pondelok 26. apríla 2010

Slaný koláč s údeným mäsom a rukolou

Zasa rukola ..., možno sa tí čo čítajú môj blog chytajú za hlavu. Je pravda, že sa mi recepty z tohto šalátu dajako rozmnožili, ale čo už, keď mi skoro pri každom nákupe tento šalát pristane rovno v košíku :). To je tak ..., u mňa je každé obdobie spojené s nejakým favoritom, ktorého potom uprednostňujem a pravidelne kupujem.
Tento koláč som sa rozhodla upiecť preto, lebo mi po Veľkej noci zostal kus údenej krkovičky, ktorú som potrebovala zužitkovať a aj feta, rukola a restované hríby mi blúdili v chladničke :). Vyhadzovať ich predsa nebudem!

Cesto:
280 g hladkej múky
140 g masla + maslo na vymastenie formy na pečenie
1 žĺtok
3 lyžice vody + podľa potreby

Plnka:
150 g údenej krkovičky
1 stredne veľká cibuľa
70 g fety
50 g rukoly
asi za 2 lyžice restovaných hríbov (nemusí byť)
150 ml smotany na varenie
bielko
2 vajíčka
soľ
čierne korenie
25 g syru Eidam

Ako prvé som si pripravila cesto. Keďže som si maslo neprichystala a včas ho nevybrala z chladničky, dala som ho zohriať do mikrovlnky, len aby trošku zmäklo, stačí takých 20 sekúnd. Múku som si nasypala do misy, pridala som maslo, žĺtok a 3 lyžice vody. Pomocou ručného mixéra som si vymiešala cesto, ak je príliš tvrdé alebo sa s ním ťažko robí, odporúčam po lyžičkách pridávať vodu.
Cibuľu aj údené karé som si nakrájala na kocky a spolu som ich udusila na panvici. Tento krok sa môže aj vynechať, ale cibuľa takto upravená stratí svoju intenzívnu chuť. Ešte som si nakrájala rukolu, fetu a nastrúhala som si Eidam.
Formu na pečenie (priemer 30 cm) som si vymastila maslom. Pomocou prstov som si do nej rovnomerne natlačila cesto, kto chce môže si ho aj vyvaľkať, ale postačia na to aj prsty. Cesto som si ešte poprepichovala vidličkou, aby sa počas pečenia nezdurilo. Na 1/2 cesta som poukladala udusenú krkovičku a na druhú polovicu som poukladala rukolu a rozsypala fetu. Restované hríby som rovnomerne rozložila na koláč. Smotanu na varenie, vajíčka a bielok som si vymiešala a okorenila. Pozor so soľou, lebo feta je slaná. Túto zmes som vyliala na koláč. Už som to len posypala strúhaným syrom a dala zapiecť do rúry na 40-50 min. na 180°C (treba sledovať). Keď sa syr pekne roztopí a aj kraje koláča chytia hnedastý nádych, koláč je hotový.
Túto kombináciu som skúšala po prvý krát a je to chutná variácia slaného koláča.

3 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...