Moja dédi robila perfektný mrežovník. Bolo to už strašne dávno, čo som ho naposledy
jedla. Ani tento nie je ten jej, ale ak sa mi podarí dopracovať sa k pôvodnému
receptu, tak ho určite uverejním. Inak aj tento mrežovník sa vydaril na
jednotku, veľmi nám chutil. Plnka bola šťavnatá, cesto krehké a sladké a aj keď
recept je uverejnený v časopise FOOD (5/2013), rozhodla som sa ho napísať aj ku mne na
blog, keďže som urobila menšie zmeny tak, aby nám vyhovoval.
Cesto:
220 g hladkej múky
3 žĺtky
125 g zmäknutého masla
4 lyžice kryštálového cukru
Náplň:
400 g hrudkového tvarohu
1 vajce
3 lyžice kryštálového cukru
1 vanilkový lusk (nemusí byť)
250 ml jahodového džemu
forma na pečenie s priemerom 30 cm
papier na pečenie
slepé fazule
Pomocou kuchynského robota som si pripravila cesto, do ktorého som si vložila všetky
suroviny. Na začiatok som zvolila pomalšie tempo, ale potom som pridala rýchlosť a vymiešala som
hladké, trošku lepkavé cesto. Cesto som si zabalila do potravinárskej fólie a
vložila som ho aspoň na hodinu do chladničky.
Po odležaní cesta, som si pripravila silikónovú podložku, ktorú som
posypala hojne hladkou múkou. Cesto som si rozdelila na 2 časti. Menšiu časť, asi tak 1/3,
som vložila späť do chladničky. To som až neskôr použila na mrežovanie.
Cesto som si rozvaľkala na kruh. Na prvý krát sa mi ale prilepilo a následne
roztrhlo, takže pri druhom pokuse som už dostatočne múčila. Ja som použila
sklenenú formu, preto som nedávala na spodok papier na pečenie, ale kto
použije iný druh formy, odporúčam použiť papier na pečenie. Do formy
som opatrne preniesla vyvaľkané cesto, tak aby trošku prevísalo cez kraje.
Kraje som si orezala a cesto som popichala vidličkou a prikryla som ho
papierom na pečenie, na ktorý som umiestnila fazule. Ja používam vždy tie isté
fazule, ktoré si vždy po upečení odkladám, pre ďalšie použitie (používam ich iba ako záťaž).
Cesto som najprv piekla asi 8 min. na 180°C. Kým cesto trošku vychladlo, v
rúre som si upiekla niečo iné, aby som ju nemusela zbytočne vypínať.
Plnku som si zmiešala tak, že som použila tvaroh 275 g hrudkového a asi
120 g jemného. Vanilkový lusk som pozdĺžne prerezala a vyškrabala som čierne bodky,
pridala som ich k tvarohu a spolu s jedným vajíčkom a cukrom som plnku zmiešala. Keď cesto
trošku vychladlo, naliala som naň tvarohovú náplň a opäť som koláč dala
piecť na 160°C, na 10 min. Po dopečení som tvaroh potrela domácim jahodovým džemom,
ktorý som si predtým rozmiešala, aby sa lepšie natieral.
Cesto, ktoré som si odložila do chladničky som si vybrala a na pomúčenej
doske som si ho natenko rozvaľkala tak, aby bolo aspoň 30 cm dlhé. Pomocou
radielka som si nakrájala dlhé pruhy a tie som si postupne ukladala na
džemom potretý koláč. Ja som chcela, aby bol pekne mrežovaný. Nafotila
som aj fotopostup, lebo písomne sa to ťažšie vysvetľuje.
Nakoniec po uložení mreží, som koláč dopiekla v rúre ešte 10 min., na 160°C.
Po vychladnutí sa môže nakrájať.
cca 12 kúskov