sobota 24. marca 2012

Citrónový krém /Lemon curd/

POZOR KYSLÉ!!! Ale kto miluje citrón tak ako ja, si pochutná a aj ten kto nie. Každý kto to ochutnal si pochvaľoval. OK, nebola to práve reprezentatívna skupinka. Boli len 4, ale aj to sa ráta, no nie ....
O korpuse som sa rozpísala nižšie, keďže nechcem znegovať začiatok zápisu a zničiť tak šance na úspech tohto fantastického krému.
   

Citrónový krém:
2 celé vajíčka
3 žĺtka
80 g hnedého cukru
1/4 lyžičky solamylu
150 ml čerstvej citrónovej šťavy (u mňa to bolo 5 citrónov)
120 g masla
štipka soli

kyslá smotana
práškový cukor (podľa chuti)

Citrónový krém som si pripravila tak, že som si do menšieho hrnca dala hnedý cukor, solamyl, citrónovú šťavu, maslo a štipku soli. Na najmenšom horáku som si na miernom ohni všetko rozpustila a povarila pár minút. Medzitým som si celé vajíčka a žĺtka jemne vymiešala a pomaly som ich prilievala k rozpustenej maslovej zmesi. Celý čas som zmes miešala až kým sa nezahustil, podobne ako puding. Po uvarení som krém preliala do sklenenej misy, aby vychladol. Krém som prikryla potravinárskou fóliou, aby sa nespravila koža. Teda treba tú fóliu dať priamo na krém.


Cesto sa mi vôbec nepodarilo. Iba jedna jediná malá formička mi vyšla, ale povedala som si, že recept na cesto neuverejním. Ale potom som sa predsa len rozhodla, že pre výstrahu sem dám aspoň ingrediencie (alebo možno bola chyba niekde u mňa). Je príliš jemné a rozpadávalo sa. Nakoniec som si upečené cesto rozdrvila na väčšie kúsky a tie som vkladala do pohárov. Môže sa to však nahradiť aj kupovanými sušienkami.

Cesto:
125 g hladkej múky
2 lyžice práškového cukru
1/2 lyžičky soli
120 g studeného masla
1/2 vanilkového lusku (alebo za lyžičky vanilkového extraktu)

Pri podávaní som si na spodok pohárov navrstvila cesto, na to citrónový krém a na vrch ešte pre zjemnenie kyslú smotanu vymiešanú s práškovým cukrom.

5-6 pohárov

Zdroj Lila Füge.

3 komentáre:

  1. hmm já bych si jednu skleničku dala :-) škoda, že u nás doma citróny nefrčí

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucka ,ak nefrčí nevadí, ale ak chceš vyskúšať treba spraviť polovičné množstvo

    OdpovedaťOdstrániť
  3. a u nás zase citróny frčí, když jsem byla těhotná s dcerou, bylo mi zle a jedla jsem pouze Babetu (kupovaná piškotová buchta), kterou jsem si polívala Lemon Curd z Markse and Spencera:-D
    Tohle jsem dělala a je to moc dobré: http://laskominyodmaryny.blogspot.com/2011/09/lemon-meringue-pie.html

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...