utorok 8. mája 2012

Šošovicová polievka s kurkumou, kuracími kúskami a citrónovou trávou

Opäť polievka. Už tretia v poradí. Dúfam, že nevadí ...
Poznáte citrónovú trávu? Ja som o nej čítala a doma som mala jedno vrecúško sušeného lemongrass-u, ktoré mi priniesli kamaráti z Thajska. Nemá však vôbec takú intenzívnu vôňu, akú má čerstvá stonka. Tú keď som uvidela v jednom z našich reťazcov, bola som taká nadšená ..., že som na ňu na dva týždne úplne zabudla. Zostala zastrčená niekde na spodku chladničky ale hlavne, že som si na ňu spomenula.


 
200 g šošovice (nelúpaná, veľkozrnná)
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
100 g zeleru
1 lyžička kurkumy
1 lyžička karí
1 lyžička mletého zázvoru (môže byť aj čerstvý)
1 liter kuracieho vývaru
1 liter vody
olej
soľ
čierne korenie

200 g kuracích pŕs
soľ
čierne korenie
červená paprika
kurkuma

citrónová tráva alebo citrónová šťava
petržlenová vňaťka

Šošovicu som si opláchla a namočila som si ju na celú noc (ale stačili by aj 4 hodiny).
Vo väčšom hrnci som si na oleji osmažila nadrobno nakrájanú cibuľku a po chvíľke som pridala nadrobno nakrájaný cesnak. Keď už cesnak krásne rozvoniaval, asi po 20 s. som pridala na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Niekoľko minút som počkala kým sa opiekli a potom som pridala koreniny - kurkumu, karí a mletý zázvor. Pridala som namočenú šošovicu, kurací vývar a aj vodu. Polievku som nechala zovrieť a potom som ju ďalej varila na miernom ohni. Polievku som ochutnala a podľa potreby som ju dosolila a pridala som aj čierne korenie.
Kuracie prsia som si nakrájala na menšie kúsky, osolila som ich, pridala som čierne korenie a poprášila som ich červenou paprikou. Na ďalšej panvici som si na oleji osmažila kuracie prsia. Keď už boli na panvici, trošku som ich ešte poprášila kurkumov. Hotové kuracie kúsky som preložila do polievky a spolu som ich ešte chvíľku povarila (cca 10-15 min.).
Pri podávaní som sa rozhodla použiť kúsok citrónovej trávy, ktorú som si spolu s petržlenovou vňaťkou nakrájala úplne nadrobno a posypala som ňou polievku.

8 porcií

Zdroj Polievky – Recepty z Nového Času pre ženy

5 komentárov:

  1. Miluju polévky:) a tahle vypadá neodolatelně

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jéj Kinga akurát dnes som držala cit.trávu v ruke a rozmýšľala čo s ňou. Reku najprv porozmýšľam a potom uvidím čo s ňou.Fajn polievočka vypadá moc dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, aj ja len skúšam čo sa z nej dá urobiť. Vyskúšaj a napíš o tom.

      Odstrániť
  3. Ďakujem za receptík, zaradila som ju do svojho portfolia v kuchyni .)Nedávala som citrónovú trávu, lebo som zatiaľ nemala. Viem, že ju predáva na značka ShanShi :) len dodám že pridávam aj bobkový list + koreň z lotosu.
    Tak mi povedal čínsky liečiteľ. Podporuje trávenie, očisťuje organizmus. Tvoj recept mi veľmi pomohol

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...