sobota 29. januára 2011

Pomarančový dezert s mätovým jogurtom

Minulý víkend som varila až dva krát podľa kuchárskej knihy. Väčšinou inšpiráciu, recepty nájdem na nete, ale tentoraz som si otvorila kuchársku knihu a tadáááá. Tento dezert v nedeľu bol neplánovaný, pôvodne som nič sladkého nechcela robiť, ale po prelistovaní knihy v nedeľu ráno, som zistila, že mám presne tieto ingrediencie a konečne sa minie aj mäta. Nie je to nič zložité, ja som len nemala čas nechať chladiť pomaranče v sirupe 1/2 dňa, ale iba 3 hodinky. 


4 lyžice medu
100 ml vody
1/2 lyžičky mletej škorice
3 klinčeky
4-5 ks pomarančov
20 lístkov mäty (cca 2 stonky)
300 ml jogurtu
1 vanilkový cukor (v pôvodnom recepte bez vanilkového cukru)
6 dlhých piškót

V menšom hrnci som si uvarila sirup, z medu, vody, škorice a z klinčekov.
Medzitým som si očistila pomaranče. Kôru som orezala aj s bielymi časťami a jednotlivé mesiačiky som si opatrne vyrezávala, nejak takto. Potom som si pomaranče nakrájala na menšie kúsky. Uvarený sirup som preliala do misy, pridala som pomaranč a odložila som ich na niekoľko hodín (aj 1/2 dňa) do chladničky.
Pred podávaním som si vymiešala jogurt s vanilkovým cukrom a s nadrobno nakrájanými lístkami mäty.
Do vhodného pohára, u mňa to boli staršie poháre na šampanské, som si nabrala za 2 lyžičky jogurtu, na to som dala kúsky pomarančov (bez klinčekov), zase jogurt a opäť pomaranč. Piškótky sa namáčajú do dezertu pri jedení.

3 porcie

6 komentárov:

  1. sveleee!!! pockam si na leto co nam na zahrade vyrastie mata a vyskusam! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dezertik vyzera naadherne,neviem z neho spustit oci:)a viem si zivo predstavit tu sviezu chut!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skutočne to bolo osviežujúce ... sladké a trošku kyselkavé

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kinga tak tieto dezertíky mám véééééľmi rada , osviežujúce a nezaťažujúce a ešte vyzerá aj veľmi efektne, luxusne:)))

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...