sobota, 22. januára 2011

Zapekaná vianočka

Napadlo mi, že by som mohla spraviť vianočku. Ešte nikdy som ju nerobila. Začala som hľadať recept a ani som nemusela zájsť ďaleko, len za roh na Martinkin blog. Našla som presne to čo som potrebovala. Smotanovú vianočku. Postup som dodržala, len som nepoužila špajdle na udržanie tvaru, najbližšie to však spravím tak, ako je to v recepte. Uvediem sem len ingrediencie k vianočke (to len pre moje ľahšie hľadanie), ale presný obrázkový postup je na blogu  ... z lásky k vareniu ....
Pre dvoch bola vianočka na víkendové raňajky dosť veľká, preto som z nej spravila jednoduchý dezert, ktorý sme si dali po nedeľnom obede.


Prísady na cesto:
500 g hladká múka
2 celé vajcia + 1 bielko
štipka soli
70 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
250 ml vlažnej šľahačkovej smotany
3/4 kocky droždia /cca 30g/
za hrsť hrozienok

Na potretie:
1 žĺtok /ktorý nám zostal z cesta/ + 1 PL mlieko
rozpustené maslo na potretie upečenej vianočky

Na zapekanie:
5 plátkov vianočky
jahodový džem (alebo iný)
maslo
1 vajíčko
100-150 ml mlieka
1/2 vanilkového cukru

menšia zapekacia misa

Z vianočky som si odrezala 5 plátkov, natrela som ich maslom a džemom.
V miske som si vymiešala vajíčko s mliekom a s vanilkovým cukrom. Do tejto zmesi som namáčala plátky natretej vianočky a vkladala som ich do zapekacej misky, ktorú som si predtým vymazala maslom. Zvyšok vajíčkovej zmesi som vyliala na vianočku.
V predhriatej rúre som ju zapekala na 175°C cca 20-30 min. (treba sledovať).

2 porcie z jednej misky

4 komentáre:

  1. hmmmmmmmmm,dobrý tip na zákusok,Kinga..;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak to áno, len nie je taký efektný, ako torty alebo iné zákusky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jeeej Kinguš, to ma teší - že zrovna moja vianočka dostala tú česť na vyskúšanie :). Ďakujeeem. A perfektná zapekanka z nej. paráda.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak, tak ..., viem kde mám hľadať :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...