štvrtok 3. marca 2011

Tvarohový nepečený koláč z Oreo keksíkov

Oreo keksíky som si kúpila ešte počas našej dovolenky v USA. Páčila sa mi ich sýta čierna farba v kombinácii s bielou. Neviem, či to bolo prvý krát u Pioneer Woman alebo niekde inde, ale chcela som vyskúšať black and white duo.
Oreo keksíky sú podobné našim Disko keksom, ale ako som už písala sú čierne a strašne, ale strašne sladké. Preto som ani do plnky nedala príliš veľa cukru, aby sa to ešte dalo zjesť. Neriadila som sa žiadnym receptom, ale iba vlastnou hlavou, tak sa mi stali aj nejaké chybičky, o ktorých tu napíšem, aby sa im dalo vyhnúť.


Cesto:
300 g oreo keksíkov (alebo iných)
100 g roztopeného masla

Plnka:
250 g mäkkého tvarohu
230 g jemného tvarohu
100 g práškového cukru
10 g potravinárskej želatíny (1/2 balenia)
200 ml vody
200 ml kyslej smotany

tortová forma s priemerom 24 cm
potravinárska fólia

Ako prvé som si pripravila tortovú formu. Ja som si len spodok vystlala papierom na pečenie a preto sú tie kraje také škaredšie. Takže odporúčam použiť skôr potravinársku fóliu tak, aby prečnievala na krajoch. Potom sa nestane to, čo mne, že sa časť cesta prilepí k okrajom formy.
Ďalej som si v mixéry najemno rozmixovala keksíky, aj s plnkou, pridala som roztopené maslo, vidličkou som cesto zmiešala a potom som to rukami rovnomerne rozdelila na dno vystlatej tortovej formy. Cesto som vložila do chladničky.
Želatínu som podľa návodu pripravila tak, že som želatínu naliala do vody a počkala som 10 min. kým napučí. Potom som si ju zohriala na 60°C, minútku dve som ju povarila a nechala som ju vychladnúť. Ja som použila až 250 ml vody a to bolo veľa, preto stačí len 200 ml a možno aj trošku menej.
Vo väčšej miske som si zmiešala oba druhy tvarohu (neznášam mäkký tvaroh, neviem prečo ho kupujem, ten jemný, trošku hrudkovitejší, je oveľa lepší :)). K tvarohu som primiešala cukor, nedala som ho veľa, keďže keksíky boli strašne sladké a po vychladnutí som pridala po častiach želatínu. Nejako sa mi tá plnka málila, tak som pridala ešte jeden kelímok kyslej smotany. Túto plnku som navrstvila na cesto a opäť som už poskladanú tortu/koláč vložila na 4 hodinky do chladničky.
Je to nízka torka/koláč, ale dosť výdatná.


10-12 kúskov

10 komentárov:

  1. Tieto Oreo keksiky su teraz popularne, v poslednej dobe ich pouzivaju aj na zdobenie cupcakes. Velmi pekny kolacik, tvarohove strasne lubim.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja poznam OREO uz dlho a su to moje najoblubenejsie keksy, kolacik musi byt velmi dobry,urcite niekedy skusim

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oreo sú moc fajné!! a preto tento cheesecake logicky musí byť tiež veľmi, veľmi fajný!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Oreo keksiky su supeeer! Kolacik vyzera uzasne, hned by som si dala ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vypadá to krásně :) Moc se mi líbí ta kombinace dokonalé bílé s uhlově černou :D Jenk těm Oreo, mě se moc sladké nezdají. Teda já mám doma ty normální (ne ty reduced-fat) a samotná sušenka je spíš hořkoslaná než sladká, tak možná to bude tím, že nemám ty nízkotučné :) Ale tak či tak, dortík musí být báječný!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aj mňa zaujala práve táto kombinácia farieb, ale Catalina, v porovnaní s výtvormi na Tvojom blogu táto tortička "pokulháva" :). Ten blog je krásny a spomínam si, že som tam už raz bola (asi som sa cez tastespotting preklikala na anglickú verziu).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super .. spravila som ho na oslavu len na vrch som pridala maliny ... odporucam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...