nedeľa 27. októbra 2013

Korenistá bravčová panenka s jabĺčkami a gréckym zemiakovým šalátom

Dnes sme mali vynikajúci nedeľný obed. Samochvála smrdí ... nevadí. Skoro až v úplnej tichosti sme jedli a vychutnávali si perfektnú kombináciu chutí.
Chute boli dosť intenzívne - rozmarín a červené korenie, citrón a petržlen. Bolo to aj potrebné, lebo pred piatimi dňami som zaľahla do postele s nádchou. V tom istom čase sa moje chuťové poháriky niekde vytratili a skutočne som si jedlo nevedela vychutnať. Dnes sa už cítim lepšie a chute, zdá sa mi vrátili.
  

1,3 kg bravčovej panenky (4 ks)

čerstvé stonky rozmarínu
celé červené korenie
čierne korenie
morská hrubozrnná soľ 
olivový olej

maslo
olivový olej
4-5 jabĺčok  

Grécky zemiakový šalát 

Bravčovú panenku som si vybrala z chladničky, umyla som ju a osušila. Nenakrájala som ju, ale nechala som ju v celosti. Taktiež som počkala, kým mäsko dosiahlo izbovú teplotu.
Rozmarín som obrala zo stonky, keďže stonka bola drevnatá. Na dosku som si pripravila celé červené korenie, morskú soľ, rozmarín a veľkým nožíkom som si nadrobno nakrájala tieto koreniny. Do tejto zmesi som si namlela čierne korenie a pridala som olivový olej. Vo vzniknutej zmesi som vyvaľkala panenky tak, aby boli všetky pokryté koreninami.
Na panvici s vyšším okrajom som si zohriala maslo s olivovým olejom a pridala som na tenšie plátky nakrájané jabĺčka. Jabĺčka som si podusila a keď boli zmäknuté, vybrala som ich a do panvice som pridala olivový olej. Zvýšila som teplotu a vložila som najprv dve mäská a zo všetkých strán som ich opiekla, tak aby sa zatiahli. Následne som opiekla aj zvyšné dve mäská.
Do pripravenej jenskej misy som vložila opečené kúsky panenky a v rúre predhriatej na 180°C som ich dopekala ešte 10 min. Po vybratí z rúry, som mäská prikryla alobalom a počkala som ďalších 10 min., kým som ich nakrájala na plátky.
K tomuto mäsku som pripravila ešte môj najobľúbenejšie grécky zemiakový šalát.

7 porcií 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...