sobota 17. marca 2012

Jemný mrkvový krém s chilli

Opäť jedna dobrota z mrkvy. U Anetky som nedávno čítala niečo o monotematike ..., ale tak ja som fakt varila aj z inej suroviny ako z mrkvy. Bolo toho viacej. Mám nafotené dva recepty na slávky, špenátové rizoto, pražmu podľa foodissima, kokosovú panna cottu s citrónovou trávou a tiež úžasný citrónový krém.
Ale späť k tomuto krému. Ja som si hneď po príprave, ešte za tepla, natrela dva krajce a neskôr som si do nej námačala mrkvu, takže mrkvu s mrkvou. Čo už, je veľmi zdravá.
Dopisujem opäť, že mrkvu necítiť. Testoval ju ten MÔJ a nevedel zistiť z čoho to je (nie je až tak neskúsený v ochutnávaní, keďže som mu už čo to navarila). Sú tam cítiť úžasné chute. Na jazyku zostane štipkanie z chilli, jemnosť smotany a kyslosť octu z bieleho vína.


300 g mrkvy
3-4 lyžice olivového oleja
3 lyžice kyslej smotany (bieleho jogurtu)
1/4 kávovej lyžičky škorice
1/4 kávovej lyžičky mletej rímskej rasce
1/4 citróna
1 lyžička chilli pasty (harisa)
1-2 lyžičky balzamikového octu z bieleho vína (bieleho vinného octu)
čierne korenie
soľ

Mrkvu som si očistila, prerezala som ju na polovičky, preložila som ich do menšej ohňovzdornej misy a pokvapkala som ich lyžičkou olivového oleja. V predhriatej rúre na 220°C som ich upiekla za 20-30 min. do mäkka (trošku by mali mať farbu ugrilovanej zeleniny). Keď boli hotové, preložila som ich do misky, v ktorej som si mrkvu s 2 lyžičkami olivového oleja rozmixovala ponorným mixérom. Ďalej som pridala kyslú smotanu, škoricu, mletú rímsku rascu, chilli pastu, čierne korenie, soľ  a nakoniec aj po troške balzamikového octu. Všetko som to ešte raz dobre premixovala a bolo hotovo.  

Zdroj Dolce Vita.

12 komentárov:

  1. mnamky,si mi brnkla na moje mrkvove obdobie:)toto musim vyskusat:)..a dokonca som tiez nedavno aj uzasny citronovy krem robila:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. musis mat nejake zazracne mrkvy,lebo tie moje su v rure 45 min na 200 stupnoch a su viac tvrde ako makke,mozno kvoli tomu ze su francuzske a bio

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som mala bežné slovenské mrkvy :). Možno ak si ich mala príliš veľké, tak im mäknutie trvalo dlhšie. V pôvodnom recepte bolo 20 min, mojim to trvalo až 30 min. a dávala som ich do predhriatej rúry. Verím, že ti nakoniec zmäkli a krém ti chutil.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. praveze nie,som ich krajala na styri po dlzke,po hodine v rure som vytiahla,nechala celu noc prikryte a zdaju sa byt makke,pojdem mixovat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. takze moj ponorny mixer to neutiahol,predsa len boli tvrde.prelozila som vsetko do stolne mixera a kedze toho bolo malicko pridala som jogurt naviac,trosku jablcneho octu,mandlove pyre(neviem ci sa to na sk predava ale je to ako arasidove maslo ibaze z mandli),a zomlety kumin. chutilo:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tá mrkva sa fakt nechcela poddať :). Nevadí, nakoniec všetko je o skúšaní a aj mandľové pyré bolo určite vhodné. Ja som ho ešte nechutnala, ale píšem si ho na zoznam prianí.

      Odstrániť
  6. a dostat mandlove pyre v obchodoch?uz som par rokov mimo Slovenska tak nemam predhlad.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...