streda 16. februára 2011

Minestrone /Talianska zeleninová polievka/

Super talianska polievka. V lete ju určite odporúčam z čerstvej zeleniny, ale teraz v zime nám poslúžili aj konzervy. Polievka musí byť poriadne hustá a môže sa do nej pridať aj hrášok, kel, zeler alebo iná zelenina. Treba vyskúšať. Zaraďujem túto polievku medzi NAJobľúbenejšie a určite ju budem robiť častejšie.


3 plátky slaniny
1 veľká cibuľa
2 veľké mrkvy
1 petržlen (koreň)
3 menšie zemiaky
200 g cuketa
1 konzerva (400 g) krájaných paradajok
1 konzerva (420 g) bielej fazule v paradajkovej omáčke
2 lyžičky sušenej bazalky (keď je čerstvá bazalka, tak do polievky ju dávať len pred koncom)
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička cesnakového prášku
olej
1,5 l vody

nastrúhaný parmezán alebo nejaký iný tvrdý syr

Na oleji som si opražila nadrobno nakrájanú cibuľu a pridala som na kocky nakrájanú slaninu. Ďalej som si opražila na tenké plátky nakrájanú (nastrúhanú) mrkvu a petržlen, na menšie kocky nakrájané zemiaky a cuketu. Pridala som konzervu krájaných paradajok a bielu fazuľu. Zaliala som to celé 1,5 l vody, pridala som soľ, čierne korenie, cesnakové korenie a bazalku. Na miernom ohni som to varila 45 min. Po 45 min. som si odobrala za 2 naberačky polievky a ponorným mixérom som ju rozmixovala. Rozmixovanú zeleninu som naliala späť do polievky a nechala ešte 15 min. povariť. Mixovaním sa polievka krásne zahustila.
Pri podávaní som polievku posypala nastrúhaným syrom (na fotke chýba) a mohlo sa jesť.

7-8 porcií

Inšpirácia na polievku od Dolce Vita.

2 komentáre:

  1. Vyborna vec, uplne na ni ulitavam :)
    Delam to s cerstvym cesnekem a varenymi fazolemi (uz tak mam silenou spotrebu plechovek :) ). Doporucuju pri vareni pridat kuru z parmazanu, doda to tomu super chut, ktera mi prijde jeste lepsi nez z parmazanu strouhaneho.
    Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jitka ďakujem za tip. O kôre z parmezánu som čítala, že je super do tejto polievky, fazuľky používam zväčša z konzervy, kedy-tedy sa mi pošťastí a babička toho MÔJHO nás založí, vtedy mám aj čerstvé. Cesnak používam veľmi málo, keďže ten MÔJ neznáša jeho vôňu.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...