piatok 29. novembra 2013

Paradajková polievka s chlebom /pappa al pomodoro/

Prednedávnom sme si spravili také malé talianske menu. Začalo to tým, že mi brat priniesol ryžu arborio s tým, že ju treba spotrebovať, ale, že on z nej nebude variť nič. Opýtal sa ma, či by som nespravil rizoto. Nemala som s tým problém, len som mu povedala, že určite nebudem robiť slovenské rizoto.
Pohľadala som si knižku Jamie po taliansky a nalistovala rizotá. Vybrala som nám rizoto z restovaných hríbov s petržlenom. Ďalej som ale hľadala, čo by som ešte mohla spraviť. Keďže som ju už dávnejšie nedržala v ruke, tak som si ju prelistovala a v tejto knižke je toho dosť veľa, z čoho sa dá vyberať. Nakoniec som si vybrala jednu z mojich obľúbených polievok, paradajkovú, len v trošku inej podobe. Základom je starší chlieb, ktorý u nás doma skoro vždy je, lebo ak ho nedojeme, tak si ho odkladám na strúhanku.

Ak máte svoje obľúbené polievky, napíšte mi do komentárov link na ne alebo aspoň názov polievky. Som zvedavá, kto čo preferuje.


2x 400 g konzerva paradajok (s bazalkou)
250 g cherry paradajok
200 g staršieho chleba
voda 
1 cesnak (alebo 3)
veľký zväzok čerstvej bazalky
olivový olej
soľ
čierne korenie

Rozohriala som si hrniec, pridala som olivový olej a cesnak. Po asi 30 sekundách som pridala paradajky z konzervy. Obe konzervy som naplnila vodou a zaliala som nimi paradajky. Tento základ som varila 15 minút. 


Medzitým som si zapla rúru na 180°C a pripravila som si cherry paradajky. Poprepichovala som ich a vložila do zapekacej misky. Poliala som ich olivovým olejom, (kto chce môže pridať rozpučený a nadrobno nakrájaný cesnak), pridala som 1/3 bazalky, osolila a okorenila som ich. V rúre som paradajky nechala 20 minút.
Chlieb som si natrhala na menšie kúsky.
K polievke som pridala chlieb, zvyšnú bazalku aj s nasekanými stonkami, ale zopár lístkov som si nechala na ozdobenie. Polievku som dochutila soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Ďalej som varila polievku na veľmi miernom plameni asi 10 minút.
Nakoniec keď boli cherry paradajky hotové, preliala som ich aj so šťavou do hrnca, pridala som ešte 5 lyžíc olivového oleja a polievku som dobre zamiešala. Ďalej som ju už nevarila bola hotová.

6-7 porcií

5 komentárov:

  1. Mě nadchly ty mističky, jsou krásné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá to krásně, mám takové jednoduché a dobré recepty moc ráda! A super blog!
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to skvěle! Určitě vyzkouším! :)
    Já naposledy dělal tuhle:
    http://fitnessreceptar.cz/rajcatova-polevka-s-oreganem/ a byla taky výborná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Strasne dlho som chcela tuto polievku robit... a ked som ju konecne urobila, pripadala mi nechutna. Ten mokry chlieb brrrr Pripominalo mi to ked sme volakedy namacali stary chlieb pre sliepky, tak to cudne smrdi. Nikdy viac.
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...