sobota 26. februára 2011

Hovädzie mäso s rukolou a šampiňónmi

Dnešný, pomerne rýchli obed (40 min. aj s fotením), bol skutočne vynikajúci. Väčšinou v sobotu sa mi podarí zatúlať sa k mäsiarovi a nie vždy viem odolať hovädziemu mäsu. Nekupujem ho veľa, vždy požiadam len o dva plátky, viem že to bude stačiť, no a dnes to bolo tiež nejak tak. Plátky hovädzieho mäsa väčšinou robím tak, že ho sprudka osmažím z oboch strán, potom ho buď vložím do rúry na 220°C na 20 min. alebo ho dokončím na panvici pod pokrievkou a potom ho nechám 10 min. odpočívať. Mne sa tieto tri kroky osvedčili. Mäso nie je úplne mäkké, ale nie je ani krvavé, proste žuvacie svalstvo sa s ním mierne potrápi, ale to vôbec nevadí, veď nejeme kuracie prsia :).


300 g hovädzieho zadného
150 g šampiňónov
30 g šalátu rukola
čierne korenie
grilovacie korenie
cesnakové korenie
soľ
vegeta
olej
1 lyžica kačacej masti
4 krajce staršieho chleba

Hovädzie mäso som si umyla, osušila papierovou utierkou a okorenila som ho čiernym, cesnakovým, grilovacím korením, taktiež soľou a troškou vegety. So soľou opatrne, keďže aj grilovacie aj cesnakové korenie a pravdaže vegeta obsahujú dosť soli.
Veľkú teflónovú panvicu som si poriadne rozohriala, keď už bola panvica horúca, pridala som olej a mäso. Mäso môže trošku prskať, takže pozor na oči. Mäso som si opiekla z každej strany 2-3 minútky. Medzitým som si umyla a na štvrťky nakrájala šampiňóny. Keď sa už obe strany mäsa zatiahli, do panvice som pridala kačaciu masť (dodá jedlám úžasnú chuť) a šampiňóny, ktoré som si okorenila rovnakými koreninami ako mäsko. Panvicu som prikryla pokrievkou (ja takú veľkú pokrievku nemám, takže som použila alobal). Mäso aj šampiňóny som dusila asi 15 min., potom som mäso vybrala, preložila som ich na tanier, prikryla použitým alobalom a nechala som ich 10 min. odpočívať. Do panvice, k šampiňónom som si poukladala 4 krajce chleba, krásne nasiakli výpekom, ktorý tam zostal z mäsa a šampiňónov. Šampiňóny boli po chvíľke hotové, takže aj tie som si vybrala z panvice a keď boli aj chlebíky dobré, cca 5 min. z každej strany, zostavila som náš obed. Na chlebík som navrstvila umytú rukolu a na ňu šampiňóny, potom opäť chlebík, rukola a na rezance nakrájané mäso.
Ja som svoju porciu jedla s príborom, ale ten MÔJ si len raz odhryzol z jedného chlebíka a raz z druhého.

2 porcie

5 komentárov:

  1. vyzera to vyborne,Kinga..ja hovadzie mozem:)i ked v poslednej dobe sme tak trosku nemasovy..videli sme totiz take velmi smutne video o tom ako sa zabijaju zvieratka pre nase potreby,a odvtedy nam je proste luto..viem,ze takto nevydrzime asi navzdy,ale momentalne este nemame tu odvahu..a viem,ze tym nic nezmenime,ale proste je nam z toho smutno:(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kinga veľmi lákavé mäsíčko - mňam!Navyše pôsobí tak ľahko s tou rukolkou. Ja som si v poslednom čase veľmi obľúbila hovädzie. Takže pre mňa veľmi inšpiratívny receptík!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka - máš pravdu, je smutné ako sú niektoré zvieratá pre našu potrebu chované a potom aj usmrtené. Aj keď existujú zákony o humánnom „zabíjaní“, nie vždy a všade sa tieto predpisy dodržiavajú, inak by nevznikali filmy, napr. ako ten čo ste videli vy alebo ten čo sme pred rokmi videli my – Fast Food Nation (http://www.youtube.com/watch?v=zc_z623Wsro). Aj keď tento film bol skôr o tom, ako je možné kontaminované mäso rôznymi umelinami vylepšiť.
    Evka – aj ja len asi posledný rok jem hovädzie, nejako sme ho predtým nekupovali. Mierne horkastá chuť rukoly, spolu so šampiňónmi a hovädzím mäskom ma presvedčili, že je to dobrá kombinácia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. joj,my sme zas videli toto http://video.google.com/videoplay?docid=2252588966161406164&hl=cs#
    a tam je prave videt,ze od humannosti to ma poriadne daleko:(a nejak vobec neviem ako to mam riesit,na jednej strane ma to strasne trapi,a viem,ze kazdym sustom takto nepriamo podporujem toto zabijanie..a na druhej strane si zivot bez masa tiez uplne neviem predstavit,i ked mi staci len tak raz za tyzden,za dva,nie som moc masovy typ..tak uz asi stavit len na biomaso..i ked kto vie, ci aj tam ma clovek istotu..uplne ma dostalo,ze v tom videu hovorili,ze v roku "x" (nespomeniem si na presny rok) sa v Amerike zjedlo v priemere tolko kurciat za rok,co sa tam dnes zje za den:(aach,kam to len spejeme:(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. V poslední době mně BLOG.CZ tak vytáčí, že minimálně dočasně přecházím na mé druhé stránky u jiného poskytovatele , kde budu psat články které by patřily na Mirkův svět – takže pokud patříš mezi mé věrné čtenáře tak se podívej tam. Díky.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...