piatok 18. novembra 2011

Grécky zemiakový šalát

Dúfam, že je to fakt pochúťka z Grécka a nie odinakiaľ.
Vidličku, ktorou som zemiaky popučila a zmiešala som vôbec nevybrala z misy a dobre som urobila, lebo takto som si mohla zobkať z tejto pochúťky. Píšem tu o nejakých zemiakoch ako o najväčšom zázraku, ale to Vám poviem, že pre mňa to bolo neskutočné stretnutie a celých 11 dní som sa ich nevedela nabažiť. Bolo to ešte v lete, počas svadobnej cesty. Mne tie zemiaky učarovali, 2x ich v ponuke nemali a to som prešla každý švédsky stôl a skontrolovala som ich, či predsa len, náhodou ... ale nie, tie dva večery neboli. Recept som si vypýtala priamo od šéfkuchára hotela, ktorý sa z času na čas ukázal medzi ľuďmi.
Chvíľku mi to trvalo zreprodukovať, ale teraz je tu ... no proste, ak by to niekomu nechutilo, nech mi to radšej ani nepíše.


1 kg zemiakov
2 menšie cibuľky
1 strúčik cesnaku
100 - 150 ml olivového oleja
1 zväzok petržlenovej vňate
šťava z 1 citróna
soľ
čierne korenie

Zemiaky som si očistila, nakrájala som ich na menšie kúsky a v osolenej vode som ich uvarila do mäkka. K uvareným zemiakom som už len primiešala nasekanú petržlenovú vňaťku, najemno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak (kto chce, môže dať aj 3 strúčiky), šťavu z citróna, postupne som prilievala olivový olej, podľa chuti som pridala soľ a čierne korenie.
Vidličkou som zemiaky mierne popučila a všetko poriadne zmiešala.
Sú vynikajúce aj za tepla, ale mne najviac chutili studené. K „zemiakom“ som podávala bravčové karé uvarené v červenom víne, presne podľa receptu z diviaka. Chutilo to spolu úžasne.

6 komentárov:

  1. no tak v to verim, ze chutili! ja cesnak velmi mozem, takze dufam, ze raz si zemiaky podla podla tohto receptu pripravim! pozdava sa mi!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nooo, to znie dobre. Celkom prijemna zmena v priprave zemiacikov. Musim vyskusat.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Citrón a olivový olej to krásne šmrncnú, treba vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Recept sa mi páči, bude to príjemná a určite aj veľmi chutná zmena :)
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi dobré zemiačiky! Akurát som ich dorobila: šťavu som dala len z polky citróna (mám z nej rešpekt), ale pridala som dva strúčiky cesnaku!Tá vôňa aj chuť sú božské...pripomínajú mi leto.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...