pondelok 3. októbra 2011

Krémeš – nekrémeš

Chcem alebo nechcem toto sa podarilo vyrobiť. Nesťažujem sa, mne sa výsledok veľmi páči, len chuťovo to nie je to, čo mám rada. To čo ja mám rada, je asi umelá chuť krémeša z cukrárne, čo už ...

Prečítala som si viacero receptov na domáce krémeše a moje postrehy sú tieto:
  • väčšina receptov nemala pekný tvar a keďže nemám obdĺžnikovú otváraciu formu, radšej som použila tortovú formu,
  • poučila som sa, že musím použiť formu, keď mám vrstviť nejaký krém a na to dať ešte šľahačku, bez toho to u mňa nedopadlo dobre,
  • pekne sa dajú krájať tie krémeše, na ktoré sa použije medovníkové cesto, to hej, to je hrubšie, ale s lístkovým cestom to nie je také pekné,
  • rozmýšľam, či by sa štrúdľové cesto nehodilo viacej ... neviem, poraďte,
  • kolegyňa mi dodatočne poradila, že ona dáva do krému 8 (!!!!!) vyšľahaných bielkov, možno práve to je to, čo spraví ten zázrak, ktorý sa teraz ale nekonal.
Postupovala som nakoniec podľa Marcelkinho receptu, keďže jej kreácie už poznám. Farby boli pravé krémešové - žltá, biela a hnedá. Recept odporúčam a vypisujem ho k sebe, už len kvôli archivácii (nikdy nevieme).

Puding:
800 ml mlieka
2 zlaté klasy
1 vanilkový cukor
2 žĺtka
2 lyžice hladkej múky

250 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
2 lyžice rumu

500 ml studenej 33% šľahačky na šľahanie
2 stužovače smotany

400 g lístkového cesta

100 g čokolády
150 ml šľahačky na šľahanie

tortová forma s priemerom 24 cm
Do hrnca som si naliala mlieko, pridala som oba zlaté klasy, vanilkový cukor, žĺtka a rozmiešala som ich. Pridala som ešte za 2 lyžice hladkej múky a už som len miešala, aby vznikol krásny hladký puding (dobrá rada - neodbiehať). Keď to celé zhustne, puding je hotový. Za občasného miešania som ho nechala vychladnúť.

Potom som si zapla rúru na 180°C a pripravila som si lístkové cesto tak, že som ho vyvaľkala na tenko (obdĺžnik) a rozdelila som ho na dve časti, tak aby sa po upečení dal vystrihnúť kruh o veľkosti spodnej časti tortovej formy (neodporúčam vyrezať si pred pečením kruh, lebo pečením sa lístkové cesto zmenší !!! – odskúšané, takže sa pekne poučte z mojej chyby). Cesto som si preložila na otočený plech (dnom hore), na ktorý som si ešte dala papier na pečenie (používam ho vždy pri lístkovom ceste, voda sa mi neosvedčila). Cesto treba poriadne popichať vidličkou, aj tak sa bude nafukovať, ale predsa tomu takto trochu zabránime. Cesto som si upiekla na dva razy (cca 10 min., podľa typu rúry - treba sledovať). Nechala som ho vychladnúť. Po vychladnutí som si obkreslila nožíkom na cesto spodok tortovej formy a s pomocou nožníc som si ho vystrihla. Krajšie cesto som použila na vrch, na to pôjde čokoláda a druhé cesto som dala na spodok tortovej formy. Ten krajší vystrihnutý kruh som si obrátila, tak aby hladká strana cesta bola smerom hore (sem pôjde čokoládová poleva) a rozdelila som ho na rovnaké časti. Kľudne sa môže použiť pravítko, aby to bolo čo najrovnomernejšie. Cesto som si nastrihala podľa vyznačených čiarok (používať len čisté kuchynské nožnice). Rozhodla som si jednotlivé porcie takto pripraviť, aby som pri servírovaní už nemala s krájaním problém, aby sa cesto nelámalo a jednotlivé kúsky boli pekné. 

V hlbšej mise som si vymiešala zmäknuté maslo s práškovým cukrom, pridala som rum a keď už puding vychladol, postupne som ho pridávala k maslu (nie maslo k pudingu) a pomaly som zašľahávala. Pripravený krém som navrstvila na lístkové cesto do tortovej formy. Uhladila som ho a pridala som šľahačku, ktorú som si pripravila nasledovne.

Ja šľahám každú šľahačku zvlášť (ďalšia skúsenosť), vyberám šľahačku z chladničky až pred šľahaním, šľahám ju vo vysokej odmerke (tak aby sa obe metličky pohodlne zmestili do odmerky) a používam aj stužovač, lebo ak sa šľahačka nevyšľahá do tuha pridať ju je už zbytočné. Ak poznáte iný zaručený trik na perfektne vyšľahanú šľahačku, sem s ním.

Tortu aj so šľahačkou som odložila do chladničky, kým som si pripravila čokoládovú polevu. Nad parou som si zmiešala čokoládu so smotanou na šľahanie. Čokoládou som ponatierala pripravené trojuholníčky cesta (najlepšie je ich nechať na papieri na pečenie, aby bolo menej upratovania po stečenej čokoláde). Už som raz písala, že nemám cukrársku špachtličku, ktorou by som vedela čokoládu krásne rozotrieť, preto používam naberačku na tortu, pomocou ktorej si viem čokoládu krásne rozotrieť. Až po tom, čo čokoláda úplne stuhla som jednotlivé časti kus po kuse poukladala na vrch torty. Je to takto lepšie, lebo lístkové cesto by sa zle krájalo na tejto krémovej (mäkkej) torte. Prípadne sa môžu použiť namiesto nožíka aj nožnice a tak si nastrihať čokoládový korpus.

Ak krémeš niekto vyskúša alebo sa nájde cukrárka, ktorá by sa podelila o pravý krémeš z cukrárne, budem rada.

12 kúskov

19 komentárov:

  1. skvela verzia v okruhlej forme :) to ma nenapadlo este a pre zmenu ja kremese a podobne veci z cukrarne len malokedy,lebo umele chute mi tocia zaludok.. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. presne tento od Marcelky som tiež skúšala... ja som sa ho nemohla dojesť (tie z cukrárne som nikdy nemala moc rada)... asi máme každý iné chute, ale máš ho krásny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ved je uuuuzasny!!! Hned sa mi vsetky slinky zbehli, a pekne si si aj nakrajala to vrchne cesto, no ved ako z cukrarne, ak nie krajsie a lepsie:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tiez sa mi paci tato tortova verzia..vyzera krasne,i ked ja moc kremesovy typ nie som..asi preto,ze ich moja mamka pekavala tak casto:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mne z cukrárne snáď len krémeše chutia (no a ešte baklava)
    Martina - a vedela by si mi napísať mamkin recept na krémeš - teda suroviny – na porovnanie?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyzera to krááásne, ale dávať maslo do plnky na krémeš, až ma striaslo. Tam ide mlieko, zlatý klas,hrubá múka, žĺtka, cukor. Uvariť a do mierne vychladnutého sneh z vajíčok, vanilkový cukor, alebo vanilka a hned na upečené cesto. Slahačka cistá bez ztuzovaca - to tam nedávaj. V pohode to 2-3 dni vydrži v chladnicke. Ak chces, doma pozriem presný rozpis a napisem.Maš to tu veľmi pekné. Ľubomíra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosím o recept na plnku do kremeša. Ďakojem Kozarová

      Odstrániť
  7. Určite budem rada, keď napíšeš presné množstvá :). Je to čudné, lebo všetky recepty čo som čítala na nete boli s maslom, takže budem veľmi rada, ak budem mať iný, osvedčený recept, ktorý časom určite vyskúšam. Vopred ďakujem :).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja tiež veľa vecí pchám do okrúhlach foriem :)) a toto určite urobím pre mojich papkáčov, pretože to vyzerá mňamkovsky :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. long live the ...
    a very sweet and delicious page:)
    just watch ..
    :))
    I expect you to my ...
    loves ...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Skus najprv na spodok formy na papier vyliať iba čokoládu a keď ti stuhne pri izbovej teplote tak ju z teplým nožom nakrájaj na 12 dielov a keď bude krémeš hotový tak to poukladaj na vrch.Čo sa týka tých 8 bielkov,tvoja kolegiňa čerpá z originál receptu,kde vyšľahajú bielky a všľahajú sa potom do horúceho pudingu ktorý sa uvarí z vody a zlatého klasu a nie z mlieka.Puding potom keď vychladne tak drží pekne formu.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Takže na ten čokoládový vrch nie je potrebné použiť cesto? Ďakujem za rady, nabudúce keď sa do toho pustím, tak to vyskúšam podľa týchto rád.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. niekedy u nás také krémeše predávali bolo:cesto,puding,šľahačka,čokoláda ale boli klasického tvaru.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Kremes
    1 liter mlieka,23dkg cukru,5 vajec,1 vanilkovy cukor,3 zlate klasy.
    Mlieko s cukrom dat varit-trochu studeneho odobrat a rozmiesat v nom 5 zltok a zlaty klas. Vyliat do vriaceho mlieka a uvarit puding a hned do horuceho zamiesat sneh z bielkov. Vyliat krem na upecene listkove cesto, po vychladnuti navrstvime 2 vyslahane slahacky a dame druhy plat listkoveho cesta a pocukrujeme. Je to stary osvedceny recept a vzdy mam s nim uspech.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Krásny krémeš, Kinga. Ja milujem krémeš medový a snívam, že raz k narodeninám ho dostanem v tortovom prevedení ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzanka musíš ho posunúť svojim blízkym, aby vedeli čo si praješ.

      Odstrániť
  15. My robime krem z vody, zlateho klasu a cukru a potom do neho zaslahame bielkovy sneh s druhou polovicou cukru. Zltka nedavame, horsie zhustne. Ziadne maslo. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...