pondelok 20. augusta 2012

Baklažánový "kaviár"

Malá spomienka na Turecko. Pravdepodobne vôbec nie autentický recept, ale chute a ingrediencie mi veľmi pripomínajú tohtoročnú letnú dovolenku. Turecká kuchyňa je veľmi rôznorodá a kto má chuť ju spoznať lepšie, odporúčam Elenin blog nazarboncuk.


2 malé baklažány
200 g bieleho jogurtu
100 g kyslej smotany
1 menšia cibuľa
3 ks pečeného cesnaku
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1-2 lyžičky balzamikového octu z bieleho vína
2 lyžičky rímskej rasce
1 lyžičky olivového oleja
čierne korenie
soľ

Baklažán som použila z otcovej záhrady. Tie naše, ale nenarastú do takej veľkosti a nie sú také lesklé, ako tie z obchodu, takže som z nich použila 2 menšia kúsky. Šupku som si očistila a nakrájala som si ich na plátky, položila som ich na papierové utierky a posolila som ich. Asi za 15 min. sa vypotia a pustia zo seba horkosť. Potom som si ich nakrájala na menšie kocky. Cibuľu som si očistila a na troške oleja som si ju osmažila, potom som pridala na kocky nakrájaný baklažán a smažila som ich na silnejšom ohni. Medzitým som si ešte raz poliala baklažánové kúsky olejom, keďže oni rýchlo do seba nasiaknu olej a už na miernom ohni som ich ďalej dusila.
Baklažány sa môžu upiecť aj v rúre na 220°C, treba ich popichať, ale mne sa zdá, že v rúre sa robia dlhšie ako takto na panvici.
Rímsku rascu som si v suchej panvičke osmažila a potom som si ich v mažiariku rozdrvila.
Keď boli baklažány hotové, nechala som ich trošku vychladnúť. V miske som si medzitým zmiešala ostatné prísady a to biely jogurt, kyslú smotanu, olivový olej, nasekala som si petržlenovú vňatku a tiež som ju pridala do nátierky/dipu. Na dochutenie som pridala čierne korenie, soľ a taktiež rozdrvenú rímsku rascu a balzamikový ocot. V pôvodnom recepte bol použitý čerstvý cesnak, až 5 strúčikov, ja som však dala 3 kúsky mäkkého, pečeného cesnaku.
Pripravila som si ich ešte pred 2 týždňami vo väčšom množstve tak, že som si ich upiekla v rúre a natesno uložila do nádobky (od kapary) a zaliala som ich olejom. Je to taký pokus, som zvedavá koľko mi vydržia takto, lebo mám nervy, keď sa mi cesnak pokazí a to ich kupujem od ujov a tiet na trhu. Tak uvidíme, čo z toho bude.
Všetko som dobre premiešala a nechala som, nech sa chute dobre spoja, najlepšie v chladničke.

Zdroj Vojto Artz - U vás doma

11 komentárov:

  1. Merhaba Kinga, evine hoşgeldin! :D
    krásne, aj sa som robila cez víkend bez jogurtu. Ten cesnak, kde ho skladuješ? Ja som mala ten istý problem, odkedy držím cesnak v prútenom košíku na kuchynskej linke,vydží.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jaaaaj my sme už späť aj 2 mesiace, ale ďakujem za privítanie (google pomohol :))
      cesnak skladujem v chladničke, takto mi trošku dlhšie vydrží, ale pamätám sa, keď našim aj celú zimu vydržal cesnak a nepokazil sa

      Odstrániť
  2. Ahoj Kinga, tvoj "dip" ma uplne nadchol, vyzera, ze bude chutovo jemny a nie tazky na zaludok. Chut peceneho cesnaku este k tomu, mnam! :) urcite s dovolenim odskusam, mozno aj k pecenym zeleninovym chipsom by to bolo fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tatiana, vyskúšaj aj dip, aj pečený cesnak, nám chutilo. Pečený cesnak sa ale najlepšie pečie, keď sa robí pečené kura, vtedy nasiakne chutným výpekom.

      Odstrániť
    2. dobry tip s tym cesnakom, ja som piekla uz aj samotny par krat, do kus kusu napr., urcite vyskusam, vdaka :)

      Odstrániť
    3. Ahoj Kinga, tak uz sme ho odskusali konecne aj my :-) vsetkym velmi chutil! dakujeme!

      Odstrániť
  3. Mňam, ja baklažán milujem, niečo podobné som jedla v Grécku a bolo to výborné.Díky za recept. Baklažánovú "nátierku" robievam, ale idú tam aj grilované červené papriky (nad plynom na sporáku) a bez smotany, tiež fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka aj to musí byť dobré. Tento rok sa ku mne ešte červené papriky (kapie) nedostali, ale ak budú, tak ich "ugrilujem" na sporáku :).

      Odstrániť
  4. Hmm...vypadá to luxusně! Chci ochutnáááát! ;-)
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vivi, ak chceš ochutnať, tak sa pusti do prípravy receptu a potom mi napíšeš, či to chutilo :).

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...