streda 12. januára 2011

Slaný mrkvový koláč

Tak na to by som bola zvedavá, kto tento koláč riskne a upečie ho. Názov nie je práve najlákavejší. Mňa však hneď zaujal, keď som naň natrafila. Po Vianociach mi v chladničke zostalo celkom slušné množstvo mrkvy, trochu som to prehnala pri nakupovaní, takže som vedela, že základnú surovinu už nemusím kupovať. Lístkové cesto sa v mrazáku tiež našlo, nebolo mi viac treba. Jedine tymian, tak toho som sa trochu bála, má dosť intenzívnu vôňu aj chuť, ale predsa som ho použila, aj keď len troška. Mala som ešte obavy, z toho že sa plnka bude rozpadávať, tak som si zmiešala trochu kyslej smotany s vajíčom, čo v pôvodnom recepte nebolo.
A teraz k chuti. Mne to veľmi chutilo. Dnes som ho jedla ako prílohu k pečenému kuriatku a pasovalo to spolu. Ale najviac mi to chutí za studena. Ten MÔJ sa len trošku posťažoval, že či v tom je aj slanina, že tá mu tam „nepasuje“, aaaaale pasuje tam. Brat tiež zjedol kúsok a ani nereptal, že z čoho to zas je, hneď vyhlásil: „je to mrvka však!“. Zjedol svoj kúsok. Ešte som čakala na otcove hodnotenie, ktorému som tiež kúsok nabalila. Odpoveď prišla a schvaľuje.


1 kg mrkvy 
100 g slaniny
2 lyžice oleja
1 lyžička tymianu
2 lyžičky provensalského korenia
1 lyžička čierneho korenia
1 lyžička soli
400 g lístkového cesta
100 ml kyslej smotany
1 vajíčko

forma na pečenie s Ø 30 cm


Mrkvu som si očistila a nakrájala (nastrúhala) som ju na tenké plátky. Ja som použila moju multifunkčnú škrabku z jarmoku (viď obrázok nižšie). V teflónovej panvici som si opražila mrkvu, pridala som koreniny a na miernom ohni za občasného miešania som ju varila 15 min. Potom som k mrkve pridala na drobné kocky nakrájanú slaninu a ďalej som ich spolu pražila.
Medzitým som si vyvaľkala lístkové cesto (ktoré som si vopred rozmrazila) a preniesla som ho do vyolejovanej koláčovej formy. Cesto som popichala vidličkou.
Keď bola mrkva hotová primiešala som k nej kyslú smotanu zmiešanú s vajíčkom a plnku som rovnomerne rozotrela na cesto. Kraje, ktoré prevísali som odrezala a z týchto odrezkov som si narezala prúžky, ktorými som obložila okraje koláča.
V predhriatej rúre na 180°C som koláč upiekla za 30 min. (treba sledovať).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...