piatok, 29. novembra 2013

Paradajková polievka s chlebom /pappa al pomodoro/

Prednedávnom sme si spravili také malé talianske menu. Začalo to tým, že mi brat priniesol ryžu arborio s tým, že ju treba spotrebovať, ale, že on z nej nebude variť nič. Opýtal sa ma, či by som nespravil rizoto. Nemala som s tým problém, len som mu povedala, že určite nebudem robiť slovenské rizoto.
Pohľadala som si knižku Jamie po taliansky a nalistovala rizotá. Vybrala som nám rizoto z restovaných hríbov s petržlenom. Ďalej som ale hľadala, čo by som ešte mohla spraviť. Keďže som ju už dávnejšie nedržala v ruke, tak som si ju prelistovala a v tejto knižke je toho dosť veľa, z čoho sa dá vyberať. Nakoniec som si vybrala jednu z mojich obľúbených polievok, paradajkovú, len v trošku inej podobe. Základom je starší chlieb, ktorý u nás doma skoro vždy je, lebo ak ho nedojeme, tak si ho odkladám na strúhanku.

Ak máte svoje obľúbené polievky, napíšte mi do komentárov link na ne alebo aspoň názov polievky. Som zvedavá, kto čo preferuje.


2x 400 g konzerva paradajok (s bazalkou)
250 g cherry paradajok
200 g staršieho chleba
voda 
1 cesnak (alebo 3)
veľký zväzok čerstvej bazalky
olivový olej
soľ
čierne korenie

Rozohriala som si hrniec, pridala som olivový olej a cesnak. Po asi 30 sekundách som pridala paradajky z konzervy. Obe konzervy som naplnila vodou a zaliala som nimi paradajky. Tento základ som varila 15 minút. 


Medzitým som si zapla rúru na 180°C a pripravila som si cherry paradajky. Poprepichovala som ich a vložila do zapekacej misky. Poliala som ich olivovým olejom, (kto chce môže pridať rozpučený a nadrobno nakrájaný cesnak), pridala som 1/3 bazalky, osolila a okorenila som ich. V rúre som paradajky nechala 20 minút.
Chlieb som si natrhala na menšie kúsky.
K polievke som pridala chlieb, zvyšnú bazalku aj s nasekanými stonkami, ale zopár lístkov som si nechala na ozdobenie. Polievku som dochutila soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Ďalej som varila polievku na veľmi miernom plameni asi 10 minút.
Nakoniec keď boli cherry paradajky hotové, preliala som ich aj so šťavou do hrnca, pridala som ešte 5 lyžíc olivového oleja a polievku som dobre zamiešala. Ďalej som ju už nevarila bola hotová.

6-7 porcií

utorok, 12. novembra 2013

Hovädzí stroganov a babský večer

Tento víkend sme mali babský večer. Po začiatočných ťažkostiach sa nakoniec veľmi dobre rozbehol a užili sme si ho. Nakoniec z tohto večera vznikli aj takéto srandovné fotky.

Martina Stankova photography
Ja som pripravila sladké mini Pavlové tortičky s mascaprone krémom s vanilkovým luskom, ovocie sme zvolili z mrazničky a to zmes lesného ovocia. 

Martina Stankova photography
Tortičky zostali aj na nedeľu a konečne sme po dlhom čase mali aj dezert za hlavným jedlom. Myslím, že každému chutilo, aj ten stroganov.


1 kg hovädzieho stehna
soľ
čierne korenie
trochu hladkej múky
olej
1 väčšia cibuľa
200 ml bieleho vína

350 g šampiónov
150 g dubákov
5-6 ks zaváraných uhoriek
400 ml kyslej smotany
200 ml šľahačky
3 lyžice horčice
soľ
čierne korenie

500 g cestoviny orecchiette

Hovädzie mäso som si nakrájala na tenké slížiky. Mäso som si osolila, okorenila čiernym korením a jemne som ho posypala múkou, aby sa nelepilo, keď sa bude opekať.
Na prípravu tohto jedla som použila tlakový hrniec, mám ho rada, keďže sa s ním rýchlo pracuje.
Na oleji som postupne opiekla mäso (asi na 3x). Keď bolo mäsko hotové, vybrala som ho a na oleji som si orestovala do sklovita cibuľu. Potom som priliala trošku bieleho vína, aby sa prilepené, ale o to chutnejšie časti výpeku na spodku hrnca uvoľnili. Mäso som vrátila do tlakového hrnca a pridala som toľko vody, aby bolo mäsko ponorené. Pridala som ešte trošku soli, nastavila tlakový hrniec na varenie mäsa a nastavila som časovač na 25 min. od bodu varu. Keď zapípal hrniec, preložila som ho na najmenší horák a varila mäsko 25 min.
Medzitým som si očistila šampiňóny a nakrájala som ich na plátky. Uhorky som si nakrájala na menšie kúsky a dubáky som si vybrala z mrazničky.
Vo väčšej mise som si zmiešala kyslú smotanu, šľahačku a horčicu, dochutila som ju soľou a čiernym korením.
K hotovému mäsu som pridala hríby a uhorky. Varila som ich, kým nezmäkli (asi tak 10-15 min.). Nakoniec som pridala smotanovú zmes a na miernom ohni som omáčku povarila asi 5 min.
Ako prílohu som pripravila cestoviny orechiette, ktoré sa výborne hodili k stroganovu, ale aj ryža je dobrá.

7-8 porcií stroganova a 5 porcií cestovín

nedeľa, 3. novembra 2013

Kuracie pečienky na víne so slaninou a s paradajkami a s mastenými zemiakmi s petržlenom /Zavárané paradajky/

Ja viem, že tento recept mám už na blogu, ale ... chute v tomto jedle mám veľmi rada. 


Dnes som recept iba trošku pozmenila, použila som slaninu z mangalice a okrem paradajkového pretlaku aj zavárané paradajky, ktoré som si ešte v lete sama zavarila. A prečo som sa namáhala zaváraním? Lebo konzervy s krájanými paradajkami dosť často využívam a aj som si povedala, že budem mať zopár kúskov chutného leta uchovaných v zaváranine.

Recept je neskutočne neaktuálny, ale snáď sa niekomu bude hodiť na budúci rok.
Neurobila som nič zložitého, len som obarila paradajky, ošúpala som ich a nakrájala ich na menšie kúsky. Potom som si paradajky nasolila a nechala som ich hodinku, dve, kým pustili šťavu. Paradajky som si naložila do čistých zaváraninových fliaš, na ktoré som naliala paradajkovú šťavu, ktorú som si trošku rozriedila vodou. Zaváraninové fľašky som si vyvarila tak, že do väčšieho hrnca som si dala na dno utierku, na to som uložila zaváraninové fľašky a zaliala som ich asi do 2/3 vodou. Od zovretia som varila 20 minút.

Ďalšia vec, ktorú v poslednej dobe často využívam je, že si varené zemiaky robím v tlakovom hrnci. Môj hrniec má taký košík na varenie na pare, do ktorého som dala na menšie kúsky nakrájané zemiaky, trochu som ich osolila a podliala vodou. Zemiaky varím na programe zelenina, 10 min. od zovretia. Nerozvaria sa, ako keď som ich varila priamo vo vode.
Zemiaky som potom ešte trošku opiekla na kačacej masti, posolila som ich a na konci som ich ešte posypala nakrájanou petržlenovou vňatkou.

Recept na Kuracie pečienky na víne so slaninou, pretlakom a petržlenom nájdete tu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...