Pečených kurčiat som sa už najedla dosť počas detstva, niekedy je však príjemné sa k nim vrátiť a vyskúšať nové kombinácie. Už niekoľko rokov robím pečené kura tak, že si ho potieram ochuteným maslom (oregano, majoránka, chilli, vanilka) a do vnútra vkladám zväčša neošúpanú cibuľu (teraz nie) a polovičku citróna.
Klasické pečené kuriatka nie sú žiadne extra zaujímavé záležitosti v našich domácnostiach, ale toto ... tu už cítiť rozdiel. Nie hneď, ale po tom čo sa chute rozplynú na jazyku. Proste odporúčam vyskúšať.
Klasické pečené kuriatka nie sú žiadne extra zaujímavé záležitosti v našich domácnostiach, ale toto ... tu už cítiť rozdiel. Nie hneď, ale po tom čo sa chute rozplynú na jazyku. Proste odporúčam vyskúšať.
K vanilkovým luskom musím napísať, že sú síce drahé, ale oplatia sa. Kto nechce platiť drahé eurá v kamenných obchodoch, ten si vanilkové lusky (vanilla beans) môže objednať cez internet. Ja som tak spravila a koncom roka som si z ebay-u objednala 25 ks a skutočne mi prišli do týždňa, krásne 17 cm dlhé vanilky. A teraz k cene, za 25 ks som zaplatila 10,90 USD, tj. jedna vanilka ma stála menej ako 50 centov. Dajú sa vydražiť aj za menej, aj za viac, treba sa poobzerať.
1,5 kg celé kura bez drobkov
100 g mäkkého masla
1 vanilkový lusk
mletá štipľavá červená paprika (alebo chilli prášok)
1/2 citróna
soľ
čierne korenie
100 g mäkkého masla
1 vanilkový lusk
mletá štipľavá červená paprika (alebo chilli prášok)
1/2 citróna
soľ
čierne korenie
Pripravila som si najprv maslo, ktorým som kura natierala a to tak, že som si vanilkový lusk prekrojila na polovičku a vyškrabala som zo stredu semiačka vanilky. Pridala som ich do mäkkého masla, spolu s mletou štipľavou červenou paprikou. Kura nemá byť príliš štipľavé, aby neprebilo ostatné chute. Maslo som si zmiešala s koreninami.
Kura som si umyla, osušila, odrezala som konečník a konce krídel (ja som sa to takto učila). Potom som začala uvoľňovať kožu, najprv na prsiach a pokračovala som až k stehnám. Dôležité je, aby sa koža nepretrhla, ale prstami sa dá koža pekne uvoľniť. Pod kožu potom príde ochutené maslo. Maslo sa môže vtrieť do kuraťa buď prstami alebo aj špachtličkou.
Do útrob kuraťa som vložila polovičku citróna, osolila som ho, pridala som čierne korenie a tiež vyškrabaný vanilkový lusk. Kura som si preložila do jenskej misy, prsiami smerom nahor a pod kožu som votrela maslo. Maslo išlo aj na povrch kože zo všetkých strán. Soľ a čierne korenie môže ísť podľa chuti. Stehná kuraťa som si zviazala tenkým špagátom alebo sa môže použiť aj biela niť, prípadne sa založia stehienka podľa pôvodného balenia.
V predhriatej rúre na 180°C som si kuriatko upiekla do chrumkava (cca 1,15 hod., treba sledovať). Najprv prikryté, na konci odokryté (z oboch strán), počas pečenia sa môže popolievať výpekom.
Zdroj Chili & Vanilia.