nedeľa 9. októbra 2011

Sušené paradajky

Som strašne neaktuálna, ja to viem, ale jednoducho ani neviem ako, ale tie dni letia rýchlejšie, ako keď som mala sweet 16.
Niekedy sa zamyslím, aké to vtedy bolo. Ako sme nič nemuseli riešiť, iba chodiť do školy, učiť sa, kamošiť alebo nekamošiť sa s niekým, za bláznením, za nočným vysedávaním, za bicyklovaním (už roky som nevytiahla bicykel :( ), za klebetením, za snením, za platonickými láskami ...
Ale zase mám veľmi rada aj toto obdobie, to že si s tým MOJIM krásne vo dvojici nažívame, že sa ľúbime, že cestujeme, že pozeráme veľa filmov, že si žijeme podľa seba, že si môžeme kúpiť akúkoľvek knižku, že máme spoločných kamarátov, že sme k sebe dobrí ...
Hups, nejako som odbočila, v každom prípade som chcela napísať, že tento recept sa tento rok už asi nestihne spraviť, teda v našich zemepisných šírkach asi nie. Je potrebné teplé a slnečné počasie, ktorého ešte začiatkom septembra bolo dosť. V tom čase som totiž sušila tieto paradajky. Ja som použila len 1 kg paradajok, z čoho sa mi vysušili paradajky asi do 2,5 decového pohára.


1 kg podlhovastých paradajok
soľ

plech
gáza alebo tyl na prikrytie
slnečné počasie
nádoba
olivový olej

Paradajky som si prerezala na polovičky, dužinatý stred som vybrala (nevyhadzovať, výborne sa hodí ako základ do omáčky na špagety). Paradajky som si tesne vedľa seba poukladala na plech. Posolila som ich morskou soľou, ale pozor, lebo moje sú celkom slané. Plech som prikryla gázou (kvôli muchám), keďže inú tenkú látku som nemala a nechala som ich celý deň na priamom silnom slnku na balkóne. Nie je dobré ich dávať na tieň, aby sa vysušili potrebujú slnko. Večer ešte neboli úplne suché, preto som ich cez noc nechala v kuchyni, aby počas septembrovej noci nenavlhli a ráno som ich opäť vyložila slniť sa. Celkovo strávili paradajky na balkóne 3 dni a pekne sa zošuverili. Potom som ich poukladala do vhodnej nádoby a zaliala som ich olivovým olejom. K paradajkám sa môžu dať aj píniové oriešky (pozor nie z Číny), prípadne plátky cesnaku. Ja som nedala nič a sú fakt výborné, len ich nie je veľa.

nádoba cca 250 ml

Update k príspevku z roku 2012:
- soliť stačí aj klasickou soľou,
- ak sú rajčiny príliš veľké, je lepšie ich rozdeliť na štvrtiny (tento rok sa mi stalo, že na väčších, mäsitejších paradajkách sa mi vytvorila pleseň    :( ),
- na sušenie je lepší čierny plech (mala som 2 sivé a 1 čierny plech a na čiernom sa paradajky usušili krajšie),
- ak nie je príliš slnečno, dajú sa paradajky sušiť/dosušiť aj v rúre na 120°C na 4 hodiny (neodskúšané).

9 komentárov:

  1. Wow, mě moc sušená rajčata nechutnají, ale tyhle vypadají báječně!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sušené paradajky sú skvelá vec, robím ich, viem to! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je uzasny recept! Len by sa naozaj hodil trosku skor, kedze som uz nevedela co s paradajkami. Nevadi, aspon som si narobila paradajkovu omacku:-))Ale toto buduci rok skusim, ak nezabudnem:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sezóna nesezóna receptík sa nestratí:)
    PS: Kinka u mňa na blogu máš malú pozornosť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...prepáč Kinga za skomolenie mena:(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mám moc ráda sušená rajčata, většinou si je ve velkém vozím z Itálie, aby mi vystačila tak dlouho, než se tam zase někdy vypravím.
    Dobrý nápad, příště si je zkusím udělat sama....tedy když budou mít naši na zahradě velkou úrodu. Díky

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sušené paradajky sú fakt super.
    Lucia - dúfam, že o rok si tento recept vyskúšaš.
    RAjka - Ďakujem a nič sa nestalo.
    eL Familia - možno zachutia aj tie vlastnoručne vyrobené, aj keď talianske slniečko a paradajky budú predsa len iné.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Kinga, tento rok suším už tretí plech a keď záhradka a počasie dajú, usuším ďalší. Veľmi som zvedavá, ako budú chutiť sušené vlastnoručne nakladané rajčinky. Pridala som do fľaše aj sušené oregáno, tak som nedočkavá. Vďaka za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...