Vypínam ... hneď ako dopíšem tento príspevok. Je nedeľa, sme po oslave okrúhlych narodenín toho MÔJHO. Dopadla dobre, okrem torty, ale za to môže hokej, no dobre, aj moja nešikovnosť (omylom som vypla plyn pod zemiakmi, namiesto želatíny, tá mi prihorela, kým sme počúvali hymnu, druhú som doma nemala, sadala som do auta a poďme do obchodu, ale nemali tú čo ja používam - potravinársku želatínu, tak som kúpila inú a tá nakoniec nesplnila moje očakávania a krém sa nespojil, dá sa to jesť s lyžičkou). Tak toľko o mojich kvalitách ... v pečení.
Ale to čo sa vydarilo je predjedlo, polievka a najmä hlavné jedlo v podobe bravčovej panenky s kačacou pečienkou s rösti. Množstvo by si každý mal prispôsobiť podľa seba, lebo ja som varila pre 7 ľudí a použila som 2 kg bravčovej panenky, 600 g kačacej pečienky a 3 kg zemiakov a čo to zostalo.
Ale to čo sa vydarilo je predjedlo, polievka a najmä hlavné jedlo v podobe bravčovej panenky s kačacou pečienkou s rösti. Množstvo by si každý mal prispôsobiť podľa seba, lebo ja som varila pre 7 ľudí a použila som 2 kg bravčovej panenky, 600 g kačacej pečienky a 3 kg zemiakov a čo to zostalo.
bravčová panenka
čierne korenie
soľ
čierne korenie
soľ
vykŕmená kačacia pečienka
mlieko
soľ
kačacia masť
mlieko
soľ
kačacia masť
zemiaky
soľ
olej
soľ
olej
Predprípravu som začala o deň skôr. A to tak, že som si zemiaky očistila a v osolenej vode som si ich uvarila do mäkka. Podobne ako aj lokše je to potrebné, aby neboli „mokré“.
Kačaciu pečienku som si umyla a na noc som si ju naložila do osoleného mlieka.
Na druhý deň som si pripravila ako prvé zemiaky, ktoré som si nahrubo nastrúhala a osolila som ich. Na silikónovej podložke som si postupne vykrajovala zemiakové krúžky a to tak, že som si vybrala za hrsť zemiakov, "potľapkala" som ich asi do 1 cm výšky. V rozohriatom oleji (len do 1/2 výšky zemiakových krúžkov, nie viacej) som ich opekala z každej strany do bledo-tmavo hneda alebo ako sa podarí. Kým sa zemiaky podávali, teda asi za 2 hodiny od začatia ich prípravy, zohrievala som ich v rúre (na 50°C).
Nedá sa všetko stihnúť v reálnom čase, ale mäsko a kačaciu pečienku som pripravovala pred našou návštevou v priamom prenose. Trošku sa porozprávali, popili vínka a počúvali šušťanie mäska.
Bravčovú panenku som už mala osolenú a okorenenú čiernym korením a narezanú na požadovanú hrúbku (6-7 cm). Panvicu (u mňa zatiaľ teflónová) som si poriadne rozohriala, pridala som olej a sprudka som si panenku osmažila, asi 3 min. z oboch strán. Vybrala som ich na tanier a prikryla som ich alobalom.
Medzitým som si pripravila aj kačaciu pečienku, ktorú som si už narezala na plátky a na rozpustenej kačacej masti som si ich z oboch strán opiekla.
Podávala som tak, že na tanier som dala kačaciu masť na to bravčovú panenku a na ňu som dala kúsok pečienky. Výpekom z mäska, ktorý zostane v miske sa môže ešte poliať celá táto pochúťka.
U nás som s týmto jedlom bodovala, za čo vďačím reštaurácii, kde som túto dobrotu nedávno ochutnala.
Kačaciu pečienku som si umyla a na noc som si ju naložila do osoleného mlieka.
Na druhý deň som si pripravila ako prvé zemiaky, ktoré som si nahrubo nastrúhala a osolila som ich. Na silikónovej podložke som si postupne vykrajovala zemiakové krúžky a to tak, že som si vybrala za hrsť zemiakov, "potľapkala" som ich asi do 1 cm výšky. V rozohriatom oleji (len do 1/2 výšky zemiakových krúžkov, nie viacej) som ich opekala z každej strany do bledo-tmavo hneda alebo ako sa podarí. Kým sa zemiaky podávali, teda asi za 2 hodiny od začatia ich prípravy, zohrievala som ich v rúre (na 50°C).
Nedá sa všetko stihnúť v reálnom čase, ale mäsko a kačaciu pečienku som pripravovala pred našou návštevou v priamom prenose. Trošku sa porozprávali, popili vínka a počúvali šušťanie mäska.
Bravčovú panenku som už mala osolenú a okorenenú čiernym korením a narezanú na požadovanú hrúbku (6-7 cm). Panvicu (u mňa zatiaľ teflónová) som si poriadne rozohriala, pridala som olej a sprudka som si panenku osmažila, asi 3 min. z oboch strán. Vybrala som ich na tanier a prikryla som ich alobalom.
Medzitým som si pripravila aj kačaciu pečienku, ktorú som si už narezala na plátky a na rozpustenej kačacej masti som si ich z oboch strán opiekla.
Podávala som tak, že na tanier som dala kačaciu masť na to bravčovú panenku a na ňu som dala kúsok pečienky. Výpekom z mäska, ktorý zostane v miske sa môže ešte poliať celá táto pochúťka.
U nás som s týmto jedlom bodovala, za čo vďačím reštaurácii, kde som túto dobrotu nedávno ochutnala.