štvrtok 9. decembra 2010

Makový nákyp s jablkami

Nenáročný recept. Teda ak si kúpite mletý mak, tak ako ja. Ak sa ale niekto rozhodne pomlieť si mak doma, tak z nenáročného receptu sa jedným šmahom ruky stáva náročný. Raz v živote som sa snažila zomlieť mak sama, to som bývala ešte s rodičmi a veľmi rýchlo som pochopila, prečo to vždy robil otec. Aj vtedy to musel dokončiť on. Je to fakt ťažké. 
Pri tomto recepte ma hneď napadlo, že obsahuje všetky ingrediencie plus jablko, ktoré sú potrebné na vianočnú "pompošku" (niečo ako pupáky, bobaľky), len u nás sa robia zo starších rožkov. Tak som rozmýšľala, že by som na vianočný stôl spravila túto krajšiu verziu.     


100 g mäkkého masla
150 g práškového cukru
3 vajíčka
3 staršie rohlíky (u mňa 2 rohlíky a 1/2 bagety)
400-500 ml mlieka
200 g mletého maku
3 jablká

5 lyžíc medu
tortová forma s priemerom 24 cm
maslo a múka na vysypanie tortovej formy

Tortovú formu som si vymazala maslom a posypala múkou (aj okraje).
Pripravila som si tri misky. Do prvej som dala staršie pečivo a zaliala ich mliekom (moje boli poriadne tvrdé, takže som ich nevedela ani nakrájať a potrebovali dosť veľa mlieka). Do druhej som si dala bielka, ktoré som si so štipkou soli vyšľahala mixérom do tuhého snehu. A do tretej misy som si dala žĺtka s práškovým cukrom, maslom, makom, pridala som natrhané, rozmočené rohlíky a všetko som to mixérom zmiešala. Opatrne som k makovému cestu primiešala bielka a pridala som očistené a na mesiačiky nakrájané jablká. Niekoľko tenkých plátkov jabĺk som si nechala na ozdobenie. Cesto som vyliala do pripravenej tortovej formy a dozdobila som ho jablkami.
Nákyp som piekla na 175°C (horné-dolné pečenie) 30 min. Potom som jabĺčka preliala medom, vložila som nákyp späť do rúry a dopiekla som ho za 20 min.


cca 10 kúskov

3 komentáre:

  1. tak na toto jedlo pošlem k Tebe mojho manžela na večeru - ten sa ide za makom "potlouct" :))) - vyzerá úžasne v Tvojom preveddení Kinguš

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to máme makových mužov. My sme už dospeli do takého štádia,že mlynček na mak už ani nedávame dole z linky a neodkladáme, lebo môj manžel máva dosť často chute :}.Navrhla som mu, aby si ho namlel do zásoby a zmrazil,ale nepochodila som.Tak toto určite vyskúšam.Dnes som uvarila syrovú polievku podľa tvojho receptu,ako vždy bola výborná-možno trochu riedšia,ale chuťovo výborná.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak neviem či sa ten MÔJ a ten Tvoj manžel nepobijú, lebo u nás je ten MÔJ závislý na makových jedlách. Každý týždeň kupujem makový závin, ale najviac mu chutia tie moje, keďže tam je vždy dosť maku :). Zbieram makové recepty, ale zatiaľ tu na blogu toho veľa nie je.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...