nedeľa 20. mája 2012

Bravčová panenka s kačacou pečienkou a s rösti

Vypínam ... hneď ako dopíšem tento príspevok. Je nedeľa, sme po oslave okrúhlych narodenín toho MÔJHO. Dopadla dobre, okrem torty, ale za to môže hokej, no dobre, aj moja nešikovnosť (omylom som vypla plyn pod zemiakmi, namiesto želatíny, tá mi prihorela, kým sme počúvali hymnu, druhú som doma nemala, sadala som do auta a poďme do obchodu, ale nemali tú čo ja používam - potravinársku želatínu, tak som kúpila inú a tá nakoniec nesplnila moje očakávania a krém sa nespojil, dá sa to jesť s lyžičkou). Tak toľko o mojich kvalitách ... v pečení.
Ale to čo sa vydarilo je predjedlo, polievka a najmä hlavné jedlo v podobe bravčovej panenky s kačacou pečienkou s rösti. Množstvo by si každý mal prispôsobiť podľa seba, lebo ja som varila pre 7 ľudí a použila som 2 kg bravčovej panenky, 600 g kačacej pečienky a 3 kg zemiakov a čo to zostalo.


bravčová panenka
čierne korenie
soľ

vykŕmená kačacia pečienka
mlieko
soľ
kačacia masť

zemiaky
soľ
olej

Predprípravu som začala o deň skôr. A to tak, že som si zemiaky očistila a v osolenej vode som si ich uvarila do mäkka. Podobne ako aj lokše je to potrebné, aby neboli „mokré“.
Kačaciu pečienku som si umyla a na noc som si ju naložila do osoleného mlieka.
Na druhý deň som si pripravila ako prvé zemiaky, ktoré som si nahrubo nastrúhala a osolila som ich. Na silikónovej podložke som si postupne vykrajovala zemiakové krúžky a to tak, že som si vybrala za hrsť zemiakov, "potľapkala" som ich asi do 1 cm výšky. V rozohriatom oleji (len do 1/2 výšky zemiakových krúžkov, nie viacej) som ich opekala z každej strany do bledo-tmavo hneda alebo ako sa podarí. Kým sa zemiaky podávali, teda asi za 2 hodiny od začatia ich prípravy, zohrievala som ich v rúre (na 50°C).
Nedá sa všetko stihnúť v reálnom čase, ale mäsko a kačaciu pečienku som pripravovala pred našou návštevou v priamom prenose. Trošku sa porozprávali, popili vínka a počúvali šušťanie mäska.
Bravčovú panenku som už mala osolenú a okorenenú čiernym korením a narezanú na požadovanú hrúbku (6-7 cm). Panvicu (u mňa zatiaľ teflónová) som si poriadne rozohriala, pridala som olej a sprudka som si panenku osmažila, asi 3 min. z oboch strán. Vybrala som ich na tanier a prikryla som ich alobalom.
Medzitým som si pripravila aj kačaciu pečienku, ktorú som si už narezala na plátky a na rozpustenej kačacej masti som si ich z oboch strán opiekla.
Podávala som tak, že na tanier som dala kačaciu masť na to bravčovú panenku a na ňu som dala kúsok pečienky. Výpekom z mäska, ktorý zostane v miske sa môže ešte poliať celá táto pochúťka.
U nás som s týmto jedlom bodovala, za čo vďačím reštaurácii, kde som túto dobrotu nedávno ochutnala.

19 komentárov:

  1. slinka sa mi spustila!!! parada, vsetko co mam rada!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja to mám strašne rada, aj keď som to zatiaľ jedla len 3X (1x v reštaurácii a 2x doma)

      Odstrániť
  2. To vypada bezchybne! Rösti budu muset vyzkouset co nejdriv, na fotce tak zlate zari, ze je chci ochutnat hned :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Meg, vyskúšaj tie rösti, len oni normálne by nemali byť takéto malé, ale veľké ako placka, je to švajčiarske jedlo a tu nájdeš presný postup: http://www.youtube.com/watch?v=qh0VQGhCdeM

      Odstrániť
  3. aj u mna by si zabodovala veru! :-) presne, vsetko, co mam rada... ite rosty sa mi pacia, ja robievam iba zo surovych zemiakov, toto bude nova skusenost! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite skús. Aj tieto malé krúžky sa robili celkom dlho, ale aj placku zo surových zemiakov robím celú večnosť. Pôvodný recept (link vyššie) je z veľkej placky a s tou sa netreba toľko babrať, mne však teraz išlo aj o vizuál :).

      Odstrániť
  4. ježiš Kinga , ja mám taku gebrinu:-), ale urobím to aj ja doma.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Okamžitě letím pro kachní prsa. Panenku mám a jdu na to. Chápu dobře žes opekla panenku v kuse - jako válečky o délce 7 cm?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vanda ja som nepoužila kačacie prsia ale pečienku a áno, odrezala som si asi 6-7 cm kus a opiekla som to v celosti (ono sa to stiahne). Dúfam, že bude chutiť tak ako aj nám.

      Odstrániť
  6. Vypadá opravdu velmi chutně,máš to tu moc pěkné...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No mnaam. Toto by si ten moj zase posmakol a nehovoriac o tom, ze aj ja samozrejme:-)) parada

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...