nedeľa 1. mája 2011

Citrónový piškót s mascarpone krémom

Tento víkend sa na mňa usmialo šťastie, vo forme malej tortovej formy, po ktorej som už nejaký ten čas túžila. Mám síce dve veľké formy, ale zistila som, že keď upečiem veľkú tortu, tak ju aj niekto musí zjesť. Čo ale znamená, že kilá len tak naskakujú a tomu by som sa rada vyhla.
Svieže, ľahké, kyselkavé sladkosti mám rada, preto som pripravila tento citrónový piškót na nedeľný obed.


Piškót:
4 vajíčka
štipka soli
4 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice teplej vody
4 lyžice polohrubej múky
kôra z citróna (použila som teraz limetku)
2-3 lyžice citrónovej šťavy (alebo limetkovej šťavy)

Krém:
250 ml mascarpone
3 lyžice práškového cukru
1/2 vanilkového lusku
3 lyžice mandľových plátkov

tortová forma s priemerom 18 cm
papier na pečenie
trochu masla a múky

Najprv som si upiekla piškót. Vajíčka som si rozdelila do dvoch misiek, na bielka a žĺtka. Bielka som si ručným mixérom vyšľahala so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej miske som si vyšľahala vajíčka s kryštálovým cukrom, pridala som teplú vodu a pridala som polohrubú múku. Nemala som celý citrón (iba polovičku), tak som použila limetkovú kôru. Pridala som šťavu z citróna a z bielkov som si odobrala asi za dve lyžice snehu a primiešala k žĺtkovej zmesi. Tu nevadilo, že sneh spľasol, len som si potrebovala žĺtka trošku rozriediť. Zvyšok snehu s bielkom som opatrnými pohybmi vmiešala k žĺtkom. Do malej tortovej formy s priemerom 18 cm, som si na dno formy vystrihla papier na pečenie. Okraje formy som si potrela maslom a vysypala múkou. Do takto pripravenej formy som si naliala cesto.
V rúre predhriatej na 175°C som si cesto upiekla za 15 min. Treba ho ale sledovať a kontrolovať aj vizuálne, aj pomocou špáradla. Ak sa na špáradlo cesto nelepí a má peknú hnedú farbu, tak je hotové.
Krém som si pripravila len vymiešaním mascarpone s práškovým cukrom a vyškrabanými zrniečkami vanilkového lusku. Použila som len polovičku lusku, ktorý som prerezala pozdĺžne a zrniečka som vyškriabala.
Na suchej panvici som si mierne opražila mandľové lupienky a nechala som ich vychladnúť.
Keď piškót tiež vychladol, opatrne som ho prerezala na tri časti a potrela som ho krémom. Aj vrch a boky som sa snažila potrieť troškou krému, aby sa mandľové lupienky dokázali prilepiť, ale krému už bolo menej, takže to nie je úplne biele.

11 komentárov:

  1. vyzerá úžasne, citrónový, resp. limetkový krém musí byť v spojení s piškótkou úžasný, osviežujúci. Mňa vždy fascinujú koláčiky kde ide málo múky. Môžem namiesto mascarpone použiť tvaroh, či to stratí čaro?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivana - mascarpone má jedinečnú, vynikajúcu chuť, ale keď to nie je, poslúži aj tvaroh.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. myslím, že tieto ľahučké dezertíky sú úplne najlepšie, svieže, lahodné oku i chuťovým pohárikom ... niet čo dodať, len si vyložiť nohy, zatvoriť na okamih oči, z jednej strany voňavá káva a v z druhej lákavý koláčik ... hmmmm

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vynikající dezertík! Souhlasím s Martinou, hotová idylka, k tomu ještě sedět na zahrádce, pod stromem, poslouchat ptactvo a mít neskutečné mnoho času!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ach,Kinga,toto ja môžem :), určite skúsim a potom na bicykel :).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mascarpone som este nikdy nechutnala, ale tvoj kolacik vyzera super.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kinga krasny mucnik. Pre mna uplne dokonala kombinacia chuti. Mimochodm ten napad s tou malou tortovou formou je uzasny, musim ho aj ja zrealizovat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ahoj, kolacik som skusala a sice mi velmi "nenarastol", citronovy piskot bol vynikajuci!! krem som upravila-k mascarpone som nedavala cukor a vanilku ale tri male rozmixovane banany a bolo to skvele, krem bol sviezi a vobec nie prikry.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. určite aj tak musel chutiť, všetko si treba prispôsobiť podľa vlastnej chuti :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...