piatok 4. novembra 2011

Rozlúčkové mrkvové muffiny

Toľko krát som tento článok už napísala v hlave, že až … Keď to však mám dať na papier, je to celkom ťažké. Neviem ako to napísať …
Nechcem nad tým rozmýšľať, že prečo ja, prípadne byť zlá, že som to nemala byť ja (hromadné prepúšťanie si "zriedkakedy" vyberá), pretože mi to už za to nestojí a tiež to proste musím pustiť z hlavy. Jediné čo teraz chcem, je nová, zaujímavá práca. Kto by ju však nechcel, mám pravdu.
Chcem sa však podeliť s receptom, ktorý som v posledných dvoch týždňoch už tri krát robila. Jednu dvojitú dávku som zobrala aj kolegom v posledný deň do práce a nazvala som ich rozlúčkové muffiny. Sú raz dva hotové, všetky suroviny mám väčšinou doma, ale podmienkou je, že by sa mali jesť až na druhý deň, inak sa môžu zdať nedopečené, ak sa ochutnajú ešte za tepla.


2 mrkvy
2 jablká alebo 2 hrušky
kôra z 1 citróna a aj šťava
60 g kryštálového cukru
2 vanilkové cukry
1 lyžička mletej škorice
180 g polohrubej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
2 vajíčka
štipka soli
6 lyžíc oleja

silikónová muffinová forma
papierové košíčky

Najprv som si nastrúhala mrkvu a jablká, prípadne hrušky (aj hrušková verzia bola veľmi vydarená). Nastrúhala som si aj kôru z citróna, ale len tú žltú časť. Pridala som kryštálový a vanilkový cukor, mletú škoricu a všetko som to dobre zmiešala.
V ďalšej, väčšej mise som si preosiala polohrubú múku, pridala som prášok do pečiva, vajíčka, sol a olej. Na miešanie som použila len vidličku, mixér som nevyberala. K múke som primiešala mrkvovú zmäs a po zmiešaní som ju odložila do chladničky na 30 minút.
Medzitým som si rozohriala rúru na 180°C. Muffiny som piekla v silikónovej forme, 35 až 40 min. Papierové košíčky nie sú tu potrebné, ale ja som ich použila (do klasickej formy je potrebné použiť košíčky, aby sa cesto neprilepilo). Cesto som do košíčkov naplnila až po okraj, keďže veľmi nenarastú.
Pri prvom pečení som použila aj domáci džem, ale džem sa trochu prichytil, preto som ho pri ďalších kúskoch už dávala medzi dve vrstvy cesta. Pri ďalších dvoch pečeniach som však už džem vôbec nedávala a ani nechýbal.

cca 10-12 muffiniek, podľa veľkosti formy

Nedá mi nenapísať, že som mala skutočne veľmi dobrého šéfa :).

10 komentárov:

  1. Milá Kinga, muffinky sú jednoznačne super. A teraz k tebe... no presne viem ako sa cítiš, minulý rok som zažila presne to isté a dokonca zo dňa a deň. Ale všetko zlé je na niečo dobré... uvidíš , dokonca niekedy aj lepšie. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. rozlúčkové muffiny boli skvelé, tak ako aj Ty si bola skvelá kolegyňka, budeš nám chýbať :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kingo,
    tvůj pocit znám a vím, že je těžké vymanit se z návalů lítosti, vzteku a strachu z budoucnosti. A je to i v pořádku, tyhle pocity si prožít. I kdyby se ti to teď tak nezdálo, věř mi, že tě to posílí. Mně trvalo dokonce skoro rok, než jsem našla novou práci a hádej co - je to tam mnohem lepší než v té minulé. Může to být i tím, že teď už poměřuji všechno trochu jinak (právě díky zážitkům z hledání práce), ale opravdu jsem ráda, že jsem touto zkušeností prošla. Drž se.
    P.S.: Na mrkvové muffiny se chystám už dlouho, použiji tvůj recept (a budu doufat, že vydržím s ochutnáním do druhého dne:-)Dáša

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kinga, je mi luto, ze si prisla o pracu. Tak ako pisala Tina, vsetko zle ja na nieco dobre, ale to ukaze az cas. Drzim ti palceky, aby si si co najskor nasla pracu a mozno aj lepsiu aku si mala doteraz. Muffinky urco su skvele, podobne mrkvovemu kolaciku a ten je predsa eno-nuno.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kinga,drž sa!Zmena v živote väčšinou vyvoláva stres, ale časom ju vieme aj oceniť.Skoro stále nás to niekde nasmeruje, zmeníme smer...tak ako dievčatá predo mnou už písali, držím palce,aby to bolo len pozitívne.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tina - mne to povedali iba 4 dni vopred, ťažko sa bolo lúčiť tak narýchlo :(.
    Zuzi - som rada, že chutili.
    Dáša - ďakujem za povzbudzujúce slová :). Už som sa pustila do hľadania novej práce (byť doma nie je nič pre mňa), len som to musela napísať, pretože sa skončilo niečo dobrého v mojom živote a prišlo to nečakane.
    K tým muffinom - vydrž neochutnať, lebo v prvý deň muffiny neboli také dobré a ešte som zabudla napísať, že nie sú príliš sladké, sú také akurát.
    Adriana - myslím pozitívne, takže aj dobrá práca bude :).
    Ivana - ďakujem. Ten stres by fakt nemusel byť, ale to čo sa teraz deje na trhu práce odbúraniu nepomáha.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kinga, to nebyl dobrý nápad, počkat s ochutnáním do druhého dne:-) Přišla jsem natěšená domů - a nic na mě nezbylo. Byly prý vynikající...no tak já to potvrdím až příště. Jen musím počkat (sobecky), až zbytek rodiny někam odjede aspoň na ty dva dny:-) Dáša

    OdpovedaťOdstrániť
  8. :), nabudúce si jeden zober do kabelky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ak mate zaujem tak na stranke http://recepty.ajtu.sk najdete aj dalsie receptiky.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ...dnes som ich piekla,jeden som si hneď aj uchmatla, sú výborné ..snáď zostane aj niečo do zajtra :)
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...