sobota, 26. februára 2011

Hovädzie mäso s rukolou a šampiňónmi

Dnešný, pomerne rýchli obed (40 min. aj s fotením), bol skutočne vynikajúci. Väčšinou v sobotu sa mi podarí zatúlať sa k mäsiarovi a nie vždy viem odolať hovädziemu mäsu. Nekupujem ho veľa, vždy požiadam len o dva plátky, viem že to bude stačiť, no a dnes to bolo tiež nejak tak. Plátky hovädzieho mäsa väčšinou robím tak, že ho sprudka osmažím z oboch strán, potom ho buď vložím do rúry na 220°C na 20 min. alebo ho dokončím na panvici pod pokrievkou a potom ho nechám 10 min. odpočívať. Mne sa tieto tri kroky osvedčili. Mäso nie je úplne mäkké, ale nie je ani krvavé, proste žuvacie svalstvo sa s ním mierne potrápi, ale to vôbec nevadí, veď nejeme kuracie prsia :).


300 g hovädzieho zadného
150 g šampiňónov
30 g šalátu rukola
čierne korenie
grilovacie korenie
cesnakové korenie
soľ
vegeta
olej
1 lyžica kačacej masti
4 krajce staršieho chleba

Hovädzie mäso som si umyla, osušila papierovou utierkou a okorenila som ho čiernym, cesnakovým, grilovacím korením, taktiež soľou a troškou vegety. So soľou opatrne, keďže aj grilovacie aj cesnakové korenie a pravdaže vegeta obsahujú dosť soli.
Veľkú teflónovú panvicu som si poriadne rozohriala, keď už bola panvica horúca, pridala som olej a mäso. Mäso môže trošku prskať, takže pozor na oči. Mäso som si opiekla z každej strany 2-3 minútky. Medzitým som si umyla a na štvrťky nakrájala šampiňóny. Keď sa už obe strany mäsa zatiahli, do panvice som pridala kačaciu masť (dodá jedlám úžasnú chuť) a šampiňóny, ktoré som si okorenila rovnakými koreninami ako mäsko. Panvicu som prikryla pokrievkou (ja takú veľkú pokrievku nemám, takže som použila alobal). Mäso aj šampiňóny som dusila asi 15 min., potom som mäso vybrala, preložila som ich na tanier, prikryla použitým alobalom a nechala som ich 10 min. odpočívať. Do panvice, k šampiňónom som si poukladala 4 krajce chleba, krásne nasiakli výpekom, ktorý tam zostal z mäsa a šampiňónov. Šampiňóny boli po chvíľke hotové, takže aj tie som si vybrala z panvice a keď boli aj chlebíky dobré, cca 5 min. z každej strany, zostavila som náš obed. Na chlebík som navrstvila umytú rukolu a na ňu šampiňóny, potom opäť chlebík, rukola a na rezance nakrájané mäso.
Ja som svoju porciu jedla s príborom, ale ten MÔJ si len raz odhryzol z jedného chlebíka a raz z druhého.

2 porcie

streda, 23. februára 2011

Polievka zo srdca

Možno ste si to aj všimli, že na blogu sa už nachádza niekoľko polievok, z čoho vyplýva, že ich máme veľmi, ale veľmi radi. Najmä v zime sú úžasné. Pre mňa majú veľký význam, aj keď ich varím len v nedeľu, ale na ďalšie dni máme o časť večere postarané. Veľmi dobre nám padne teplá, hustá polievka po tom, čo sa vrátime z roboty domov. Polievky môžem len odporučiť, aj keď určite sú aj taký, čo ich vôbec nemusia.


200 g šampiňónov
350 g kuracích sŕdc
2 mrkvy
1 menšia cibuľa
2 lyžice zmrazeného petržlenu
3 lyžice zmrazenej červenej papriky
1 zeleninový bujón
1 lyžica soli
1,3 l vody
olej

Pripravila som si šampiňóny tak, že som si ich umyla a nakrájala na štvrťky. Mrkvu som si nakrájala (nastrúhala) na tenké plátky. V hrnci som si na oleji osmažila kuracie srdcia, po chvíľke som pridala šampiňóny a počkala som kým sa hríby trošku scvrknú. Potom som pridala mrkvu, chvíľku som ju tiež restovala a zaliala som to vodou. Pridala som ešte kocku zeleninového bujónu, celú cibuľu aj so šupkou, mrazený petržlen, mrazenú nadrobno nakrájanú červenú papriku a 1/2 lyžičky soli.
Polievku som varila asi 30 min., pred koncom som ju ochutnala a dochutila som ju soľou.

7 porcií

nedeľa, 20. februára 2011

Plnený pstruh

Nikdy predtým som pstruhov nerobila. Vždy sme kupovali len kapra a to na Vianoce alebo nejaké filety, no a ešte makrelu, ale tá mi začala strašne smrdieť. Tak keď som túto rybičku uvidela v jednom našom hyper-super obchode a ešte k tomu v akcii, kúpila som ju. Rybky ma vyšli na 2,30 € a pritom z toho vznikla fakt úžasná, chutná a sýta večera. Recept som si našla ako inak na nete, aj keď pôvodne bol písaný na šťuku, je vynikajúci aj k pstruhom. Väčšinou k rybám automaticky podávam citrón, ale tu vôbec nebol potrebný.
Fotka upečených rybiek bola príliš tmavá, tak som ju sem radšej nedala.


2x 200 g pstruhov
soľ
1 zväzok petržlenovej vňate
1 menšia cibuľa
5-6 ks sardiniek v oleji
60 g masla
250 g kyslej smotany

Pstruhov som si umyla, nasolila som ich a vložila som ich do jenskej misy. V mixéry som si nadrobno nasekala petržlen. Pridala som cibuľu, ďalej som mixovala, pridala som sardinky a zmäknuté maslo. Dochutila som to celé 1/4 lyžičkou soli a polovičku pripravenej zmesi som vložila do brucha rýb. Rybu som z vrchu potrela asi štvrťkou kyslej smotany a vložila som ich do predhriatej rúry na 170°C, na 30 min. Každých 10 min. som rybu ešte potrela kyslou smotanou. 
Keď bola ryba hotová preložila som ju na tanier a výpek z misy som pridala k zvyšku sardinkovej zmesi, ktorá nám zostala z plnky. K tomu som primiešala zvyšok kyslej smotany a túto omáčku som podávala k rybám.
My sme to jedli s chlebom, ale aj varené alebo opekané zemiaky by sa k tomu hodili.

2 porcie

 
Zdroj Dolce vita.

streda, 16. februára 2011

Minestrone /Talianska zeleninová polievka/

Super talianska polievka. V lete ju určite odporúčam z čerstvej zeleniny, ale teraz v zime nám poslúžili aj konzervy. Polievka musí byť poriadne hustá a môže sa do nej pridať aj hrášok, kel, zeler alebo iná zelenina. Treba vyskúšať. Zaraďujem túto polievku medzi NAJobľúbenejšie a určite ju budem robiť častejšie.


3 plátky slaniny
1 veľká cibuľa
2 veľké mrkvy
1 petržlen (koreň)
3 menšie zemiaky
200 g cuketa
1 konzerva (400 g) krájaných paradajok
1 konzerva (420 g) bielej fazule v paradajkovej omáčke
2 lyžičky sušenej bazalky (keď je čerstvá bazalka, tak do polievky ju dávať len pred koncom)
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička cesnakového prášku
olej
1,5 l vody

nastrúhaný parmezán alebo nejaký iný tvrdý syr

Na oleji som si opražila nadrobno nakrájanú cibuľu a pridala som na kocky nakrájanú slaninu. Ďalej som si opražila na tenké plátky nakrájanú (nastrúhanú) mrkvu a petržlen, na menšie kocky nakrájané zemiaky a cuketu. Pridala som konzervu krájaných paradajok a bielu fazuľu. Zaliala som to celé 1,5 l vody, pridala som soľ, čierne korenie, cesnakové korenie a bazalku. Na miernom ohni som to varila 45 min. Po 45 min. som si odobrala za 2 naberačky polievky a ponorným mixérom som ju rozmixovala. Rozmixovanú zeleninu som naliala späť do polievky a nechala ešte 15 min. povariť. Mixovaním sa polievka krásne zahustila.
Pri podávaní som polievku posypala nastrúhaným syrom (na fotke chýba) a mohlo sa jesť.

7-8 porcií

Inšpirácia na polievku od Dolce Vita.

pondelok, 14. februára 2011

Tuniaková pomazánka s tvarohom

Veľmi jednoduchá, veľmi rýchla a veľmi chutná pomazánka.


1 tuniakova konzerva
250 g tvarohu
1 lyžica olivového oleja
3 kyslé uhorky nakrájané nadrobno
2 lyžičky horčice
1 lyžička citrónovej šťavy
soľ
čierne korenie
pažítka

Všetky suroviny som si zmiešala, urobila som jednu testovaciu ochutnávku a podľa potreby som dokorenila. Keď je čas môže sa nechať v chladničke zachladiť, aby sa chute dobre spojili. Keď nie je čas, treba konzumovať okamžite.

Zroj Kicsi Vú.

nedeľa, 13. februára 2011

Čokoládový muffin

Minulú sobotu sme upiekli tieto maffinky s mojou najlepšou kamoškou. Je to v "súčastnosti" najobľúbenejšia sladkosť jej 5 ročnej dcérky (môjho krstniatka) a skutočne boli vynikajúce. Nebolo ich veľa, ale keďže sme ich jedli postupne, každý deň 1-2, vydržali nám až do štvrtka a ešte vždy boli mäkučké a veľmi, veľmi chutné. 


1 šálka mlieka
2 lyžice citrónovej šťavy
1 a 3/4 šálky hladkej múky
3/4 lyžičky sóda bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1 šálka kryštálového cukru
2 vajíčka
5 lyžíc oleja
1 lyžička vanilkovej arómy
4 lyžice kakaa

muffinová forma na pečenie
12 ks muffinových košíčkov

Veľkosť šálky, ktorú som používala mala 250 ml. Ako prvé som si zmiešala mlieko s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Tú som potom odložila a použila som ju až neskôr.
V mise som si zmiešala múku, sóda bikarbónu, soľ a 3/4 šálky kryštálového cukru. V ďalšej väčšej mise som si ručným mixérom (rýchlosť 4) vymiešala vajíčka so zvyšnou 1/4 cukru a miešala som ich 3 minúty. Mixér som si prestavila na najnižšiu rýchlosť a na striedačku som pridávala k vajíčkam zmes múky, oleja a mlieka zmiešaného s citrónovou šťavou. Vymiešala som si hladké cesto. Nakoniec som ešte primiešala vanilkovú arómu a preosiala som si do cesta 4 lyžičky kakaa. Naposledy som si cesto premiešala a plnila som ich do pripravenej silikónovej muffinovej formy, ktorú som si vystlala košíčkami na muffini. Mne vyšlo trošku viac ako 12 ks muffiniek, keďže som si košíčky nenaplnila dostatočne. 
V predhriatej rúre, na 180°C som ich upiekla za 25 min. Po vychladnutí som ich skladovala v uzavretej krabici.

12-16 ks muffiniek

utorok, 8. februára 2011

Kari polievka s kuracím mäskom a jablkom

Už druhý deň sedím pri otvorenom okne. Vonku je tak krásne ... Teším sa z takéhoto počasia, zimy a depresívneho počasia už stačilo! Nech je tu už jar! Aj keď tá na seba ešte nechá čakať, teda aspoň podľa Iľka, Dr. Iľka. On ešte ráno hovoril o mrazivých mínusoch, najmä v ranných hodinách. Aj ja som to cítila. Ráno mi bolo chladno, aj čapicu som si nasadila. Nevadí hlavne, že sa to blíži .... :-)))).
A k tomuto krásnemu počasiu sa výborne hodí, táto krásne žltá polievka. V poslednej dobe skúšam rímsku rascu a aj do tejto polievky poputoval. O rímskej rasce treba vedieť, že nie je ako náša klasická rasca. Mne klasický kmín až tak nechutí, ale tento má strašne dobrú chuť a určite sa oplatí ho kúpiť, keď naň natrafíte. Práve to "natrafenie" je trošku obtiažnejšie. Ja som sa s ním v našich hyper-super obchodoch nestretla. Preto mi ho kúpili v Maďarsku, myslím že to bolo v klasickom CBA-čku. O rímskej rasce už napísala Slávka, odporúčam prečítať si jej zápis.

Chcela by som poďakovať za krásne predstavenie môjho blogu Michaele, na jej stránke Recepty z Indie. ĎAKUJEM. 


2 ks (250 g) kuracích pŕs
čierne korenie
mletá rímska rasca (nemusí byť)
soľ
2 x 20 g masla
1 menšia cibuľa
2 lyžice múky
3 lyžice karí korenia
1,5 l vody
2 kuracie bujóny
150 ml smotany na varenie
1 lyžička kryštálového cukru
1 jablko

Kuracie prsia som si nakrájala na malé kúsky, okorenila som ich čiernym korením, rímskou rascou a soľou. V hrnci som si roztopila maslo a kuracie kúsky som si opražila. Keď zbeleli, vybrala som ich a do hrnca som dala ďalšiu kocku masla, na ktorom som si opražila cibuľku, pridala som múku a po minútke aj karí korenie. Karí som si opražila a po chvíľke som pridala asi 200 ml vody. Pomocou metličky som si kvázi "zásmažku" vymiešala a pridala som aj zvyšnú vodu. Do polievky putovali ešte 2 kocky kuracieho bujónu. Polievku som nechala zovrieť a varila som ju asi 15 min. Medzitým som si očistila jablko a nakrájala som ho na rovnako malé kúsky ako kuracie mäso.
Do misky som si odobrala za 1 naberačky polievky, do ktorej som primiešala smotanu na varenie. Zmiešanú smotanu som za stáleho miešania vliala späť do polievky. Pridala som kuracie kúsky, kryštálový cukor a jablká. Nechala som polievku zovrieť, nakoniec som ju ochutnala, ak by bolo treba môže sa dosoliť, inak je hotová.

8 porcií

Zdroj The Pioneer Woman.

utorok, 1. februára 2011

Banánové palacinky/lievance/pancakes s javorovým sirupom

Palacinky s banánom som robila už druhý krát, sú chutné a pomerne rýchlo a bez väčšej námahy hotové. S javorovým sirupom sú úžasné, ale poliate medom tiež nemôžu byť zlé. Javorový sirup (maple syrup) som si priniesla ešte z USA, keď sme tam boli v septembri. Niežeby sa u nás nedal kúpiť, ale tam toho bolo toľko na výber. Mne odporučili tento, nebolo to veľké balenie (keďže tam boli aj sirupy balené po veľkých galónoch) a aj cena bola úmerná veľkosti. Ani v USA nie je tento sirup najlacnejší, táto fľaštička stála asi 6 dolárov/250 ml. Sirup sa použije teplý, teda zohrieva sa buď v mikrovlnke alebo na sporáku.


150 ml bieleho jogurtu
1 veľký banán
100 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
2 vajíčka
30 g roztopeného masla
1/2 balenia vanilkového cukru

banán na ozdobenie
javorový sirup

V pôvodnom recepte bolo napísané, že všetko je potrebné dať do mixéra a zmixovať. Tak, ale môj mixér je maličký, do toho by sa nezmestilo všetko, takže som si zmiešala suroviny ručne. Vidličkou som si roztlačila banán, pridala som jogurt, hladkú múku, prášok do pečiva, vajíčka, roztopené maslo a vanilkový cukor. Všetko som si to vymiešala do hladka, vzniklo z toho dosť husté cesto. Nechala som ho odpočívať 15 min. a až potom, na horúcej teflónovej panvici som postupne vyrábala malé hrubé palacinky/lievance. Dokopy im stačíilo cca 5 min. z oboch strán a sú hotové.
My sme si k nim nakrájali banány a poliali teplým javorovým sirupom. 

7 palaciniek

Zdroj Flatcat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...