nedeľa 13. februára 2011

Čokoládový muffin

Minulú sobotu sme upiekli tieto maffinky s mojou najlepšou kamoškou. Je to v "súčastnosti" najobľúbenejšia sladkosť jej 5 ročnej dcérky (môjho krstniatka) a skutočne boli vynikajúce. Nebolo ich veľa, ale keďže sme ich jedli postupne, každý deň 1-2, vydržali nám až do štvrtka a ešte vždy boli mäkučké a veľmi, veľmi chutné. 


1 šálka mlieka
2 lyžice citrónovej šťavy
1 a 3/4 šálky hladkej múky
3/4 lyžičky sóda bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1 šálka kryštálového cukru
2 vajíčka
5 lyžíc oleja
1 lyžička vanilkovej arómy
4 lyžice kakaa

muffinová forma na pečenie
12 ks muffinových košíčkov

Veľkosť šálky, ktorú som používala mala 250 ml. Ako prvé som si zmiešala mlieko s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Tú som potom odložila a použila som ju až neskôr.
V mise som si zmiešala múku, sóda bikarbónu, soľ a 3/4 šálky kryštálového cukru. V ďalšej väčšej mise som si ručným mixérom (rýchlosť 4) vymiešala vajíčka so zvyšnou 1/4 cukru a miešala som ich 3 minúty. Mixér som si prestavila na najnižšiu rýchlosť a na striedačku som pridávala k vajíčkam zmes múky, oleja a mlieka zmiešaného s citrónovou šťavou. Vymiešala som si hladké cesto. Nakoniec som ešte primiešala vanilkovú arómu a preosiala som si do cesta 4 lyžičky kakaa. Naposledy som si cesto premiešala a plnila som ich do pripravenej silikónovej muffinovej formy, ktorú som si vystlala košíčkami na muffini. Mne vyšlo trošku viac ako 12 ks muffiniek, keďže som si košíčky nenaplnila dostatočne. 
V predhriatej rúre, na 180°C som ich upiekla za 25 min. Po vychladnutí som ich skladovala v uzavretej krabici.

12-16 ks muffiniek

6 komentárov:

  1. tak tie sú krásne Kinga, moje malé čokoládové obzvlášť milujú /ako vlastne všetko kde sa nachádza :DDD/, ale čoko-muffiny u nás fakt nemajú konkurenciu, skúsime, ďakujem za receptík, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak dúfam, že budú chutiť tak ako mne a že Tvoje malé sú už zdravé.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kinga, musím sa už konečne "pochvastať" pred takými 3-4 rokmi som piekla muffiny pre spevácku hviezdu Bryana Adamsa /ty si ale taká mladučká,že si ho pre istotu vygoogli :)/ keď u nás v KE koncertoval a prial si čokoládové muffiny. Myslím, že aj mojím vnúčatám budem pri každom muffine toto vykladať :):):) Tie tvoje vyzerajú mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. kraaasna fotka! a isto aj muffiny chutili super:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka - bolo by super, keby som si musela Bryana Adamsa googliť, ale nie je to tak :((, nejaké tie rôčky mám už. Mám ho aj ja rada, má super hlas a "18 Till I Die" je super pesnička. Musela si mať veľkú radosť, keď si sa s ním stretla. Aký bol? A ako to, že si mu piekla muffiny???????
    Anetka - muffiny fakt chutili super.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kinga, no osobne som sa nestretla. Po dnešnej hodine anglického jazyka som sa len utvrdila,že by som viac-menej úspešne mlčala, alebo sa napchávala muffinom :))).Spoločnosť,ktorá poriadala koncert v KE, nakupovala u môjho švagra v Bio obchode, Adams si žiadal bio produkty a nevedeli zohnať muffiny /tie nemuseli byť bio/- tak švagor nelenil...a ja som piekla.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...