pondelok, 9. mája 2011

Šťavnatý koláč s čokoládou

Koláčik som ochutnala, keď mi kúsok ponúkla moja kolegyňa. Napriek tomu, že bol čokoládový mi veľmi zachutil. Cesto bolo fakt šťavnaté a veľmi chutné. Vypýtala som si teda recept. Kolegyňa mi ho vytlačila a hneď som videla, že to je určite z mimi, aj som si ho našla a vidím, že viacerým chutil, podobne ako aj mne.
Urobila som isté zmeny, najmä v množstve cukru a aj mne sa podaril.


Cesto:
5 vajec
1/2 hrnčeka (150 ml) kryštálového cukru
1 hrnček (300 ml) polohrubej múky
1 hrnček (300 ml) oleja
1 hrnček (300 ml) Granka
1 prášok do pečiva
cca 70 ml teplej vody

Na poliatie:
1/2 hrnčeka (150 ml) uvarenej instantnej kávy
150 ml ríbezľového džemu

Poleva:
250 ml 30% smotany na šľahanie
200 g čokolády na varenie

plech s rozmermi 43 x 28 cm
papier na pečenie

Pripravila som si dve väčšie misky. V jednej som si do tuhej peny vyšľahala bielka so štipkou soli a v druhej som si vyšľahala žĺtka s kryštálovým cukrom. Na striedačku som k žĺtkom pridávala múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej. Pridala som Granko a asi 1/3 bielkov. Všetko som spolu vymiešala, ale cesto sa mi zdalo dosť tuhé, preto som k nemu pridala asi 70 ml teplej vody. Nakoniec som opatrne, veľkými kruhovými pohybmi, primiešala aj zvyšné tuhé bielka.
Plech som si vystlala papierom na pečenie a naň som vyliala cesto. Opatrne som ho rovnomerne rozotrela. V rúre predhriatej na 180°C (horné-dolné pečenie) som si cesto upiekla za 20 min. Kontrola špáradkom, keď sa naň cesto neprilepí, je hotové.
Po vybratí som koláč nechala asi 5 minút vychladnúť a potom som ho prikryla čistou utierkou a cesto som naň vyklopila. Papier na pečenie išiel pekne dolu, neroztrhol sa, preto som ho ešte vrátila na plech a naň som opatrne vrátila upečené cesto. Mne sa osvedčilo cesto otočiť, teda spodok je hore a vrch cesta bude pekne rovný (aj pri korpuse na torty to tak robím).
Pripravila som si kávu. Do hrnčeka som si dala asi 1,5 lyžice instantnej kávy a zaliala som ju horúcou vodou (cca 150 ml). Kávu som nesladila. Lyžičkou som nanášala na upečené cesto kávu, kým sa mi neminula. Ešte som vrch cesta potrela domácim ríbezľovým džemom.
Keďže už bolo 11 hodín, tu som skončila v ten večer.
Na ďalší deň som si vo vodnom kúpeli zmiešala čokoládu so smotanou na šľahanie. Keď sa obe hmoty krásne spojili, pomocou malej naberačky som čokoládu naniesla na vrch cesta. No a tu som trošku improvizovala, keďže nemám takú tú cukrársku špachtličku, rozmýšľala som, čím by som si čokoládu krásne rozotrela a na túto prácu mi perfektne poslúžila naberačka na tortu, pomocou ktorej som si čokoládu krásne rozotrela. Nechala som koláčik asi hodinku vychladnúť a potom som ho na 2 hodiny vložila do chladničky. Nemala som viac času, keďže polovičku koláčika som brala do daru a preto som ho musela nakrájať. Krájala som ho tak, že som si nožík vždy umyla v teplej vode, rezy sa vydarili.
Môže sa ešte dozdobiť šlahačkou, ja som to už ale nerobila.

3 komentáre:

  1. dnes vidím už druhý perfektný koláčik a aj keď im veľmi nerozumiem, lebo ich nezvyknem jesť, tento poznám...je výborný :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juu hrncekove kolaciky mulujem...urcite vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa koláč akurát pečie v rúre ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...