nedeľa, 22. apríla 2012

Cibuľová polievka /Soupe à l'oignon gratine/

Neskutočne dobrá polievka, ktorú som mala možnosť ochutnať počas nášho krátkeho, ale o to intenzívnejšieho výletu v Paríži. Vedela som, že ju uvarím aj doma a myslím, že sa reprodukcia podarila. Ingrediencie sú bežne dostupné, ale polievka je náročná na čas a aj na spotrebu energií. S dobrým jedlom je to väčšinou tak.
Zaujímalo by ma, aký syr by sa k nemu hodil. Ja som použila raz ementál a raz leerdammer. Pravdaže ani jeden z nich sa nesprával ako ten v Paríži. Niekde som sa dočítala, že syr Gruyère by mohol byť vhodný. Ak máte nejaké odporúčanie, tak budem rada ak mi napíšete.


6 veľkých cibúľ
maslo
olej
1 lyžica múky
1,2 l vriacej vody
soľ
čierne korenie

bageta
syr

Cibuľu som si očistila a nakrájala na tenké plátky. Bude jej veľa, ale cibuľa sa zredukuje asi na 1/3 svojho objemu. V hrnci, som si rozpustila maslo, pridala som trochu oleja a orestovala som všetku cibuľu. Ešte som ju osolila a okorenila čiernymi korením. Keďže cibuľu som dusila do mäkka v rúre, aby bola sladká a taká skaramelizovaná, zvolila som hrniec, ktorý je vhodný do rúry. Nesmie mať žiadne sklenené, ani plastové časti.  Nabudúce, lebo určite bude nabudúce, skúsim použiť jenskú misu a uvidím, či by to aj s ňou fungovalo. Rúru som si predhriala na 180°C a v prikrytom hrnci som cibuľu dusila 90 min. Je potrebné ju z času na čas premiešať, aby sa nepripálila. Ja som si túto fázu spravila o deň skôr a nechala cibuľku vychladnúť vo vypnutej rúre.

Na ďalší deň som si cibuľu v hrnci ohriala a poprášila som ju múkou. V ďalšom hrnci alebo v rýchlovarnej konvici si treba zohriať vodu. Touto vriacou vodou som zaliala zmäknutú cibuľu, ale najprv som pridala len za jednu naberačku, aby som si polievku rozriedila. Potom som pridala aj zvyšok vody a polievku som osolila a opäť podľa chuti som pridala čierne korenie. Polievku som varila asi 30 min., ale týmto sa proces prípravy ešte neskončil.


Pripravila som si krutóny. Bagetu som si nakrájala na menšie kocky (aj v Paríži to podávali takto) a tie som si osmažila na troške oleja. Pred podávaním som cibuľu naservírovala do misiek vhodných do rúry, na vrch som poukladala krutóny a nastrúhaný syr. V rúre predhriatej na 150°C som polievku zapekala 10 min.
Misku je vhodné pri podávaní preložiť na tanierik a odporúčam pred konzumáciou trošku počkať, lebo polievka a aj miska sú horúce.

Soupe à l'oignon gratine v Paríži
5 porcií

utorok, 17. apríla 2012

Cícerová polievka s paradajkami

Krásna farebná a veľmi chutná polievka.
Na 2. Foodbloger party som bola v skupine s Veronikou, ktorá mi dala útlu knižočku ich vydavateľstva. Je v nej 28 receptov na polievky a ako prvú som si vybrala túto cícerovú s paradajkami. Odporúčam ju vyskúšať každému, kto má rád cícer a paradajky. 

Veronika je baba, ktorá má super zamestnanie. Čo by ste povedali na jej prácu ako vedúcej tímu varenia pre Nový čas? Dobré, však? Keď som sa ale nad tým hlbšie zamyslela, tak som si uvedomila, že to, že sa vareniu venujem „sporadicky“ je pre mňa omnoho lepšie. Ak by som mala denno-denne riešiť jedlá, zo záľuby by sa stala povinnosť a nie som si istá, že čí by mi radosť z varenia ostala. No ona my povedala, že pre ňu je to vysnívaná práca a to je to hlavné.
Mimochodom už aj ja pracujem. Som tomu strašne rada a nová práca sa mi veľmi páči. 


1 konzerva cíceru
1 konzerva krájaných paradajok
1 cibuľa
200 g zeleru
1 cesnak
1 lyžica paradajkového pretlaku
500 ml zeleninového vývaru
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1 lyžička sušenej bazalky
mletá štipľavá červená paprika (podľa chuti)
soľ
čierne korenie
olej

Začala som tým, že som si cibuľu nakrájala nadrobno, zeler som si očistila a tiež som si ho nakrájala na malé kocky.
V hrnci som si rozohriala olej, osmažila som si cibuľku, pridala som celý cesnak a kocky zeleru. Pridala som aj paradajkový pretlak. Niekoľko minút som ich spolu opekala, potom som pridala paradajky, vývar, drvenú rímsku rascu, bazalku, mletú štipľavú červenú papriku, čierne korenie a soľ.  Z cícera som si odobrala 2 lyžičky a zvyšok som pridala do polievky. Všetko som spolu povarila a keď bola polievka hotová, ponorným mixérom som ju rozmixovala.
Pri podávaní som do polievky vložila odložený cícer a kuchynskými nožnicami som si nastrihala lístky čerstvej bazalky.

5 porcií

Zdroj Polievky – Recepty z Nového Času pre ženy

utorok, 3. apríla 2012

2. Foodbloger party v ChefParade

Opätovné pozvanie od Tomáša, som opätovne s veľkou radosťou prijala :) a zúčastnila som sa v Chefparade na druhej akcii foodblogerov. Zišiel sa nás skutočný babinec a to myslím aj nášho organizátora Tomáša Babinca.


Tentoraz bol zoznam trošku kratší, aj keď pozvaných bolo viacej.
Zuzka                   http://www.natanieri.sk/
Ivka                      http://eveesfoodblog.blogspot.com/
Martinka               http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/
Anetka                  http://anetagoesyummi.blogspot.com/
Lucka                   http://www.lucylovetobake.blogspot.com/
Martinka               http://www.matapecie.blogspot.com/
Ľubka                   http://www.chocorroldevainilla.com/
Veronika (Nicki)    http://www.facebook.com/pages/Nice-to-eat-you/301991306517196
Henrieta               http://www.facebook.com/pages/Henrieta-Pe%C5%A1kovi%C4%8Dov%C3%A1-My-firs-cooking-book/353052176091
Táňa                     http://foodbloger.com/
Natali                   http://cutleryfoodblog.blogspot.com/
Veronika               http://www.ringieraxelspringer.sk/
Katka                   http://hrncek-var.blogspot.com/











Pri prvom stretnutí, som mala trošku obavy z neznámeho, ale tentoraz som sa celú cestu tešila a na miesto „kurzu“, ktorý ani nebol kurzom, som dorazila s ľahkým úsmevom na perách. Prišla som skôr, ale na mieste činu som nebola prvá, okrem Tomáša už čakala aj Natali a zoznamovanie sa mohlo začať.
Postupne dorazili aj zablúdenci a rozdeľovanie/losovanie do varných skupín sa mohlo začať. Priznám sa, že keď vytiahli moje meno, tak som sa trošku zľakla. Mala som variť s Tomášom, ktorý je veľmi šikovný a kreatívny človek, ale keďže je aj organizátor, mal aj iné povinnosti (fotiť, dohliadať, pomáhať, vybavovať, komunikovať). Mala som možnosť vidieť to na našej prvej party a tam skutočne veľa toho nenavaril.


Bola som preto rada, že sme si mohli do nášho tímu vziať aj štvrtého člena a okrem Veroniky k nám pribudla aj Ľubka. Moje obavy sa naplnili len čiastočne a Tomáš zvládol aj varenie bravúrne, pripravil nám úžasné domáce cestoviny.


Ale k podstate veci. Varili sme, nie podľa rozdaných receptov, ale podľa zadaných surovín. Zoznam sme dostali mailom deň vopred a tak sme mohli vopred porozmýšľať nad tým, ako najlepšie skombinovať suroviny.


Keď som uvidela prvú položku špargľu, tak som mala o náladu postarané. Nevarím s ňou moc často. Síce práve nastáva jej sezóna, ale neplánovala som ju kupovať (tento večer to však zmenil). Bola som potešená, keď som zistilam že so špargľou vie narábať a ešte k tomu rada a veľmi zručne Veronika, ktorá navrhla zeleninový základ k tagliatelle, kuracie mäsko s kurkumou a s kokosovým mliekom čo bol dobrý kompromis na úpravu mäska. Ja som bola nadmieru spokojná s našim hlavným jedlom. Jedna malá porcia cestovín mi robila spoločnosť až domov a verte či nie, na raňajky mi padla skutočne vhod (prespávala som u kamarátov, ktorý mi prepožičali svoj bytík).



Ale naše varenie sme začali predsa len dezertom, ktorý sme potrebovali rýchlo pripraviť a vychladiť. Čokoládový mousse s chili a jablkovo-škoricovo-karamelovým topingom sa vydaril úplne báječne. Bola som taká nadšená, že som si to doma hneď zopakovala (recept určite uverejním, ale kto by tento veľmi jednoduchý a rýchli recept chcel vyskúšať hneď, nájde ho aj s ostatnými postupmi a krásnymi fotografiami na foodissimo.eu).


Naše kreácie zachutili porote zloženej z Henriety a Milana najviac. Bola som nesmierne rada, že im chutilo, predsa len, chute sú veľmi subjektívne.





Po varení sme pomohli odstrániť neporiadok z pracovných plôch a na moju otázku, či vždy vznikne takýto neporiadok, odpovedal Milan úprimne, že nie vždy, že sme použili viac hrncov, ako bolo v tíme ľudí, ale že chápe, že nám na varení a prezentácii záleží viac. Dúfam, že do ďalšej akcii, ktorá sa konala už ráno o 10-tej, stihla pani upratovačka všetko odpratať.
Príjemné posedenie som ukončila až po 23 hodine, ale dúfam a budem rada, ak sa opäť niečo podobné zopakuje za nejaký ten čas.





Ďalšie postrehy a fotky nájdete u Tomáša, Ľubky, Anetky, Martinky, Lucky, Katky ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...