štvrtok 14. apríla 2011

Karé rolka plnená sušenými paradajkami a ryža so šošovicou, hrozienkami a petržlenom

Niečo je vo vzduchu a okrem toho, že jar cítiť už pekných pár dní, ku mne sa vzduchom dostali aj nejaké tie bacile. Hnusoby jedny. Vôbec som ich nechcela zacítiť, ale hold oni sú tu a teraz ma nútia maródiť v posteli. Nie je to až také vážne, hlasivky si doma odpočinú, keďže tie štyri steny som ešte nenaučila odpovedať a tých pár kolegov, ktorých mám, aspoň nenakazím.
Včera som sa pustila do varenia vývaru, i keď som len všetko nahádzala do veľkého hrnca a nechala nech to pomaly buble na sporáku. Ale o vývare nechcem písať, pretože sa v jeho robení necítim nejak zbehlá, ako som to aj napísala na jeden koment, ktorý som si včera prečítala. Snáď sa mi podarí bujóny eliminovať z mojej kuchyne :).
Napíšem teraz o niečom, čo som varila niektorú nedeľu a veľmi sa mi to celé pozdávalo, z toho najviac pripravená ryža. Bola úúúúúžasná.


1 kg bravčového karé
200 g sušených paradajok
soľ
čierne korenie
oregano
olej
100 ml vývaru
špáratká

Ryža:
200 g šošovice
100 g dlhozrnnej lúpanej ryže (u mňa zn. ryža Parboiled)
50 g hrozienok
100 ml vývaru
pár stoniek petržlenovej vňate
2 lyžice olivového oleja
soľ
čierne korenie

Ako prvé som si namočila šošovicu do vody. Ja som na to tentoraz nemala celú noc (zabudla som ju namočiť), takže vo vode si odstála len 3-4 hodinky.

Karé som si poriadne umyla a nakrájala na asi 0,5 cm plátky. Ak by boli trošku hrubšie, treba ich naklepať. Mäsko som si osolila, okorenila čiernym korením a oreganom. Sušené paradajky (mne najviac chutia tie z Kauflandu) som si nakrájala na dlhé pásiky a tie som poukladala na mäsko, tak 3-4 pásiky. Plátky mäsa som postupne zrolovala. Na spojenie som použila špáratká, na ktoré si bude treba dať pozor pri konzumácii. Vo väčšej panvici som postupne všetky pripravené rolky osmažila do biela, potom som ich podliala vývarom a na najnižšom ohni som ich varila do mäkka.

Ryžu som si uvarila, tak ako vždy. Na oleji som si osmažila cibuľu, pridala som ryžu, tiež som ju trošku smažila a potom som ju zaliala vodou, pridala som soľ. Ja dávam vždy toľko vody, koľko som použila hrnčekov ryže. Keď začne vrieť, stíšim oheň na úplné minimum a nechám dovariť ryžu, až kým voda úplne nezmizne.
Zo šošovice som si odliala vodu a v čistej osolenej vode som ju uvarila do mäkka.
Hrozienka som si vo vývare uvarila na miernom ohni, až kým hrozienka nenasiakli celý vývar.
Nakoniec som ryžu zmiešala so šošovicou, hrozienkami a pred podávaním som pridala nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, olivový olej, soľ a čierne korenie.
Ryža takto pripravená bola neskutočne dobrá.

6-7 porcií mäska, ryže bolo menej

Zdroj Flat-cat.

6 komentárov:

  1. Kinga,ta ryzova priloha vyzera uuuzasne..z fotecky ma priam vabi na vyskusanie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ryža prekonala aj mäsko, ale to viem, že zatiaľ u Vás na tanieri nepristane. Nič to, ryžu treba vyskúšať :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ta ryza vyzera byt sialena kombinacia, ale ja by som ju tak strasne rada ochutnala!!! To by ma ani nenapadlo to takto skombinovat. Super!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmm,ta ryza ma velmi zaujala.Musim niekedy vyskusat. Naozaj zaujimva kombinacia

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aj mna ta ryza zaujala. Ale co k nej? Laka ma nieco ine ako kare so susenymi paradajkami. Kinga, co by sa Ti k tomu este hodilo?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. My sme to kombinovali aj s pomaly pečeným mäsom (http://kingablogger.blogspot.com/2011/04/pomalicky-pecene-bravcove-masko.html) a túto kombináciu sme mali aj ako hlavné jedlo na svadbe. Profesionálnu fotku nájdeš na stránke, v zápise "Svadba".

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...