streda 29. decembra 2010

Dobošová torta

Moja narodeninová torta. Ja veľmi čokoládové sladkosti nemusím, radšej smotanovo-jogurtové, ale teraz som vedela, že mi moji gratulanti túto tortu pomôžu zlikvidovať. Nakoniec som z nej mala 2,5 kúskov a mne to aj stačilo. Musím však napísať, že je veľmi dobrá, krém mi neskutočne chutil a keďže mi z neho aj vystalo, tak som si s ním už stihla ochutiť banánový koktail a aj v tejto podobe bol vynikajúci.
To, že túto tortu budem robiť na svoje narodeniny som vedela už v októbri, keď som ju uvidela na stránke Mohakonyha. Riadila som sa presne týmto receptom, ale namiesto 26 cm tortovej formy som použila iba 24 cm-vú. Text receptu som "skoro" celý prekladala tak, ako ho mala ona napísaný, keďže bol zrozumiteľný a dobre sa podľa neho pracovalo.   
Síce sa dobre pracovalo, ale aj tak je to dosť prácna torta. Robila som ju dva dni. Prvý deň som spravila korpusy, krém a všetko som to spojila a na druhý deň som si pripravila karamel. Keďže sa mi minul kryštálový cukor a 24.12. som už do obchodu nechcela ísť, tak som použila hnedý cukor. Pre istotu napíšem koľko cukru bolo v pôvodnom recepte a koľko som dala ja.


Krém:
6 vajec
180 g kryštálového cukru (pôvodne bolo 250 g)
2 lyžičky vanilkovej arómy
150 g čokolády na varenie
3 lyžice kakaa
50 ml rumu
300 g mäkkej Hery (masla)

Cesto:
8 vajec
8 lyžíc kryštálového cukru
8 lyžíc hladkej múky
štipka soli

Na okraje:
za 2 hrste nahrubo nasekaných orechov

Karamel:
240 g kryštálového cukru (pôvodne bolo 300 g)
2 lyžičky octu
1 lyžička masla
4 lyžice vody

Začala som prípravou krému, ktorý musel vychladnúť. K celým vajíčkam som pridala cukor a vanilkovú arómu (ja som ju dostala kúpiť iba v Maďarsku, teda v našich hyper-super som ju nikdy nenašla). Nad parou som za stáleho miešania zahustila vajíčka s cukrom, potom som pridala čokoládu, ktorú som tiež nechala roztopiť nad parou. Keď už bola čokoláda pekne zmiešaná s vajíčkami, misku s krémom som odstránila z pary a primiešala som kakao a rum. Krém som nechala mierne vychladnúť a potom som k nemu pridala zmäknuté maslo. Pomocou ručného mixéra som si krém vyšľahala do peny a vložila som ho do chladničky.

Najprv som si pripravila papier na pečenie a to tak, že som si odtrhla 3 väčšie kusy a na ne som si obkreslila tortovú formu s priemerom 24 cm. Na plech som dala papier na pečenie tak, aby obkreslená časť bola na plechu.

Teraz prišlo na rad cesto. Pripravila som si ho na 2x. Ručným mixérom som si do tuhej peny vymiešala 4 celé vajíčka, so 4-mi lyžicami cukru a so štipkou soli. Pomocou varešky som opatrne primiešala 4 lyžice múky. Pripravené cesto som si rozdelila na 3 časti a pomocou naberačky som do stredu papiera na pečenie preniesla cesto, opatrne som ho rozotrela tak, aby okraje mierne presahovali predkreslený kruh. V predhriatej rúre na 180°C, som jednotlivé plátky cesta piekla 9-11 min. (horné dolné pečenie, je potrebné sledovať). Potom som si prevísajúce časti nožíkom obrezala (na upečený korpus som priložila tortovú formu a obrezala som ju).

Po vložení 3. korpusu do rúry, som si pripravila druhú polovicu cesta a pokračovala som v pečení zvyšných 3 korpusov. Použila som ten istý papier na pečenie, len som si ho pre istotu potrela maslom. Spolu som mala po upečení 6 plátkov korpusov. Najkrajší som si odložila, na ten sa bude robiť karamelový vrch. 

Krém som si vybrala z chladničky a ešte raz som ho vyšľahala ručným mixérom. Asi 5 lyžíc krému som si odložila na zdobenie a zvyšok som použila na plnenie torty. Jeden plátok korpusu, na to krém, zas korpus a opäť krém a takto som pokračovala. Posledný, najkrajší plátok korpusu som nepoužila. Poslednou vrstvou je krém, ktorý som rozotrela aj po krajoch. Okraje som ozdobila nahrubo nasekanými orechmi. Potom som nožíkom zaznačila kde umiestním krémové ružičky. Mne sa podarilo rozdeliť tortu rovnomerne na 14 kúskov, neboli to veľké kúsky, ale torta bola dosť sýta, takže to úplne stačilo. Na vyznačené miesta som pomocou zdobítka natlačila väčšie krémové ruže a za ne som dala ešte aj menšie, keďže som toho krému mala dosť (niečo mi aj zostalo). Na tieto ružičky sa potom uloží karamelový vrch.

Pripravenú tortu som dala na noc do chladničky a na ďalší deň som si pripravila karamel.

Podľa receptu som si korpus uložila na papier na pečenie, pod ktorým bola tvrdšia doska na krájanie. Korpus som si prerezala na polovicu a karamel som si pripravila na 2x. Keďže rýchlo tvrdne, aby som s ním vedela pracovať. Pripravila som si ešte kúsok zmrznutého masla.  Prvú polovicu som si pripravila podľa receptu, teda na korpus som si jemne nožíkom predrezala jednotlivé kúsky, potom som si v teflónovej panvici na miernom ohni zmiešala 120 g kryštálového cukru (ja som použila hnedý) s 2 lyžicami vody, 1 lyžičkou octu a 1/2 lyžičkou masla a pripravila som si karamel. Keď bol hotový, vyliala som ho na 1/2 korpusu, rozotrela som ho a pomocou ostrého nožíka, ktorý som potrela zmrazeným maslom som si korpus narezala na 7 kúskov. Karamel rýchlo tvrdol, takže to nebolo veľmi pekné, preto som si druhú polovicu pripravila tak, že som si tých 7 kúskov narezala a poukladala ich tesne vedľa seba a až potom som na ne vyliala druhú polovicu karamelu. Tiež som ich pomocou nožíka natretého maslom od seba oddelila a tieto kúsky boli už krajšie, aj keď ... no ešte vždy to nebolo dokonalé, ale nevadí. Počkala som kým karamelové kúsky vychladli a až potom som ich umiestnila šikmo na vrch torty, každú nad jednu ružičku. Do stredu som ešte umiestnila ružičku z krému a torta bola hotová. Do servírovania som ju uložila do chladničky.


14 kúskov

7 komentárov:

  1. Kinga táto tvoja tortička vypadá strašne jedlo a karamel mám veľmi rada, uvažovala som aj ja, ale už dávnejšie nad touto tortou no nenabrala som odvahu. Snáď raz vyskúšam lebo ozaj vyzerá výborne:-) A tebe Kinga prajem všetko najlepšie k narodeninám ,-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem. Torta je fakt výborná oplatí sa "pozbierať" odvahu a vyskúšať ju :). Ja mám pocit, že ten môj karamel nie je najlepší, myslím, že som ho buď dlho alebo krátko varila. Zaujímalo by ma ako dlho sa musí robiť, aby bol pekne hladký a priezračný, ale možno to bolo preto, že hnedý cukor má iné vlastnosti ako ten biely.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kinga, v prvom rade všetko pekné k narodeninám!Nádherne vyzerá tá tvoja narodeninová tortička, tak ale na ňu "zbieram" odvahu už poriadne dlho :}.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Treba skúsiť, krém je úžasný a torta bola fakt super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Kinga, dnes som tuto tortu robila, lebo velmi rada vypekam, ale nedarilo sa mi s korpusmi, ako som to na ten peciaci papier natierala, mne sa akokeby zvlnil ten papier a ked sa korpus upiekol bol ako omeleta skoro, urobila som styri pokusy, ani jeden nevysiel, nechapem. Krem bol super, tak som myslela, ze kaslem na dobosku, urobila som si iny korpus, nech mam aspon nejaku toru s tym, ze sa vyhrajem so zdobenim a ked sa upiekol, tam mi to cele padlo na zem a bolo po peknom dni a po torte. Asi den blbec..:( Misa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Misa, je mi ľúto tej torty. Mňa tiež nepoteší keď niečo padne alebo sa rozbije (včera sa mi rozbila odmerka k ponornému mixéru :( ), ale v prípade tej torty by som asi vrch vhodila do misky (tú časť čo sa nedotkla zeme) a urobila by som z toho guličky (ako keď sa robia rumovo-kokosové guličky zo zbytkov cesta.
    K tomu cestu - ako som už písala, cesto som si naniesla do stredu papiera a opatrnými pohybmi som ho rozotierala. Dávala som pozor, aby sa papier pod cestom nezvlnil. Ak cesto bolo ako omeleta, tak možno ho bolo treba piecť dlhšie, aby sa pekne upieklo. Myslím, že len jedno cesto sa mi roztrhlo, ale použila som ho do stredu torty.
    Viem ale, že teraz sa s tým už nedá nič robiť ... :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nevadi, ja to skusim este raz, nevzdavam sa. Ked mi to padlo na zem, ja som do toho od nervov kopla :)))))....na gulicky nebol cas, bo mam male babatko, ale dakujem za rady, uvidim, ci sa mi to podari. Misa

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...