sobota 3. marca 2012

Mrkvová polievka s tahini pastou

Nieže sa nepustíte do čítania kvôli mrkve v nadpise. Bola by to chyba, lebo je to úžasná polievka, v ktorej vôbec nie je možné rozpoznať chuť mrkvy. Náš nedeľný obed prebiehal tipovaním z čoho je táto polievka a jednoznačne vyhralo, že je to tekvicová polievka. Nikto neuhádol, že je z mrkvy a žiadna tekvica tam nie je.
Ešte sa môže stať, že kvôli dvom ingredienciám sa do toho nepustíte a to je rímska rasca, ktorý ešte vždy nie je bežne v ponuke medzi koreninami (snáď sa to časom zmení, dostať ho však v špecializovaných ázijských/indických obchodoch) a tahini paste. Tahini pastu je možné si pripraviť aj podomácky z upečených sezamových semiačok a olivového oleja. Je potrebný ešte dobrý mixér, aby sa to všetko zmixovalo do pasty. Ja som to však ešte neskúšala, keďže mám kupovanú tahini pastu, ktorá mi v chladničke stojí už rok a nič jej nie je. Sezamový olej je tiež niečo extra. Treba ho len pár kvapiek, kto ho ale nemá, môže ho vynechať.


1 lyžička tymianu
1 lyžička rímskej rasca
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica masla
600 g mrkvy
2 cibule (alebo 1 pór)
2 strúčiky cesnaku
1,3 l vody
1/2 lyžičky mletej štipľavej červenej papriky
čierne korenie
soľ
100 ml tahini pasty
1 lyžica citrónovej šťavy

sezamové semiačka
sezamový olej

V suchej panvici alebo rovno aj v hrnci, v ktorom sa bude robiť polievka, som si na pár sekúnd osmažila tymian a rímsku rascu. Keď začali rozvoniavať, preložila som si ich do mažiarika a podrvila som ich.
V tom istom hrnci som si roztopila maslo, pridala som olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Niekoľko minút som ju restovala, potom som pridala očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu. Asi 5 min. som to spolu restovala, potom som pridala všetky koreniny, okrem soli a ešte som pridala celý cesnak. Kto chce môže cesnak nakrájať na plátky a osmahnúť ho spolu s cibuľou. Ja som však cesnak po dovarení vybrala a vyhodila. Nakoniec som pridala vodu. Polievku som varila, kým mrkva nezmäkla. Ku koncu som pridala aj soľ. Keď bola mrkva mäkká, polievku som nechala trošku vychladnúť. Potom som si ponorným mixérom všetko rozmixovala (predtým som vybrala cesnak, kto ho má rád môže nechať). Pridala som aj tahini pastu a opäť som to všetko zmixovala.
Pred podávaním som si polievku zohriala, pridala som za lyžičku citrónovej šťavy a do taniera som pridala osmažené sezamové semiačka a pár kvapiek sezamového oleja.

6 porcií

Zdroj Lila Füge.  

17 komentárov:

  1. :-DDDD Kinga, ty si dobra!!!:-D hned ked som videla nadpis, neplanovala som citat prispevok, lebo mrkva je asi jedina potravina, s ktorou nie som velka kamoska a potom som si vsimla prvu vetu: "Nieže sa nepustíte do čítania kvôli mrkve v nadpise. Bola by to chyba, lebo je to úžasná polievka..." :-DDD Tak som sa zasmiala a pustila som sa do citania - a mas pravdu, polievka musi chutit naozaj super a exoticky! a okrem tahini pasty mam doma uplne vsetko, rada ju vyskusam! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anetka skutočne som sa obávala, že mrkva je odradzujúci faktor. Tahini pasta musí ísť do tejto polievky, inak tú mrkvu budeš cítiť.

      Odstrániť
  2. mňaaaaaaaam, Kinga, vyskúšam a teším sa veľmi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani som si nevšimol, že tam je cibuľa,... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kinguška, skvelý príspevok o mrkve. Ja nemám problém s mrkvou možno skôr, keď plávajú v polievke veľké kusiská :DDDD, ale krémová - super !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja s ňou nemám problém, podľa mňa je to brutálne dobrá zelenina. Mám rada jej sladkastú chuť a tu ten sezam v rôznych podobách, vytvorili s mrkvou úžasnú dvojicu.

      Odstrániť
  5. ja som zase naopak velky milovnik mrkvy! a tato polievka vyzera uzasne chutne a je zo surovin ktore milujeme, no a zaradim ju do polievok, ktore chcem skusit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mrkva je fajn zelenina a dúfam, že po vyskúšaní ti bude chutiť, tak ako aj mne

      Odstrániť
  6. Ja milujem vsetky kremove polievky, takze tuto si tiez zaradim na vyskusanie, som zvedava:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucka ja som fanatik na mixované/krémové polievky. Pomaly už iné ani nerobím. Ak sa dá, tak všetko čo je v polievke rozmixujem.

      Odstrániť
    2. Ahoj Kinga, právě jsem dodělala tuto polévku a je opravdu vynikající, jen lituju, že jsme neměli doma více mrkve a musela jsem ji dělat z poloviční dávky:-) Taky ujíždíme na krémových polévkách všeho druhu a tahle bude rozhodně patřit mezi favoritky:-)
      Promiň, že píšu pod tento příspěvěk, ale netuším, jak zveřejnit příspěvěk separátně, aniž bych reagovala na někoho.

      Odstrániť
    3. Tak a ještě jsem zjistila, že kromě polévky nemáme na oběd nic jiného, neb kuře od včerejška zbylo jen pro dítě, tak jsem si do polévky zamíchala čočku (jen uvařená, nijak neochucená) a mám hlavní chod:-D
      Čočka je nějaká zelená, z M&S, není to taková ta klasika, jak mají ve většině obchodů, nenamáčí se, vaří se celkem asi půl hodiny a jednotlivé zrnka krásně drží tvar.
      Ještě jednou díky za tento výborný recepis:-)

      Odstrániť
    4. Teší ma tvoj komentár a to je jedno, kde si ho napísala :). Polievka je fakt fajnovka a to, že si ju takto dotvorila je dobrý nápad.

      Odstrániť
  7. Kinga, toto je druhý pokrm od Teba, ktorý určite vyskúšam a tiež ako ten predošlý je z mrkvy. Mňam. Tiež mám veľmi rada mixované - krémové polievky.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...