pondelok 16. júla 2012

Zeleninové pohostenie

Apetit ... aha tak ja ho nečítam, nekupujem, nemám k nemu ani kladný a ani záporný vzťah. Doteraz. V utorok som bola v Prahe (s kolegami), na rýchlom školení. Trošku dlhšia cesta tam aj späť a čakanie, keďže okrem školenia mali oni (ja už nie) ešte jedno stretnutie, tak som mala čas a motala som sa po nákupnom centre (v blízkosti,  ktorého bolo to stretnutie). Medzi časopismi som našla 100. vydanie Apetitu. OK. Tak, keď som ho už mala v ruke, kúpila som ho, prečítala som si ho a inšpirovala sa z neho.
No ale späť k nadpisu a k jedlám na fotke. Paradajkový koláč s mozzarellou a smotanovo-piškótovo-broskyňový dezert bola inšpirácia z časopisu a pomazánky sú tiež nie novodobé, len som oprášila svoje staré a chutné pomazánky. Pripravovala som to pre kamarátov, ktorí sa u nás v sobotu večer stavili. Mužská časť bola dosť prekvapená zeleninovým zložením a dopytoval sa na mäso, ale žiaľ mäso sa nepodávalo. Je predsa sezóna čerstvej zeleniny a ovocia a ja z každej strany (veľká vďaka) dostávam cukety, papriky, uhorky, cibuľu, petržlen, broskyne, ríbezle, egreše ...


Recept na baklažánovú pomazánku, plus primiešala som ešte moje posledné domáce sušené paradajky. Tento rok sa na ne chystám opäť.

Paradajkový koláč s mozzarellou
Inšpirácia bola tak trochu z Apetitu, ale potom som si spomenula na Zuzkin koláč a bolo rozhodnuté. Síce rajčiny mi ešte nenosia, ale na trhu si ich kúpim od dedkov či babiek a sú veľmi chutné. Recept je veľmi jednoduchý.

lístkové cesto
kyslá smotana
paradajky
mozzarella
bazalka
soľ
čierne korenie

Lístkové cesto som vyvaľkala, rozdelila som si ho na dve časti a po krajoch, asi 1 cm od kraja som si cesto jemne narezala po celej dĺžke (cesto sa nadvihne a spraví sa pekný okraj). Ešte som si cesto popichala na viacerých miestach vidličkou, potrela som ho kyslou smotanou a na 180°C som ho v rúre piekla cca 15 min. Potom som naň poukladala plátky paradajok, na to natrhanú mozzarellu, trošku nasekanej bazalky, soli a čierneho korenia. V rúre som to ďalej piekla ešte asi 10 min., kým sa syr roztopil. Pred podávaním som ešte pridala trošku nasekaných lístkov čerstvej bazalky.
Mne koláč viac chutil za studena.

Smotanovo-piškótovo-broskyňový dezert
Tento recept ovláda asi každá domácnosť, snáď mi to odpustíte, že som sa tu o ňom rozpísala.

kyslá smotana
vanilkový cukor
piškóty, keksíky
broskyne
kryštálový cukor
nektarinky
mascarpone

Ako prvé som si broskyne nakrájala na kúsky a v menšom hrnci som si ich chvíľku povarila. Pridala som k nim ešte za lyžičku cukru. Keď boli hotové, teda trošku pustili šťavu a zmäkli, tak by sa mali najprv vychladiť, ale ja som nemala toľko času, použila som ich hneď.
Piškóty a sladké keksíky (Bebe dobré ráno) som si v mixéri rozdrvila a do každého pohára som dala za 1-2 lyžice. Na to som navrstvila za 1-2 lyžičky povarených broskýň. Potom prišla na rad kyslá smotana vymiešaná s vanilkovým cukrom (super domáci termix). Potom som použila čerstvé, na mesiačiky nakrájané nektarinky a na ne som si pomocou dvoch lyžičiek urobila kopčeky z mascarpone (tiež dochutené vanilkovým cukrom). Nakoniec ešte trochu drvených keksíkov na vrch a bolo "dokonáno". 

6 komentárov:

  1. :-) aj u nas sa vari viac menej bez mäsa a tešíme sa z nadelenia zeleniny, takéto slané variácie sú veľmi dobré, páčia sa mi aj originálne nátierky Kinga :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak u mňa na blogu nájdeš skôr mäsové variácie, ale zelenina je teraz v lete fakt v "kurze" a varím z nej viacej (včera sme mali cuketovo-paradajkové cestoviny)

      Odstrániť
  2. jéé tak takové pohoštění by se mi líbilo :-) taky nepotřebuju furt maso.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. perfektnééééééé :-)))))))))

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...