sobota, 24. júla 2010

Cuketová placka s balatónskou špecialitou


Toto jedlo by som nazvala prudko jedlé. Cuketové placky som si vybrala ako prílohu k tomuto mäsku len preto, lebo som na trhu kúpila 2 veľké cukety a na grilovanie sa nehodili. Mäsko som našla u Martinky a toto je už druhé varenie. Prvý krát sme to jedli len s chlebíkom. Aj tak to bolo dobré, ale s plackou to bolo vynikajúce. Túto kombináciu určite odporúčam ochutnať.


Cuketová placka:
1,5 kg (2 ks) veľkej cukety
3 vajíčka
3 lyžička kyslej smotany
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička cesnakového prášku
1 hŕstka oregana
2 lyžičky vegety
1 lyžička provenskálskeho korenia (nemusí byť)
300 g polohrubej múky
olej

Balatónska špecialita:
1 kg bravčového karé alebo stehna
7 ks sterilizovaných uhoriek
2 čerené papriky (kápia)
1/2 feferónky
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
4 lyžice bravčovej masti
200 ml horčice
2 lyžičky majoránky

Cukety som si poriadne umyla a keďže to boli veľké cukety rozpolila som ich na polovicu a pomocou lyžičky som odstránila jadierka. Cuketu som nešúpala, šupka nebola veľmi hrubá a chcela som, aby bolo vidieť zelené kúsky. Cukety som nastrúhala na hrubom strúhadle, pridala som vajíčka, koreniny a kyslú smotanu. Kyslá smotana nie je potrebná, ale ja som mala otvorenú polovičky kelímku, preto som ho pridala. Múku som pridávala podľa potreby, podľa toho, ako je cuketa mokrá. Cesto som nechala chvíľku odpočívať a až potom som na oleji postupne vyprážala cuketové placky. Na jednu placku som použila asi 1/2 naberačky cesta. Každú stranu som opekala asi 10 min. na miernom ohni, preto to chvíľku trvalo.

Toto mäsko som si začala pripravovať deň vopred, teda z mrazničky som vybrala zmrznutý kus mäsa. Nechala som ho asi 1 hodinku rozmrazovať a potom som pomocou ostrého nožíka odkrajovala veľmi tenké plátky mäsa, mali iba pár milimetrov. Ak sa nepodarí odrezať celý plát, nevadí to, pretože nakoniec som z plátkov nakrájala menšie kúsky. Nakrájané kúsky som nechala úplne rozmraziť. Na druhý deň som mäsko pripravila asi za 15 min. Začala som tým, že na teflónovej panvici som si rozohriala bravčovú masť. Na najvyššom stupni som si opražila kúsky mäsa, trvalo to asi 5 min. K nim som pridala nakrájané uhorky, červenú papriku, čierne korenie a asi 10 cm feferónku, ktorú som si nadrobno nakrájala. Spolu som to nechala povariť iba 5 min. a potom som mäso odstavila. Mäso som osolila a nechala ho 5 min. odpočívať. Nakoniec som primiešala horčicu a majoránku.

Podávala som ich tak, že som si na placky dala niekoľko kúskov mäska, na to ďalšiu placku, zase mäsko a ukončila som to plackou. Je to veľmi efektné podávanie tohto jedla.

6-7 porcií

2 komentáre:

  1. Recept je známy ako overená specialita. Horsie je to s jeho popisom. Tie celé litánie sa dajú popísat tromi vetami a bude to ovela zretelnejsie (vynechat to, co je osobné napr.: ...som si poriadne umyla..., ...som si nadrobno nakrájala. atd.)
    Poriadne si môzem umyt ruky, ale mäso umyt bez "si". To je omyl vsetkých slovenských gazdiniek, ze pred uverejnením receptu ho necítajú.
    Správne je majorán (majoránka je po cesky - vid dvojjazycný obal).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Návrh ako zjednodušiť nekonečne dlhý recept a ako ho spraviť ľahko zrozumiteľný:

    Cuketová placka s balatónskou špecialitou




    Cuketová placka:
    1,5 kg veľkej cukety
    3 vajcia
    3 lyžičky kyslej smotany
    1 lyžička soli
    1 lyžička čierneho korenia
    1 lyžička cesnakového prášku
    1 hŕstka oregana
    2 lyžičky vegety
    1 lyžička provensálskeho korenia (nemusí byť)
    300 g polohrubej múky
    olej
    Balatónska špecialita:
    1 kg bravčového karé alebo stehna
    7 sterilizovaných uhoriek
    2 červené papriky
    1/2 feferónky
    1 lyžička soli
    1 lyžička čierneho korenia
    4 lyžice bravčovej masti
    200 ml horčice
    2 lyžičky majoránu

    Cukety nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia, koreniny a kyslú
    smotanu (nie je potrebná). Múku pridávame podľa toho, ako je cuketa mokrá.
    Cesto necháme chvíľku odpočívať a potom na oleji postupne vyprážame placky.
    Na 1 placku použijeme 1/2 naberačky cesta. Každú stranu opekáme 10 min.
    na miernom ohni.
    Mäso pripravíme deň vopred. Necháme ho 1 hod. zamraziť a potom pomocou
    ostrého noža odkrajujeme veľmi tenké plátky (niekolko mm). Z plátkov
    nakrájame menšie kúsky. Nakrájané kúsky necháme úplne rozmraziť.
    Na druhý deň na panvici zohrejeme bravčovú masť. Na najvyššom stupni
    opražíme kúsky mäsa 5 min. K nim pridáme nakrájané uhorky, červenú papriku,
    čierne korenie a 10 cm feferónku, ktorú nadrobno nakrájame. Spolu povaríme
    5 min. a potom odstavíme. Osolíme a necháme 5 min. odpočívať.
    Nakoniec primiešame horčicu a majorán.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...