Prednedávnom sme si spravili také malé talianske menu. Začalo to
tým, že mi brat priniesol ryžu arborio s tým, že ju treba spotrebovať,
ale, že on z nej nebude variť nič. Opýtal sa ma, či by som nespravil rizoto.
Nemala som s tým problém, len som mu povedala, že určite nebudem robiť
slovenské rizoto.
Pohľadala som si knižku Jamie po taliansky a nalistovala rizotá.
Vybrala som nám rizoto z restovaných hríbov s petržlenom. Ďalej som
ale hľadala, čo by som ešte mohla spraviť. Keďže som ju už dávnejšie nedržala v ruke,
tak som si ju prelistovala a v tejto knižke je toho dosť veľa, z čoho
sa dá vyberať. Nakoniec som si vybrala jednu z mojich obľúbených polievok,
paradajkovú, len v trošku inej podobe. Základom je starší chlieb, ktorý u nás
doma skoro vždy je, lebo ak ho nedojeme, tak si ho odkladám na strúhanku.
Ak máte svoje obľúbené polievky, napíšte mi do komentárov link na
ne alebo aspoň názov polievky. Som zvedavá, kto čo preferuje.
2x 400 g konzerva paradajok (s bazalkou)
250 g cherry paradajok
200 g staršieho chleba
voda
1 cesnak (alebo 3)
veľký zväzok čerstvej bazalky
olivový olej
soľ
čierne korenie
Rozohriala som si hrniec, pridala som olivový olej a cesnak. Po
asi 30 sekundách som pridala paradajky z konzervy. Obe konzervy som naplnila
vodou a zaliala som nimi paradajky. Tento základ som varila 15 minút.
Medzitým som si zapla rúru na 180°C a pripravila som si cherry
paradajky. Poprepichovala som ich a vložila do zapekacej misky. Poliala som ich
olivovým olejom, (kto chce môže pridať rozpučený a nadrobno nakrájaný cesnak),
pridala som 1/3 bazalky, osolila a okorenila som ich. V rúre som paradajky
nechala 20 minút.
Chlieb som si natrhala na menšie kúsky.
K polievke som pridala chlieb, zvyšnú bazalku aj s nasekanými
stonkami, ale zopár lístkov som si nechala na ozdobenie. Polievku som dochutila
soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Ďalej som varila polievku na
veľmi miernom plameni asi 10 minút.
Nakoniec keď boli cherry paradajky hotové, preliala som ich aj so
šťavou do hrnca, pridala som ešte 5 lyžíc olivového oleja a polievku som dobre
zamiešala. Ďalej som ju už nevarila bola hotová.
6-7 porcií
Mě nadchly ty mističky, jsou krásné :)
OdpovedaťOdstrániťMmmm, tie paradajočky vyzerajú chutne ! :) Pekné fotografie :)
OdpovedaťOdstrániťℓα ℒιcσrηe - ℒa vie est ℓa petite ℓicorne.
Vypadá to krásně, mám takové jednoduché a dobré recepty moc ráda! A super blog!
OdpovedaťOdstrániťLucka
changelucylife.blogspot.cz
Vypadá to skvěle! Určitě vyzkouším! :)
OdpovedaťOdstrániťJá naposledy dělal tuhle:
http://fitnessreceptar.cz/rajcatova-polevka-s-oreganem/ a byla taky výborná :-)
Strasne dlho som chcela tuto polievku robit... a ked som ju konecne urobila, pripadala mi nechutna. Ten mokry chlieb brrrr Pripominalo mi to ked sme volakedy namacali stary chlieb pre sliepky, tak to cudne smrdi. Nikdy viac.
OdpovedaťOdstrániťPetra