sobota 15. októbra 2011

Krásna oranžová polievka z pečenej tekvice

Už raz mi to s ňou nevyšlo. Minulý rok sme si ja a hokaido tekvica dali rande, krásne som si ju naaranžovala, vyfotila, navarila a zjedla. Na blog sa recept nikdy nedostal. Nechutilo mi to.
Ďalší pokus som odložila presne o rok. Minulú nedeľu som si však povedala, že to opäť skúsim. Na trhu je teraz neskutočne veľa tekvíc, ale ja som si tentoraz vybrala radšej klasickú maslovú tekvicu. A tiež som si povedala, že ju nebudem dusiť a variť, ako to bolo minulý rok, ale radšej ju upečiem, tak mi vždy chutí a bola som presvedčená, že aj polievka sa musí vydariť. Vydarila sa. 


1 maslová tekvica (cca 2 kg) 
250 ml smotany na varenie
300 ml vody
soľ

Tekvicu som prepolila, vybrala som jadierka a nakrájala som ju na menšie kúsky. V predhriatej rúre na 200-220°C som ju za 45 min. upiekla. Bola krásne sladká. Po tom čo upečené kúsky trošku vychladli, som ich očistila od šupky a ponorným mixérom som ich rozmixovala. Nepoužila som všetok pyré, keďže ho bolo dosť veľa (asi tak 200 ml som si odobrala). Pyré som si preložila do hrnca, podliala som ho vodou a priviedla som ho do varu. Z polievky som si odobrala za 2 naberačky a zmiešala som ju so smotanou na varenie. Pridala som ju späť do polievky, osolila som ju a nechala zovrieť. Môže sa pridať aj čierne korenie, ale nám chutila takto sladučká. 

6 porcií

4 komentáre:

  1. Ahoj Kinga, nakukni ku mne, mas u mna na blogu maly darcek.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kinga, niekedy sa musíš jedlom "prejesť",aby ti chutilo a niekedy je to láska na prvý pohľad :),ja tie oranžové,tekvicové milujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adriana - Ďakujem, darček potešil :).
    Ivana - niekedy je to fakt tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja osobne mám veľmi rada všetky tieto oranžové tekvicové polievky a páčia sa mi takéto "minimalistické" recepty, keď sa v jedle nechá vyniknúť základná chuť surovín ... Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...