Tento recept pochádza od Flat-Cat. Je to hrubšia palacinka, skoro ako tie americké, ale ... tu sa použije droždie. Palacinky som robila spolu s perkeltom, preto som mala dilemu, čo si vlastne dať na obed. Vyhrali tieto palacinky, ale to len preto, že som si myslela, že len čerstvé sú dobré ...... kdeže :).
Keďže som robila dvojitú dávku, časť cesta som si odložila do chladničky, do ďalšieho dňa. Palacinky robené na ďalší deň boli tiež veľmi, veľmi chutné.
My sme ich jedli s domácim čerešňovým džemom. Boli vynikajúce.
Keďže som robila dvojitú dávku, časť cesta som si odložila do chladničky, do ďalšieho dňa. Palacinky robené na ďalší deň boli tiež veľmi, veľmi chutné.
My sme ich jedli s domácim čerešňovým džemom. Boli vynikajúce.
400 ml mlieka
10 g droždia
1 lyžička cukru
300 g hladkej múky
4 vajíčka
60 g masla
4 lyžice hnedého cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
kôra z 1 citrónu
4 stredne veľké jablká
čerešňový džem (alebo iný)
Najprv som si spravila kvások. Do vlažného mlieka som pridala lyžičku cukru a rozdrvila droždie. Počkala som asi 15 min. kým kvások vykysol. Do múky som pridala kvások, roztopené maslo, a postupne aj vajíčka. Túto zmes som vymiešala ručným mixérom. Pridala som ešte hnedý aj vanilkový cukor, kôru z 1 citróna a aj toto som vymiešala do hladka. Cesto som prikryla a odložila kysnúť na teplé miesto. Mne to kyslo asi 2,5 hod., keďže som medzitým robila nedeľný obed, ale väčšinou cesto nechávam kysnúť tak hodinku.
Medzitým som si očistila a nahrubo nastrúhala jablká. Keď bolo cesto hotové, také bublinkové, pridala som do cesta jabĺčka a začala som pripravovať palacinky. Je lepšie použiť teflonovú panvicu, aby sa nám palacinky neprilepili. Na moju panvicu (32 cm) sa zmestili naraz 4 menšie palacinky (asi tak 1/2 naberačky). Z oboch strán som ich piekla až kým nechytili hnedastú farbu.
Z tohto množstva mi vyšlo 16 palaciniek s priemerom cca 12 cm.
10 g droždia
1 lyžička cukru
300 g hladkej múky
4 vajíčka
60 g masla
4 lyžice hnedého cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
kôra z 1 citrónu
4 stredne veľké jablká
čerešňový džem (alebo iný)
Najprv som si spravila kvások. Do vlažného mlieka som pridala lyžičku cukru a rozdrvila droždie. Počkala som asi 15 min. kým kvások vykysol. Do múky som pridala kvások, roztopené maslo, a postupne aj vajíčka. Túto zmes som vymiešala ručným mixérom. Pridala som ešte hnedý aj vanilkový cukor, kôru z 1 citróna a aj toto som vymiešala do hladka. Cesto som prikryla a odložila kysnúť na teplé miesto. Mne to kyslo asi 2,5 hod., keďže som medzitým robila nedeľný obed, ale väčšinou cesto nechávam kysnúť tak hodinku.
Medzitým som si očistila a nahrubo nastrúhala jablká. Keď bolo cesto hotové, také bublinkové, pridala som do cesta jabĺčka a začala som pripravovať palacinky. Je lepšie použiť teflonovú panvicu, aby sa nám palacinky neprilepili. Na moju panvicu (32 cm) sa zmestili naraz 4 menšie palacinky (asi tak 1/2 naberačky). Z oboch strán som ich piekla až kým nechytili hnedastú farbu.
Z tohto množstva mi vyšlo 16 palaciniek s priemerom cca 12 cm.
Může se tady mlaskat, že jo?! Páč my měli ještě ve sklepě zbytek jablek. A taky máme s dcerou tradici, že každý pá, jakože je konec školního týdne, děláme nějaké palačinkoidní jídlo. A též jsme strašně rádi, že jsme udělaly tyto skvostné lívance. Dneska zas. Jen tak na sváču. Ještě že se blíží jaro a už se bude běhat po stráních:o) J.
OdpovedaťOdstrániťMôže sa "mľaskať" a budem rada :). To behanie je niekedy fakt treba, po takýchto múčnych a sladkých jedlách, len moje nôžky to nejak neovládajú :( (strašne nerada behám), ale snáď budem aj ja vedieť nájsť nejaký vhodný spôsob na udržanie línie.
OdpovedaťOdstrániť