Mali sme ho strašne radi a chodili sme naň do špajze s lyžicami. Vtedy bol môj metabolizmus rýchly a čokoládové nálety nemali žiadne následky. Pred nejakým časom som tento krém kúpila do našej domácnosti a nemal vôbec úspech. Ja som si ho na chlebík nenatierala a už vôbec som naň nechodila lyžičkou. Ten MÔJ ho nemá vôbec v obľube, takže nejaký ten čas bola fľaška s čokoládou len na poličke a nič sa nedialo, až kým som nenatrafila na sušienky pripravené z nutelly, múky a vajíčka.
Málinko som „recept“ zmenila a pridala som k nemu tvaroh. Recept je neskutočne jednoduchý a rýchly, preto som sa doma opýtala toho MÔJHO, či vôbec patrí tento koláčik na blog. Jeho odpoveď bola: “jednoznačne“. Nečakane chutný a u nás, kde sa pečie sladkého pomenej, sa minul tiež, aj keď priznajme sa, nie je to veľká porcia plechu.

 
 
5 lyžíc kakaovo-mliečneho krému/nutelly
5 lyžíc polohrubej múky
1 vajíčko
 
250 g jemného hrudkového tvarohu
50 g práškového cukru
1 vajíčko
1 limetka/citrón
 
forma s rozmermi 20x20 cm
 
Kakaový krém by mal mať izbovú teplotu, aby sa dal dobre vymiešať.
Krém som si zmiešala s múkou a vajíčkom. Štvorcovú formu som si vystlala papierom na pečenie tak, aby aj po okrajoch trošku prečnievala a masu som si do nej preliala.  V predhriatej rúre na 180°C som si korpus upiekla za 8-10 min.
Kým sa mi korpus piekol vymiešala som si tvarohový krém. Zmiešala som si tvaroh, vajíčko, cukor a pridala som aj kôru z limetky a tiež šťavu z jej polovičky.
Na predpečený korpus som si navrstvila tvarohový krém a koláčik putoval späť do rúry na 10 min.

9 kúskov

nedeľa, 2. septembra 2012

Grilovaný pstruh s tagliatelle so sušenými paradajkami, kaparami a citrónom

Zistila som, že moju kuchyňu má okrem mňa rado aj jedno miniatúrne čierno-hnedé zvieratko. Možno si myslelo, že by medzi nami mohla nastať symbióza, ale veľmi sa mýlilo. Víkend som venovala jeho likvidácii. Bolo to dosť náročné, prešla som všetky zákutia, vybrala som všetky šuflíky, odmontovala som sokel a vytrela som každú jednu poličku. Všetko, čo nebolo v dózach/boxoch som preosiala, prezrela a preložila do nich. Neobišlo sa to bez strát, ale snáď som sa ich nadobro zbavila.
Ponaučenie – nič čo je zabalené, zagumičkované nie je pred nimi v bezpečí.
Nerobím si veľké zásoby, ale predsa musím mať doma základné suroviny a múka
taká je. Zaviedla som pravidlo, že múka putuje hneď z obchodu ku mne do chladničky/mrazničky, podľa toho kde je miesto. Pobudne tam zopár dní a ak v nej niečo bolo, vymrzne to tam. Potom ju presitkujem a preložím do dobre tesniacich nádob.
Ale späť k rybičke ...
 
 
2 pstruhy
šalvia
rozmarín
citrónové plátky
soľ
čierne korenie
maslo
olivový olej
 
300 g cestovín tagliatelle
6 ks sušených paradajok
2-3 paradajky
2 lyžice kapár
2-3 kolieska citrónu
150 ml smotany na varenie (ja som použila šľahačku)
cca 5 stonka rozmarínu
čierne korenie
soľ
 
Pstruhy som si umyla a osušila som ich. Zvnútra aj zvonka som ich osolila a okorenila čiernym korením. Do bruška som im vložila malé vetvičky rozmarínu, šalvie a 2 plátky citrónu. A tiež aj na vrch 2 plátky citróna. Pstruhov som opekala na panvici, v ktorej som si rozpustila kúsok masla a pridala som aj olivový olej. Na miernom ohni z každej strany 7 min.
Kým sa pstruhy opekali uvarila som si podľa návodu cestoviny (5 min.).
Omáčku som si pripravila tak, že som si rozohriala olivový olej, pridala som na pásiky nakrájané sušené paradajky a na krúžky nakrájané čerstvé paradajky. Po chvíľke som pridala kapary, nadrobno nasekaný rozmarín, trocha soli, čierneho korenia, kolieska citrónu a smotanu na varenie (šľahačku). Omáčku som si povarila na miernom ohni, trochu som si ju rozriedila vodou v ktorej sa varili cestoviny (za 2 naberačky). Keď boli cestoviny hotové, scedila som ich a pridala k omáčke.
Ja mám rada, keď si môžem rybky dochutiť citrónom ešte aj na tanieri.
 
2(-3) porcie 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...