štvrtok, 1. septembra 2011

Polievka z pečených paprík

Tašky s paprikami (a paradajkami) sa v poslednom týždni v našej predsieni nejako rozmnožili. Najprv jedna taška (od otca), o deň neskôr ďalšia (od svokry) a o tri dni ďalšie 2 tašky (opäť svokra). Nebláznim, skutočne to tak bolo.
Už sme mali lečo, jedli sme ho asi tak 3 dni. Robila som plnenú papriku, paprikovo-syrovú omáčku a niekoľko kúskov skončilo v gréckom šaláte, ale ešte vždy ich je dosť. U Dolce Vita som našla paprikovú polievku a po skúsenosti z minulého leta, keď som robila lečo polievku, tak som vedela, že aj toto bude určite veľmi chutné. Nemýlila som sa. Polievka mala sladkasto-kyselkavú chuť. V pôvodnom recepte bolo použité mascarpone, u mňa sa však v súčasnosti v chlaničke nenachádza, tak som ho nahradila bielym jogurtom. Odporúčam vyskúšať ...


500 g červených paprík – kapia
1 cibuľa
50 ml červeného vína (alebo bieleho vína)
2 kocky zeleninového bujónu + 1 l vody (alebo 1 l zeleninového vývaru )
olej
soľ
čierne korenie
3 lyžice bieleho jogurtu (mascarpone)

Chlebové kocky:
starší chlieb
hrubozrnná soľ
čierne korenie
oregano
cesnakové korenie
olivový olej

Papriky som si očistila tak, že som stonky (jaderník) opatrne zatlačila dovnútra a pekne som odstránila aj stonku aj semiačka. Papriky som si uložila na plech a vložila som ich do predhriatej rúry na 200°C na 30 min. Papriky som neotáčala opiekli sa mi z oboch strán. Počkala som kým mi papriky vychladli a pomocou nožíka som z nich stiahla šupku. Nakrájala som si ich na menšie kúsky.
V hrnci som si do sklovita osmažila cibuľku, pridala som červené víno, počkala som 5 min. Pridala som nakrájanú papriku a zaliala som to 1 litrom vody s 2 kockami zeleninového bujónu (nemala som uvarený čerstvý, kto ale má nech radšej použije ten). Po 25 min. varenia, som polievku odstavila a ponorným mixérom som ju rozmixovala. Odobrala som si do misky za 2 naberačky horúcej polievky a do tejto som opatrne primiešala biely jogurt. Až takto pripravený jogurt som vliala do polievky. Polievku som dochutila soľou, čiernym korením.
Chlieb som si nakrájala na kocky, vložila do misky, pokvapkala som ho olivovým olejom a pridala som koreniny. Na panvici som si ich opiekla do hneda.

5 porcií

2 komentáre:

  1. Mňam, ako sa zjesenieva začínam mať chuť na polievky a táto vyzerá fajnovo,vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super recept - uzasna polievocka - vrelo odporucam s domacim zeleninovym vyvarom. Pouzila som 2 velke cervene kapie :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...