štvrtok 2. septembra 2010

Kórejské mäso s cuketou, mrkvou a hríbami

Žltú cuketu, ktorú mi zasadil otec, konečne priniesla úrodu. Síce zatiaľ máme len jednu cuketku, ale predsa ... Použila som ju do tohto jedla na spestrenie. Oproti pôvodnému receptu som spravila niekoľko zmien. Baby špenát som nedostala, tak som pridala hnedé šampiňóny, ktoré mi na trhu predali so slovami, že ide o francúzske. Tak som ich vyskúšala. Do marinády patrí čerstvý cesnak a tiež sezamový olej. No ja som práve minulý týždeň dostala od sesternici tahin, čiže sezamovú pastu, preto som ju použila a doplnila som do marinády klasický olej. Jedlu to určite neuškodilo.
Ešte by som napísala, že samotné varenie ide celkom rýchlo, len prípravy sú zdĺhavejšie. Najmä to krájanie mäsa aj zeleniny.


1,2 kg bravčového karé

Marináda:
100 ml oleja
15 lyžíc polosladkej sójovej omáčky
4 lyžice Tahini (sezamová pasta)
5 g čerstvého zázvoru
2 lyžičky cesnakového prášku (alebo čerstvý cesnak)

1 lyžička soli

1 väčšia červená cibuľa
300 g očistenej žltej cukety
200 g očistenej zelenej cukety
300 g mrkvy
300 g hnedých šampiňónov
2 lyžice sezamu
olej

ryža

Deň vopred som si z mrazničky vybrala zmrnuté mäso a nechala som ho asi 2 hodiny rozmrazovať. Potom som zobrala ostrý nôž a opatrne som odrezávala tenulinké plátky alebo kúsky, tak ako sa podarilo. Najprv som odrezávala z jedného konca, potom z druhého, keďže mäsko bolo na krajoch mäkšie. Keď to išlo už ťažko počkala som 30 min., kým stred trošku rozmrzne a nakrájala som aj zvyšok mäsa. Plátky som si narezala na menšie kocky a nechala som mäso nech sa úplne rozmrazí. Ak by som sa pokúšala nakrájať rozmrazené mäso, určite by sa mi nepodarilo urobiť pekné tenké plátky.
Medzitým som si vo väčšej plastovej nádobe pripravila marinádu. Olej som si zmiešala so sójovou omáčkou, tahini, cesnakovým práškom a soľou. Ak by sójová omáčka nebola sladká, pridala by som ešte 2 lyžičky hnedého cukru. Pridala som ešte aj nastrúhaný zázvor, ktorý som si predtým očistila. Do tejto pripravenej marinády som vložila rozmrazené mäso a vložila som ho do chladničky do ďalšieho dňa.
Na ďalší deň som začala s očistením mrkvy, cibule a umytím ostatnej zeleniny. Cuketu som si prekrojila napoli a vybrala som jadierka. Ja som mala väčšie cukety, pri menších to netreba robiť. Cuketu som nečistila, len som ju nakrájala na rovnaké kocky. Šampiňóny a cibuľu som si nakrájala na plátky. Mrkvu som si nakrájala na tenučké slížiky (jullien).
Moja veľká wok panvica sa nakoniec zdala byť malá na uvarenie toľkého množstva surovín, naraz. Preto som pokračovala nasledovne. Okrem wok panvice som použila aj teflónovú panvicu, do ktorej som si dala troška oleja a následne som pridala šampiňóny. Nerobila som ich dlho, chcela som aby zostali chrumkavé, takže viac ako 5 min. netreba. Keď boli hotové preložila som ich do misky a do panvice som pridala cuketu a mrkvu. Tiež som si ich  na strednom ohni orestovala do chrumkava.
Medzitým som si vo woku rozohriala olej, pridala som cibuľu a keď už bola pekne hnedá, pridala som aj 1/2 mäska. Do 5 min. bolo aj mäsko hotové, keďže som si ho nakrájala na také tenké kúsky. Mäso som preložila k hríbom. Do panvice som pridala trochu oleja a druhú polovicu mäsa.
Keď bolo aj mäso aj zelenina hotové, všetko som to vrátila do woku a opatrne premiešala. Pridala som sezamové semiačka, ktorých však bolo málo, keďže som mala len za jednu lyžičku. Na fotke to ani nie je vidieť. Nevadí aj takto to bolo veľmi chutné.
Podávala som to s ryžou.


9 porcií

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...