Dnešný, pomerne rýchli obed (40 min. aj s fotením), bol skutočne vynikajúci. Väčšinou v sobotu sa mi podarí zatúlať sa k mäsiarovi a nie vždy viem odolať hovädziemu mäsu. Nekupujem ho veľa, vždy požiadam len o dva plátky, viem že to bude stačiť, no a dnes to bolo tiež nejak tak. Plátky hovädzieho mäsa väčšinou robím tak, že ho sprudka osmažím z oboch strán, potom ho buď vložím do rúry na 220°C na 20 min. alebo ho dokončím na panvici pod pokrievkou a potom ho nechám 10 min. odpočívať. Mne sa tieto tri kroky osvedčili. Mäso nie je úplne mäkké, ale nie je ani krvavé, proste žuvacie svalstvo sa s ním mierne potrápi, ale to vôbec nevadí, veď nejeme kuracie prsia :).
150 g šampiňónov
30 g šalátu rukola
čierne korenie
grilovacie korenie
cesnakové korenie
soľ
vegeta
olej
1 lyžica kačacej masti
4 krajce staršieho chleba
Hovädzie mäso som si umyla, osušila papierovou utierkou a okorenila som ho čiernym, cesnakovým, grilovacím korením, taktiež soľou a troškou vegety. So soľou opatrne, keďže aj grilovacie aj cesnakové korenie a pravdaže vegeta obsahujú dosť soli.
Veľkú teflónovú panvicu som si poriadne rozohriala, keď už bola panvica horúca, pridala som olej a mäso. Mäso môže trošku prskať, takže pozor na oči. Mäso som si opiekla z každej strany 2-3 minútky. Medzitým som si umyla a na štvrťky nakrájala šampiňóny. Keď sa už obe strany mäsa zatiahli, do panvice som pridala kačaciu masť (dodá jedlám úžasnú chuť) a šampiňóny, ktoré som si okorenila rovnakými koreninami ako mäsko. Panvicu som prikryla pokrievkou (ja takú veľkú pokrievku nemám, takže som použila alobal). Mäso aj šampiňóny som dusila asi 15 min., potom som mäso vybrala, preložila som ich na tanier, prikryla použitým alobalom a nechala som ich 10 min. odpočívať. Do panvice, k šampiňónom som si poukladala 4 krajce chleba, krásne nasiakli výpekom, ktorý tam zostal z mäsa a šampiňónov. Šampiňóny boli po chvíľke hotové, takže aj tie som si vybrala z panvice a keď boli aj chlebíky dobré, cca 5 min. z každej strany, zostavila som náš obed. Na chlebík som navrstvila umytú rukolu a na ňu šampiňóny, potom opäť chlebík, rukola a na rezance nakrájané mäso.
Ja som svoju porciu jedla s príborom, ale ten MÔJ si len raz odhryzol z jedného chlebíka a raz z druhého.
2 porcie