nedeľa 12. mája 2013

Červené pesto s gnocchi a pečeným mäsom

Je ako je, pod mrakom a pofukuje vonku vetrík. Sedím za kuchynským stolom a pozerám sa von oknom z 3 poschodia. Vidím prázdny park v plnej paráde zelených odtieňov, pustila som si koncert Pink s pesničkami z jej posledného albumu, ktorý je tieto týždne mojim favoritom.
Toľkokrát ma napadlo, že niečo napíšem na blog a prestanem ho takto nehanebne zanedbávať, dnes som však bola dostatočne nabudená a keďže som cez obed vytiahla foťák, tak je aj o čom písať. Dúfam, že sa vám recept bude páčiť.
 
 
1 kg bravčového pliecka
soľ
čierne korenie
olej
 
Červené pesto:
200 g sušených paradajok spolu s olivovým olejom
50 g mandlí
50 g nastrúhaného parmezánu
2-3 strúčiky cesnaku
1 lyžička sušeného oregana
podľa potreby olivový olej
soľ
čierne korenie
 
Ostatné:
gnocchi/cestoviny  
150 g olivy
1 sušená štipľavá paprika
pažítka
 
Ako prvé som si pripravila mäsko na pečenie. Mäso som si prekrojila na polovicu, aby som dostala dva skoro rovnaké kúsky. Oba kúsky som si osolila a okorenila čiernym korením. Na panvici/v hrnci s vyššou stenou (mäso môže prskať), som si opiekla mäská zo všetkých strán. Opekala som aj konce, pomocou kuchynských kliešťov som si mäso pridržala, aby sa pekne zatiahlo. Potom som mäsá preložila do zapekacej misy, prikryla som ich alobalom a vložila som misu do predhriatej rúry na 160°C, cca na 1,5 hod.
 
 
Medzitým som si pripravila červené pesto z domácich sušených paradajok, mandlí, nastrúhaného parmezánu, cesnaku a oregana. Všetky tieto suroviny som dala do kuchynského robota a zmixovala ich. Olivový olej, ktorý som priliala zo sušených paradajok nestačil, preto som pridala ešte olivový olej. Pesto som dochutila soľou a čiernym korením.
 
Pesto som preložila do misky a taktiež som si do misiek pripravila nakrájané zelené olivy, nasekala som jednu sušenú (extra silnú) červenú papriku a pažítku. 
 
 
Keď bolo mäso hotové, nechala som ho ešte 15 min. pod pokrievkou a medzitým som si uvarila gnocchi. Ja som použila kupované, lebo som sa zaprisahala, že gnocchi už nikdy viac nebudem robiť, tak uvidíme, či tento sľub niekedy poruším. Ja som pripravila 0,5 kg vrecko gnocchi, ale pesta je oveľa viac, takže ešte dorobím cestoviny.
 
Na stôl som položila aj plátky mäsa a každý si namiešal vlastný tanier podľa uváženia.
 
6-7 porcií pesta aj mäsa  
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...