Neskutočne dobrá polievka, ktorú som mala možnosť ochutnať počas nášho krátkeho, ale o to intenzívnejšieho výletu v Paríži. Vedela som, že ju uvarím aj doma a myslím, že sa reprodukcia podarila. Ingrediencie sú bežne dostupné, ale polievka je náročná na čas a aj na spotrebu energií. S dobrým jedlom je to väčšinou tak.
Zaujímalo by ma, aký syr by sa k nemu hodil. Ja som použila raz ementál a raz leerdammer. Pravdaže ani jeden z nich sa nesprával ako ten v Paríži. Niekde som sa dočítala, že syr Gruyère by mohol byť vhodný. Ak máte nejaké odporúčanie, tak budem rada ak mi napíšete.
Zaujímalo by ma, aký syr by sa k nemu hodil. Ja som použila raz ementál a raz leerdammer. Pravdaže ani jeden z nich sa nesprával ako ten v Paríži. Niekde som sa dočítala, že syr Gruyère by mohol byť vhodný. Ak máte nejaké odporúčanie, tak budem rada ak mi napíšete.
6 veľkých cibúľ
maslo
olej
1 lyžica múky
1,2 l vriacej vody
soľ
čierne korenie
maslo
olej
1 lyžica múky
1,2 l vriacej vody
soľ
čierne korenie
bageta
syr
syr
Cibuľu som si očistila a nakrájala na tenké plátky. Bude jej veľa, ale cibuľa sa zredukuje asi na 1/3 svojho objemu. V hrnci, som si rozpustila maslo, pridala som trochu oleja a orestovala som všetku cibuľu. Ešte som ju osolila a okorenila čiernymi korením. Keďže cibuľu som dusila do mäkka v rúre, aby bola sladká a taká skaramelizovaná, zvolila som hrniec, ktorý je vhodný do rúry. Nesmie mať žiadne sklenené, ani plastové časti. Nabudúce, lebo určite bude nabudúce, skúsim použiť jenskú misu a uvidím, či by to aj s ňou fungovalo. Rúru som si predhriala na 180°C a v prikrytom hrnci som cibuľu dusila 90 min. Je potrebné ju z času na čas premiešať, aby sa nepripálila. Ja som si túto fázu spravila o deň skôr a nechala cibuľku vychladnúť vo vypnutej rúre.
Na ďalší deň som si cibuľu v hrnci ohriala a poprášila som ju múkou. V ďalšom hrnci alebo v rýchlovarnej konvici si treba zohriať vodu. Touto vriacou vodou som zaliala zmäknutú cibuľu, ale najprv som pridala len za jednu naberačku, aby som si polievku rozriedila. Potom som pridala aj zvyšok vody a polievku som osolila a opäť podľa chuti som pridala čierne korenie. Polievku som varila asi 30 min., ale týmto sa proces prípravy ešte neskončil.
Pripravila som si krutóny. Bagetu som si nakrájala na menšie kocky (aj v Paríži to podávali takto) a tie som si osmažila na troške oleja. Pred podávaním som cibuľu naservírovala do misiek vhodných do rúry, na vrch som poukladala krutóny a nastrúhaný syr. V rúre predhriatej na 150°C som polievku zapekala 10 min.
Misku je vhodné pri podávaní preložiť na tanierik a odporúčam pred konzumáciou trošku počkať, lebo polievka a aj miska sú horúce.
Soupe à l'oignon gratine v Paríži |
5 porcií
O la la Kinga, ta vyzerá fantasticky, taký predĺžený víkend v Paríži by nebol na zahodenie :).
OdpovedaťOdstrániťoui ..., hor sa, po náročnom období, do Paríža
OdstrániťGruyére je výborný a ak nebudeš ľpieť na francúzskosti, odporúčam cheddar :) Pekný recept
OdpovedaťOdstrániťuvidíme či sa mi podarí kúpiť Gruyère, ak nie vyskúšam cheddar
OdstrániťTenhle recept je přesně moje krevní skupina! Nádhera. Šla bych taky do toho Gruyéru.
OdpovedaťOdstrániťVanda, aj moja :)
Odstrániťjoj,toto je veru vyborna polievocka! tiez som uz skusala,ale zatial len raz:( musim opat zopakovat :)
OdpovedaťOdstrániťMartinka, určite treba zopakovať
Odstrániťmnam Kinga, aj ja tuto polievku lubim. aj som ju raz varila,ale chutila iba mne. ked je moznost objednat si ju, nevaham :)) asi ju znova niekedy pripravim,vdaka za pripomenutie.
OdpovedaťOdstrániťTak tomu MOJMU tiež nechutila, ale to preto, že neje cibuľu (teda toľko cibule), aspoň viac zostalo mne.
Odstrániťdokonale, kinga! ja zboznujem tuto francuzsku cibulacku!
OdpovedaťOdstrániťAnetka ďakujem :).
OdstrániťNo toto je paradna polievocka!! Troosku komplikovany recept ale ta chut asi stoji za to, vsak?:-))
OdpovedaťOdstrániťLucka, určite sa dá spískať aj za 20 min., ale či to stojí za to ....?
OdstrániťAj ja poznam recept iba so syrom Gruyère.
OdpovedaťOdstrániťAko zdroj som pouzil na tuto polievku foodtv.cz - Francuzka cibulova polievka. Bola vyborna. No neviem kde by som zohnal takyto syr, tak sme to "pokazili" s aidamom. Milan.
Ja som tiež ešte nemala možnosť ochutnať syr Gruyère, ale dám si ho do hľadáčika.
OdstrániťCibulacka je uzasna polevka, jedna z mych nejoblibenejsich. Jeste radi pridavame trochu bileho vina :)
OdpovedaťOdstrániťNad bielym víno som rozmýšľala aj ja, ale nakoniec som sa rozhodla spraviť polievku bez vína.
OdstrániťHmm zajímavý fígl na cibulku, dát do troubu čtu poprvé, fakt se po 90ti min nepřipálí? Když teda budu poctivě míchat :) tento recept mě moc zaujal jelikož cibulačku fakt miluju..určitě si recept vytisknu a brzo zkusím :)
OdpovedaťOdstrániťJanka dúfam, že sa vydarí a bude chutiť. Moja cibuľa vyzerala po 90 min. tak, ako na druhom obrázku. Je treba ju miešať, prípadne sledovať podľa typu rúry.
Odstrániťno ale to sa velmi podoba na recept podla ktoreho ja varim:)
OdpovedaťOdstrániťhttp://www.cuisine-campagne.com/index.php?post/2008/10/09/350-soupe-gratinee-a-l-oignon-et-au-sel-fume
s Compté je vyborna
Compté pohľadám a určite vyskúšam. Tento recept tiež poznám :).
Odstrániťcibulu karamelizuje v hrnci tak 45 min
OdpovedaťOdstrániťCibuľu treba sledovať, to je najdôležitejšie. Ja som ju robila v rúre a mne to vyšlo na 90 min.
OdstrániťPoznas aj jej blog? ja uz ho citam nejaku dobu,ma super recepty
OdpovedaťOdstrániťneviem po francúzsky, ale fotky hovoria za veľa
OdstrániťCibulačku robím často, ale nie tak komplikovane, nemám na to čas :) Jednoducho cibuľu skaramelizujem v hrnci- keď zhnedne, podlejem ju (vodou alebo aj vínom) a nechám tekutinu zredukovať a opakujem to, až kým nie je všetka cibuľa hnedá. Potom už iba 30 min. variť a podávam ju so syrovými toastmi.
OdpovedaťOdstrániťP.S. mám giveaway, kuknite :) http://eveesfoodblog.blogspot.com/2012/05/prvomajova-giveaway.html