štvrtok, 19. januára 2012

Fazuľa /skoro/ na taliansky spôsob

Prednedávnom mi bolo povedané, že na blogu mám skôr mäsové recepty. Nebola to výčitka, len sme sa rozprávali o blogu a áno je to pravda. Keď sa nad tým tak zamyslím, do svojich asi dvadsiatich rokov som jedla aj ja menej mäsa. Doma sa mäso pripravovala v nedeľu a cez týždeň sme boli odchovaní na chlebe, sendvičoch, sobota patrila prívarkom. Teraz sa to značne obrátilo a varím skôr mäsité jedlá, keďže sa stravujeme aj cez obed z domu a ten MÔJ (predtým aj ja) si nosí denne jedlo do roboty. Určite, stane sa, že nie je navarené a vtedy sa musí najesť vonku, ale je to skôr výnimka.
Malinké biele fazuľky som dostala od babky toho MÔJHO a hľadala som vhodný recept na ich prípravu. Skombinovala som dva recepty z kuchárskej knihy Jamie po taliansky. Vynechala som však cesnak, ale aj tak mi prívarok veľmi chutil, najmä dochutenie vinným octom a rozmarínovým olejom. Odporúčam.


3 hrste suchej bielej fazuľky
1 cibuľa
1 paradajka
1 zemiak
2 bobkové listy
vetvička čerstvého rozmarínu
1,2 l vody
čierne korenie
soľ
olej

Dressing:
3 lyžice červeného vinného octu
4 lyžice olivového oleja
čierne korenie

rozmarínové lístky
soľ
olivový olej

Suchú fazuľu som si umyla a namočila na 6 hodín do studenej vody.
Fazuľu som si pripravila v mojom novučičkom super-extra-krásnom tlakovom hrnci a to tak, že som i polovičku cibule nakrájala na malé kocky a druhú polovičku som nechala v celosti. Do tlakového hrnca som si naliala trošku oleja, na ňom som si osmažila cibuľu, pridala som očistený na polovičku prekrojený zemiak, aj paradajku. Pridala som fazuľu, z ktorej som zliala vodu. Do hrnca som naliala čistú vodu, tak aby bola fazuľa zaliata (cca 1,2 litra), pridala som čierne korenie, bobkový list a čerstvú stonku rozmarínu.
V tlakovom hrnci som mala fazuľu hotovú za 35 min. od bodu varu. Až po otvorení tlakového hrnca som fazuľu osolila.
Z hrnca som povyberala nepotrebné veci ako bol zemiak, paradajka, bobkový list, celú cibuľu a stonku rozmarínu.
Z hrnca som si pomocou sitka povyberala fazuľu a pridala som k nej olivový olej, červený vinný ocot a podľa chuti soľ a čierne korenie. Pomocou vidličky som si fazuľu roztlačila na drsnejšie pyré.
V mažiariku som si rozdrvila lístky rozmarínu so soľou a pomaličky som prilievala olivový olej. Všetko som to zmiešala.
Pôvodne sa to má jesť na hrianke, ale ako prívarok mi to vyhovovalo viacej. Ja som si pyré zmiešala s rozmarínovým olejom a zajedala som to bagetou.


Update: Šťavu, v ktorej sa fazuľa varila som použila k príprave bravčového mäska na šťave, podobného gulášu, len bez zemiakov. Príprava bola v tlakovou hrnci a bravčové pliecko bolo hotové za 35 min. od bodu varu.   

4 porcie

6 komentárov:

  1. wow kinga to vyzera super! aj ja som akurat dnes varila len taku samu sosovicu ale zas na indicky sposob. je to super. fazulu isto vyskusam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mnam,fakt to vyzera skvelo! ja fazulu milujem, hned by som si dala! vyskusam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som z tej kombinácie kyslastej chute, s rozmarínom a olivovým olejom bola nadšená.

      Odstrániť
  3. To je vsetko perfektne akosa tu vari len my prosim vas ludia vysvetlite na co sa tu predvadzate a cpete vsade anglictinu.... You might also like:co toto znamena ved sa to da napisat slovensky....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pridavný modul LinkWithin, ktorý používam nie je možné lokalizovať do slovenského jazyka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mas u mna na stranke odkaz ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...